Zavinovačky: ano, nebo ne?

Omezovat svobodný pohyb dítěte, nebo jej naopak svazovat pro pocit bezpečí a jistoty? Taková debata se kolem zavinování vede v posledních dekádách. Jaká jsou pro a proti zavinovaček, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Zavinování: omezení, nebo podpora?

Zavinovačky byly používány po celé generace, v průběhu 20. století se ale víra v jejich prospěšnost otřásla v základech. Objevily se hlasy, které kritizovaly jejich omezující funkci s ohledem na psychomotorický rozvoj.

Tato myšlenka se velmi rozšířila a dnes už jsou klasické vyšívané zavinovačky spíše doménou křtů a slavnostních příležitostí. Miminka jsou už od prvních dní volně v postýlkách a na konci století byla k praxi zavinovaček velmi zdrženlivá i odborná veřejnost.

Podle některých výzkumů, zejména psychologických, je však patrné, že i zavinovačky mohou plnit pozitivní roli v rané péči.

Bezpečí a jistota  

Novorozeňátka a mladší kojenci do 6 měsíců věku potřebují jíst, spát a udržovat v čistotě. Až později, s prudkým rozvojem psychomotoriky, mohou rodiče úspěšně stimulovat jejich další všestranný vývoj.

Právě jistota je termín, který se v učebnicích pediatrie a dětské psychologie často skloňuje. Miminka totiž potřebují svoje zdroje jistoty. Tu obvykle umíme navodit pomocí rituálů, opakujících se činností, na které si dítě zvykne a může se na ně spolehnout. To utváří jeho raný svět, ve kterém si hledá svůj pocit bezpečí.

Rituály jsou pro děti důležité. Nejenom pro ty nejmenší, ale i pro batolátka, pro školáky, a dokonce i pro puberťáky. Dlouhodobě jim pomáhají budovat si hodnotový systém a nastavovat vnitřní korektivy.

Co je jistota pro miminko?

To je velmi dobrá otázka. Jistě je to láskyplná náruč rodičů, jejich vlídný hlas, zpěv i povídání, je to dostatek dobrého mléka a klidné podmínky k spánku i k bdění.

Zároveň ale jeho potřeby pravděpodobně souvisejí i s fyzickou stránkou věci. Jak ukazují jiné výzkumy, dítě už z bříška zná hlas matky a otce, rozpozná podle vůně svou matku a z bříška si pravděpodobně pamatuje a nese i určité zážitky a vzpomínky. S tím právě souvisí i jistá stísněnost matčiny dělohy, kde děťátko nemá příliš místa a nemůže se zcela volně hýbat.

Právě s tímto pocitem pracují některé lékařské studie i klinické experimenty (ostatně i běžná praxe dětských sester), kdy jakési volné svázání do zavinovačky přináší dítěti viditelnou úlevu, uklidnění.

Běžně jsou z praxe popisovány případy neklidných dětí, které zavinovačka rychle uklidní, uspí, ztiší. Zavinování se ostatně opět praktikuje i v některých neonatologických centrech, kde pečují o předčasně narozená děťátka. Tímto způsobem jim simulují prostředí dělohy a tím jim přinášejí úlevu.

Na druhou stranu jsou zcela běžné i případy, kdy se děti zavinovačkám vzpouzejí a doslova je nesnáší. V takové situaci určitě nezavinujte děťátko násilím, stejně jako my dospělí i děti jsou každé jiné a každé originál.

Kdy se zavinováním skončit?

Ani na tuto otázku asi neexistuje univerzální odpověď. Některým dětem prostě zavinování dělá dobře, hezky spí, nepotí se, klidně mohou být zavinovány i celé měsíce. U některých dětí je pak jasně viditelná hranice, kdy se snaží ze zavinovačky vykopat nožkama, jsou zpocené, vzteklé. Tak to je nejspíš čas na hezký volný spací pytel pro odpovídající věkovou kategorii.

Důvěřujte své intuici a svému vnitřnímu napojení na miminko. A neděste se, stejně jako celá dlouhá řada dalších věcí je rodičovství prostě proces pokus–omyl. Ze všeho nejvíc záleží na lásce, na vašem vztahu s dítětem. Nebojte se, že uděláte něco špatně. Věřte svým pocitům, a když nevíte, poraďte se s ošetřujícím pediatrem dítěte. Žádná otázka není hloupá.

 

Zdroje:

https://www.porodnicebrno.cz/krok-za-krokem/34-prenaseni-a-vyvolavani-porodu

https://www.naseporodnice.cz/zkalena-plodova-voda.php

https://pardubice.nempk.cz/uploads/facilitywing/441/doc/hamiltonuv-hmat.pdf

 

Publikováno: 2024-04-03



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek