Jak vybrat správný opalovací krém pro dítě

Kdy je potřeba mazat děti opalovacím krémem, jaké části pokožky se mají mazat, jak vysoký SPF faktor zvolit a jaký typ filtru je vhodnější, takové otázky si kladou rodiče malých dětí při výběru správné fotoprotektivní dermokosmetiky pro dítě.

Jaká je sluneční sezóna v Česku?


Jen přibližně poslední století lidstvo chápe principy, strukturu a účinky slunečního záření. Víme, že přináší schopnost syntézy vitamínu D, a je tak nepostradatelné pro správné fungování organismu, například pro imunitní systém.

Zároveň ale víme, že UV záření, které je součástí slunečních paprsků, má destruktivní vliv na kůži. Dlouhé a pravidelné vystavení slunci způsobuje v kůži nevratné změny, které mohou vést až k některým druhům rakoviny.

Navíc je jasné, že slunění bez ochrany způsobuje rychlejší, chcete-li, předčasné stárnutí kůže. To znamená dřívější nástup vrásek, ale i riziko hyperpigmentace a dalších viditelných poškození či poruch pokožky.

Proto ačkoliv se dříve doporučovalo používat sluneční ochranu zejména na letních dovolených, kdy pobýváme na slunci delší dobu a také jsme například v jižnějších zeměpisných šířkách, nyní je zřejmé, že i v Česku bychom měli používat sluneční ochranu minimálně od dubna do října, optimální je ale celoroční ochrana krémem s SPF faktorem alespoň na obličeji, který nezakrýváme ani v zimě.

Jak u dětí a jak u dospělých?

Tento trend už se prosazuje v kosmetickém průmyslu, proto většina denních krémů již obsahuje SPF faktor a poskytuje ženám (a mužům) snadnou celoroční ochranu obličeje SPF faktorem.
Tento trend se ale bohužel zatím příliš netýká dětí. Ty se musí spolehnout na konvenční opalovací krémy a například pro děti s atopickým ekzémem může být obtíženější vybrat přípravek, který nebude pokožce vadit, případně bude takový přípravek třeba ve vyšší cenové kategorii.
Děti by ale v každém případě měly vždy vycházet na sluníčko s pokožkou chráněnou opalovacím krémem s SPF faktorem nejméně 30. Zase záleží na fototypu dítěte – děti s tmavší pokožkou, hnědýma očima a tmavými vlasy mohou mít nižší, naopak světloučké děti by určitě snesly i SPF 50+.

Bylo by obrovskou chybou se domnívat, že děti s tmavším fototypem nepotřebují sluneční ochranu. Ačkoliv mají více pigmentu, neznamená to, že by UV záření nepronikalo i do jejich pokožky a nezpůsobovalo trvalé poškození, jen není tolik vidět spálení pokožky od sluníčka.

Kde všude děti mazat?

Základem jsou oblasti, které jsou slunci vystaveny neustále a přímo, to znamená jednoznačně:

  • obličej
  • uši
  • celý krk
  • ramena
  • hrudník (výstřih)


Tyto oblasti by měly mít děti namazané každičký den od dubna do října, kdy je sluneční záření nejintenzivnější, obličej se ale doporučuje mazat celoročně. I když jdete ven jen na hodinu, i za tu dobu se dítě může spálit. Nepodceňujte sluneční ochranu a investujte čas, peníze a energii do ochrany před UV zářením. V budoucnu se to vašim dětem vrátí v podobě nejenom zdravé, ale také krásné a mladistvé pokožky.

Ovšem ve dnech, kdy děti tráví venku hodně času, jsou málo oblečené anebo pobýváte jižněji, se vždy doporučuje mazat celou pokožku včetně částí, které jsou pod oblečením, jelikož i většina tkanin propouští část slunečního záření. Výše vypsané oblasti jsou něco jako nutné minimum, ale pro ochranu kůže vašich dětí je vždy nejlepší mazat vše.


Chraňte se i vy. I vaše pokožka si zaslouží ochranu s ohledem na prevenci melanomu i prevenci předčasného stárnutí pleti. A nemusíte si myslet, že ve 30, 35 nebo 40 letech už je na prevenci pozdě. I když začnete s celoročním používáním SPF faktoru až nyní, za několik let bude rozdíl vidět. Nerezignujte na fotoprotekci nejenom u svých dětí, ale ani u sebe.

Jaký zvolit opalovací krém?

Na trhu jsou skvělé a kvalitní opalovací krémy jak s chemickým, tak s minerálním filtrem. Zatímco chemické filtry se hezky roztírají a fungují prakticky ihned, nezanechávají tolik mastné fleky, jsou „uživatelsky“ příznivější a v mnoha případech jsou také šetrnější k přírodě, minerální filtry, které fungují na bázi jakési fyzické bariéry, skutečně udělají film a blokují vstup UV záření do pokožky. Bohužel se daleko hůř roztírají a po aplikaci je potřeba ještě 20–30 minut zůstat doma, aby se krém vsákl a začal působit. V mnoha případech zanechávají stopy na oblečení a bývají mastné. Navíc jsou to právě minerální filtry, které poškozují korálové útesy a mají negativní vliv na mořský ekosystém.

Dobrou zprávou je, že v dnešní době už jsou chemické filtry v opalovacích krémech natolik kvalitní, že poskytují velmi spolehlivou ochranu i jemné dětské pokožce a můžete je bez obav používat. Vždy ale vybírejte jen kvalitní a prověřené značky fotoprotektivní kosmetiky, kterým důvěřujete.

Zásady pobytu na slunci

Sluníčko je ale zrádné i tak. I dokonale namazané dítě může utrpět úpal (celkové přehřátí organismu) nebo úžeh (přehřátí mozku), které mohou být pro menší děti poměrně nebezpečné. Ruku v ruce s nimi jde dehydratace a třeba i dočasná ztráta vědomí, horečky nebo angína z horka.

• Nechoďte na přímé slunce v době mezi 11–16 h.
• Používejte za všech okolností lehkou a prodyšnou pokrývku hlavy.
• Navyšte objem pitného režimu.
• Za žádných okolností nenechávejte dítě zavřené v autě, ani na 5 minut.
• V tropických dnech omezte fyzickou náročnost programu pro dítě.

Vypadá to, že teplých dní bude spíše přibývat, a tak se pravděpodobně v budoucnu rozšíří sluneční sezóna a ochrana proti slunečním paprskům se stane ještě větším tématem.

Zdroje:
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2015/05/06.pdf
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2016/02/05.pdf

Publikováno: 2024-05-03



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Jak vybrat správný opalovací krém pro dítě

Kdy je potřeba mazat děti opalovacím krémem, jaké části pokožky se mají mazat, jak vysoký SPF faktor zvolit a jaký...

Číst celý článek