Proč v těhotenství často pálí žáha

Příčin častějšího pálení žáhy v těhotenství je více a řešení není snadné. Přesto jsme našli pár tipů, jak nepříjemnému pálení žáhy a občasnému refluxu žaludečních šťáv alespoň částečně předejít. Přečtěte si nový článek Rádce Mimi klubu.

Příčiny pálení žáhy

V těhotenství se celá řada běžných fyziologických procesů přizpůsobuje jedinému cíli – úspěšně donosit a úspěšně porodit dítě. Organismus skrze svůj nový dočasný orgán placentu uvolňuje různé hormony, které tyto změny řídí. V mnoha případech však ovlivňuje naprosto nesouvisející oblasti. A to je částečně případ pálení žáhy v těhotenství.

  1. Rozvolňování vazivových tkání
    Primárně k němu dochází za účelem umožnění porodu. Uvolnění vazivových tkání má však dopad i na svěrač mezi žaludkem a jícnem, který obvykle mírně povolí. Žaludeční šťávy tak mají cestu vzhůru o něco snazší.
  2. Pomalejší trávení
    Některé vylučované hormony mírně zpomalí celý proces trávení. S tím obvykle souvisí také ztížené vyprazdňování nebo pocit plnosti. Pomalejší trávení také při konzumaci objemnějších potravin (například syrové zeleniny) nebo větších porcí provokuje reflux, tedy návrat žaludečních šťáv do jícnu.
  3. Mechanický tlak na žaludek
    Rostoucí děloha utlačuje doslova všechno v dutině břišní, od močového měchýře až po žaludek. Stačí si jen sednout, žaludek se citelně posune vzhůru a dochází k refluxu.

Pálení žáhy se pak objevuje častěji u následných těhotenství nebo v případě, že se s tímto problémem žena potýkala už před otěhotněním.

Jak zabránit pálení žáhy

Rostoucímu bříšku ani hormonům zabránit nelze, ani to není žádoucí, ale je možné přijmout několik opatření ke zdravějšímu trávení.

  • Lehká jídla
    Smažené, mastné, tučné a olejnaté pokrmy se v žaludku zpracovávají déle a náročněji. Pokud se jich nechcete vzdát, dopřejte si jen malou porci, ochutnávku.
    Dejte pozor i na jinak zdánlivě lehká jídla, která obsahují tučný výpek nebo olejovou zálivku či omáčku.
  • Menší porce
    Nejen v těhotenství, ale i mimo něj je vždy vhodnější dát si více menších porcí během celého dne než tři vydatná jídla. Žaludek je těžko zpracovává a také výrazněji kolísá hladina krevního cukru, což vyvolává únavu a výkyvy nálad (nejenom u diabetiků).
  • Dostatek ovoce a zeleniny
    Ani ovoce a zelenina nemají být konzumovány v neomezeném množství a nenahrazují racionální skladbu jídelníčku s bílkovinami a pomalými sacharidy. Jednak kvůli složení živin, jednak proto, že způsobují nadýmání a reflux. Nejlepší je dát si ovoce a zeleninu v menší porci místo dezertu.
  • Pozor na kávu a perlivé nápoje
    Bubliny v perlivých nápojích způsobují reflux běžně, v těhotenství však dvojnásob. Někdy nečekaně potrápí káva a černý čaj, nebo dokonce jindy prospěšný mátový čaj.
  • Dráždivé potraviny
    Pikantní koření dráždí žaludeční sliznici i mimo těhotenství. Co možná není tak známé, je fakt, že podobné účinky mají cibule, česnek nebo čokoláda. Někdy těhotným ženám vadí zcela neškodné potraviny bez zjevné příčiny v jejich složení, třeba jen kvůli vůni, která bývá v pro některé v těhotenství nesnesitelná.

Léky, které je možné užívat na pálení žáhy i v těhotenství

Tady pro těhotné ženy přichází jednoznačně pozitivní zpráva. Antacida, účinné léky, které neutralizují žaludeční šťávy a poměrně spolehlivě a rychle mírní reflux a pálení žáhy, jsou i pro těhotné ženy zcela bezpečné a neexistuje žádný důvod k obavám o zdraví ženy či dítěte při jejich užívání.

Nevstřebávají se totiž do krve, ale působí pouze v trávicím systému. Jsou v lékárnách dostupné bez předpisu a jejich cena není vysoká.

Dále může pomoct meduňkový čaj.

Proč je dobré znát pojem žaludeční vředy

Žaludeční nebo spíše jícnové vředy jsou totiž vážné, život ohrožující onemocnění, které způsobuje právě neléčené pálení žáhy a refluxu.

Kyseliny žaludečních šťáv při opakovaných epizodách pálení žáhy naleptávají sliznici tak, že dojde k jejímu poškození s následným vznikem vředu. Po jeho prasknutí může následovat dokonce úmrtí.

Není nutné se plašit. Pokud se s pálením žáhy potýká žena těhotná několik měsíců, na poškození tkáně to obvykle není dost dlouhá doba. Nicméně je dobré snažit se pálení žáhy redukovat a účinně mu předcházet.

Zdroje:
https://www.wikiskripta.eu/w/Refluxn%C3%AD_choroba_j%C3%ADcnu
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1len%C3%AD_%C5%BE%C3%A1hy
https://www.drmax.cz/clanky/paleni-zahy-v-tehotenstvi

Publikováno: 2022-11-29

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek