Dokdy má dítě let zdarma

„To je v pohodě, do dvou let je letenka zdarma“, tohle je dnes standard už jenom u těch nejdražších aerolinií. Běžné, a zejména nízkonákladové, aerolinky už to tak samozřejmě nevidí. I tak má létání s dětmi svá pravidla. Zjistěte více s Rádcem Mimi klubu.

Proč už to není zdarma?

Je i není, záleží pouze na konkrétních aeroliniích a také na aktuální akční nabídce. Většinou platí, že čím dražší aerolinie, tím častěji se setkáte s letenkami zdarma. Naopak u nízkonákladových leteckých dopravců je to spíše výjimka nebo akce.

I tak mívají letenky pro malé děti do 2 let výrazně sníženou cenu. Dítě musí sedět na klíně rodiče a na sedadle bude připraven speciální bezpečnostní pás.

V případech, kdy je let dítěte do 2 let zdarma, je třeba, aby dítě mělo letenku objednanou, posléze též platný cestovní doklad a palubní lístek. To, že dítě letí zdarma, neznamená, že letí bez povšimnutí.

Tipy & triky pro cestování s dětmi

Jeden rodič a dvě malé děti
Jeden rodič má klín logicky jen jeden, takže dvě děti do dvou let potřebují dvě místa. Obvykle to aerolinie řeší sníženým tarifem na druhé sedadlo, kam rodič musí umístit speciální „autosedačku“ certifikovanou na cestování letadlem, ve které dítě poletí. Některé (dražší) aerolinie takovou „autosedačku“ půjčují zdarma.

Postýlka
Celá řada i docela obyčejných aerolinek nabízí k dětské letence speciální postýlku, která se umístí k sedadlům, obvykle úplně vepředu v letadle. Někdy je taková služba k letence zdarma, jindy je za příplatek, každopádně pokud je to jen trochu možné, hodně to pomůže. Na zaoceánské lety je to velmi běžné, na kratší lety méně časté.

Kočárek
Přeprava kočárku je u drtivé většiny aerolinií včetně nízkonákladovek zdarma. Proces je takový, že kočárek si u odbavení necháte u sebe a vezete v něm dítě až ke gatu. U bezpečnostní kontroly se může stát, že jej budou speciálně kontrolovat a skenovat. Až teprve při nástupu do letadla kočárek složíte a odevzdáte, na poslední chvíli bude umístěn do zavazadlového prostoru. Po příletu vám ho zase vyndají ihned po přistání. Na většině evropských letišť vám také kočárek mohou zapůjčit.

Lahvička se savičkou pro děti, které už se nekojí
Proč je to tak důležité? Dítě už třeba umí pít z hrnku? Je to důležité kvůli vyrovnávání tlaků při vzletu a přistání. Pokud už dítě umí žvýkat třeba gumové medvídky, ty pomohou také. Nabudit dítě cukrem ovšem není úplně strategický přístup. Kojené děti se napijí od maminky, což jim pomůže tlaky vyrovnat.

Zavazadlo
Kde se situace diametrálně liší u jednotlivých dopravců, jsou zavazadla pro děti do 2 let. Zatímco někde se počítá s palubním zavazadlem pro malého cestujícího, jinde nikoli. Přečtěte si přepravní podmínky vybraného leteckého dopravce, protože tohle se opravdu hodně různí.

Co sbalit do letadla

Záleží samozřejmě na věku dítěte, ale raději si vezměte všeho více než méně. Zejména to platí pro plenky a občerstvení.

  • Přebalovací podložku, vlhčené ubrousky a plenky. Raději hodně plenek.
  • Dudlík, pokud používáte, a lahvičku se savičkou pro děti, viz výše.
  • Oblíbená jídla dítěte, pokud už není výhradně kojené. Dobře fungují křupky, které dítě zabaví.
  • Hračky, knížky, zvířátka, ale neberte nic, co vydává zvuky nebo různě chrastí.
  • Léky, gely, krémy, případně ovocné/zeleninové kapsičky zabalte do uzavíratelných sáčků a neberte nic, co bude mít objem větší než 100 ml.
  • Kojeneckou vodu pro dítě můžete mít s sebou, při bezpečnostní kontrole by vám ji neměli vzít, alespoň na evropských letištích.
  • Dečka – klimatizace v letadle jede neustále a někdy bývá nastavená na relativně nízkou teplotu. Pro malá miminka klidně vezměte i lehkou čepičku.
  • Igelitový pytlík na odpadky. Taková maličkost a jak vám to zjednoduší cestu.

Jak dítě zabavit

U malých miminek samozřejmě žádná zábava neplatí, tam nejvíce pomůže maminčin prs. Ale u větších dětí se spolehněte na knížky, hračky i pohádky na telefonu. Klidně může být zapnutý, jen je třeba mít nastavený režim Letadlo. A nehleďte na to, jestli dvě hodiny na pohádce nejsou moc. U letu jde hlavně o „přežití“ vás, vašich dětí a všech ostatních cestujících.

Buďte ohleduplní, ale zároveň se nemusíte automaticky omlouvat a cítit se provinile. Jsou to prostě děti. Kroťte je a snažte se to nějak zvládnout v relativní pohodě. Dobrůtky, pohádky a objetí rodičů.

Přejeme vám hodně štěstí. 


Zdroje:
https://www.letuska.cz/magazin/prakticke-informace/nejcastejsi-otazky-k-letani-s-malymi-detmi
https://www.maminka.cz/clanek/cestovani-letadlem-deti-jak-uklidnit-usi-autosedacka
https://travelbible.cz/cestovani-letadlem-s-malymi-detmi/

 

Publikováno: 2023-5-24



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek