Proč je nutné hlídat vyšší krevní tlak v těhotenství

Měření krevního tlaku je jedno z prvních vyšetření, které žena absolvuje na gynekologii po potvrzení těhotenství. Pak se tlak měří při každé návštěvě gynekologa.

Proč je krevní tlak tak důležitý, co přesně ukazuje a jak ovlivňuje těhotenství, píše Rádce Mimi klubu.


Vysoký krevní tlak v těhotenství = riziko

Riziko, na které může poukazovat vyšší krevní tlak, se jmenuje preeklampsie. To je stav, kdy jsou vlivem několika faktorů postiženy děložní cévy matky, což je významně nebezpečné jak pro ženu, tak pro nenarozené dítě. Při preeklampsii se matčiny děložní cévy zúží, tím si sníží průtok krve a k dítěti se nedostává dostatek živin a kyslíku. Organismus děťátka na takový stav reaguje produkcí látek, které zvýší krevní tlak v těle matky, aby došlo ke zvýšení průtoku krve placentou. Současně tyto látky také působí na stěny cév v matčině těle a mohou velmi nepříznivě ovlivňovat některé vnitřní orgány, zejména játra nebo ledviny, které mohou začít selhávat.

Tento nebezpečný stav je možné ukončit nejběžněji vyvoláním předčasného porodu. Proto je zdaleka nejlepším řešením snažit se mu za každou cenu vyhnout. Pečlivé sledování krevního tlaku je jednou z nejefektivnějších metod prevence preeklampsie.

Příznaky preeklampsie

Kromě vysokého krevního tlaku (jinak také hypertenze), který je zásadním a dobře měřitelným průvodním jevem preeklampsie, se pak objevují bolest hlavy, nevolnost, otoky a také nález ve vzorku moči a krve. Proto se na (skoro) každou prohlídku ke gynekologovi nosí vzorek ranní moči a odebírá se vzorek krve.

Otoky v těhotenství jsou obvyklé, často ke konci dne otékají dolní končetiny a ráno po vyspání otok mizí. Otoky, které by ukazovaly na preeklampsii, obvykle nemizí po vyspání a objevují se kromě dolních končetin i na dalších částech těla, na horních končetinách, typicky však v obličejové části.

V moči se zjišťuje zejména přítomnost bílkovin. V krvi potom nadměrné množství kyseliny močové, která se ve zvýšené koncentraci objevuje tehdy, když ledviny nefungují dostatečně.

! Těhotné ženě, u které lékař na základě vyšetření zjistí vysoký krevní tlak a případně další rizikové faktory, je obvykle doporučeno měřit si krevní tlak v pravidelných intervalech několikrát denně. Na některých gynekologických pracovištích je možné si tlakoměr zapůjčit, ale dají se pořídit za cenu už kolem tří set korun.

Jak lze v těhotenství snižovat krevní tlak

Korigovat vysoký krevní tlak v těhotenství lze dvěma způsoby. Prvním jsou režimová opatření a druhým je medikace. Léčiv, která hypertenzi tlumí a zároveň jsou vhodná i pro těhotnou ženu, není mnoho, ale existují a nemusíte se obávat, že by byla pro dítě jakkoliv škodlivá.

Režimová opatření ke snížení vysokého krevního tlaku:

  • Zdravý a vyvážený jídelníček
  • Kontrola hmotnosti (pokud žena trpí nadváhou)
  • Abstinence od alkoholu a kouření
  • Dostatek pohybu
  • Dostatek spánku i odpočinku během dne

Vysoký krevní tlak souvisí též s psychikou člověka. Říká se „mě z tebe trefí šlak“ – a je to pravdivé. Stres způsobuje zvýšení krevního tlaku. Pochopitelně ne vždy můžeme ovlivnit, kdo nebo co nás zrovna vytočí, ale vyplatí se naučit se se svým stresem pracovat. Někomu pomáhá rozhovor s blízkou osobou, někomu procházka a jinému tělesné cvičení nebo meditace. Cokoliv pomůže, praktikujte.

Zdroje:
https://www.wikiskripta.eu/w/Hypertenze_v_t%C4%9Bhotenstv%C3%AD
https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/vysoky-krevni-tlak-je-treba-lecit-562.html
https://www.wikiskripta.eu/w/Preeklampsie
https://www.mojezdravi.cz/nemoci/preeklampsie-2902.html

Publikováno: 2022-01-11



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek