Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně očkuje. Jednou z nich je i černý kašel. Co to je a jak může tato infekce ohrozit těhotenství, píše Rádce Mimi klubu.

Co je černý kašel?

Černý kašel, pertuse nebo kokafrén jsou různá pojmenování zákeřného onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertusis. Černý kašel se přenáší kapénkovou infekcí a je vysoce nakažlivý. V minulosti byl strašákem, většina evropských zemí proti němu zavedla plošné očkování v rámci tzv. hexavakcíny. Stále ale řádí v některých rozvojových zemích.

V únoru 2024 se bohužel významně zvyšovaly i počty nákazy černým kašlem v České republice. Jednou z možných příčin jsou záměrně neočkované děti.

Právě pro malé děti může být černý kašel fatální. Starší děti mají vyšší šanci na úspěšnou léčbu a pro těhotné ženy, které byly v dětství očkovány, nepředstavuje infekce černým kašlem závažné riziko. Ale doporučuje se očkování během těhotenství, aby bylo miminko hned od prvního dne na světě chráněno proti černému kašli, zejména v současnosti, kdy se nákaza šíří.

Je očkování v těhotenství bezpečné?

Podle České vakcinologické společnosti ČLS JEP (aktualizace z června 2021) se očkování proti černému kašli (v kombinované vakcíně, protože samostatná vakcína neexistuje) doporučuje během každého těhotenství, a to ve 27. týdnu gravidity. Ženám, které nebyly proti černému kašli očkovány během těhotenství, se doporučuje očkování po porodu, aby se minimalizovalo riziko přenosu onemocnění na novorozence. 

Zatímco očkovaná žena (byť očkovaná v dětství) může subjektivně černý kašel vnímat jen jako silný, ale obyčejný kašel, při nákaze novorozeňátka je riziko obrovské, pokud nemá vytvořené protilátky díky očkování matky v těhotenství.

Zejména je toto doporučení platné s ohledem na aktuální (únor 2024) významně rostoucí počty nakažených černým kašlem.

Jak se léčí černý kašel?

Protože původcem nemoci je bakterie, léčí se černý kašel antibiotiky.

Klíčová je včasná diagnóza. Pokud kašel trvá více než týden, vždy je potřeba myslet na to, že se může jednat o pertusi, tedy černý kašel.

U miminek do 4. měsíce věku pak nákaza černým kašlem automaticky vyžaduje hospitalizaci s nepřetržitým monitorováním životních funkcí kvůli možným zástavám dechu, ale i dalším potížím.

Příznaky černého kašle

U očkovaných dospělých se černý kašel snadno zamění za běžný kašel při běžných respiračních onemocněních.

  • V prvních dnech jsou příznaky podobné obyčejnému nachlazení, tedy kýchání, mírná horečka, běžný kašel.
  • Během následujících až dvou týdnů se kašel stupňuje, objevují se nezastavitelné záchvaty kašle a typické „kokrhání“. Může se přidat i vykašlávání hlenu nebo následné zvracení. Takový stav bez léčby může trvat dlouhé týdny až dva měsíce.
  • U malých dětí se vedle silného kašle nemusí objevit „kokrhání“, ale naopak krátké zástavy dechu. To může být pro menší děti fatální.

Inkubační doba je však 7 až 21 dnů, proto se pak obvykle musí přeléčit celá rodina.

Prevence černého kašle

Stejně jako u ostatních kapénkových infekcí představuje relativní bariéru nošení respirátoru, ale nejedná se o 100% ochranu. Jedinou ochranu před závažným průběhem poskytuje očkování. 

 

Zdroje:

https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/d/davivy-kasel-pertuse/doporuceni-pro-ockovani-tehotnych-zen/

https://www.nzip.cz/clanek/30-ockovani-tehotnych-proti-cernemu-kasli

https://vaccination-info.europa.eu/cs/informacni-listy-o-onemocnenich/cerny-kasel

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%BD_ka%C5%A1el

https://www.emimino.cz/encyklopedie/cerny-kasel-v-tehotenstvi/

 

Publikováno: 2024-03-01



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek