Kofein při kojení

Během těhotenství je kofein v omezeném množství (2 šálky denně) povolen, ale jak si poradit během kojení? Přechází kofein do mateřského mléka a může zapříčinit nespavost dítěte? Důležité informace pro všechny milovnice kávy v článku Rádce Mimi klubu.

Vliv kofeinu

Navzdory tomu, co vše o kofeinu víme, nejsou informace o jeho vlivu během těhotenství a mateřství zcela jednoznačné. Káva má skvělé stimulační účinky na přírodní bázi, poskytuje potřebnou vzpruhu, nejenom pro mysl, ale třeba i pro vlasové folikuly, proto je oblíbenou příměsí do vlasové péče podporující růst vlasů. Na druhou stranu prokazatelně zvyšuje krevní tlak (krátkodobě) a pro děti je příliš intenzivním zdrojem stimulace.

Kofein v těhotenství

Během těhotenství se doporučují pít nejvýš 2 šálky denně (tj. 2x 7 g kávy čili do 500 mg kofeinu), při dlouhodobém nadměrném pití kávy se může nebezpečně zvyšovat krevní tlak, což v kombinaci s jinými zdravotními potížemi může vést ke komplikacím v těhotenství. Když jednou náhodně vypijete o šálek víc, nemusíte podléhat panice, vašemu dítěti bezprostřední nebezpečí nehrozí.

Kofein při kojení

Prostřednictvím mateřského mléka se kofein dostává do organismu dítěte. Každý šálek, který vypijete, má na kojené dítě vliv.

Citlivost na kofein se mění i s věkem dítěte. Pro novorozence nebo mladšího kojence do 6 měsíců věku představuje kofein velmi intenzivní stimulant a jeho účinky se u dítěte častěji projeví viditelně. U několik dní či týdnů starého dítěte se poločas rozpadu kofeinu počítá do desítek hodin, takže šálek kávy může reálně ovlivnit spánek dítěte i několik dní po konzumaci. U starších dětí už se poločas rozpadu počítá na hodiny, takže k ovlivnění téměř nedochází.

Přesto není pravidlem, že malým kojencům kofein nabourává spánek. Zatímco na některé děti má kofein viditelný vliv, u jiných se vliv kofeinu projeví jen minimálně či vůbec. Proč tomu tak je, není známo. Nejspíš je třeba vzít do úvahy další faktory, jako jsou celkový zdravotní stav dítěte, atmosféra v rodině, míra fyzické aktivity dítěte, množství podnětů, jimž je vystaveno, ale třeba i okolní teplota, roční období a další.

Je nutné si přiznat, že některé děti zkrátka spí lépe, jiné hůře. Proč to tak je, netušíme.

Kolik kofeinu při kojení je OK?

V šestinedělí, kdy kofein v těle dítěte zůstává nejdéle, je vhodné snížit jeho denní dávku na jeden šálek (tj. 7 g kávy = cca 250 mg kofeinu) a rozložit ji tak, aby nedošlo ke kojení hodinu po vypití. Právě hodinu po vypití kávy je koncentrace v mateřském mléku nejvyšší. Proč? Protože mateřské mléko se tvoří z krve ženy, a proto jeho složení kolísá podle obsahu krve (zjednodušeně řečeno).

Po šestinedělí až do ukončení kojení by mělo být zcela nezávadné vypít denně dva šálky kávy.

Doporučení však platí pouze v případě, že matka i dítě se neléčí s nějakým onemocněním. Pokud ano, pak by maminka vždy měla pití kávy konzultovat s lékařem. V případě některých potíží to nehraje roli, u jiných ovšem ano. Vždy je tu možnost dát si bezkofeinovou kávu, která má dnes už vysokou úroveň kvality a často je k nerozeznání od kofeinové verze.

Mění káva chuť mateřského mléka?

Ano. Nahořklá chuť kávy (i té slazené) se promítá do chuti mateřského mléka a někdy může dítě po matčině kávě odmítat mateřské mléko. V takových případech se doporučuje přidávat do kávy hodně mléka nebo ji načas vynechat. Někdy se doporučuje vyměnit tzv. hořkou a kyselou kávu. Baristé, odborníci na kávu, dělí různé odrůdy kávy podle výsledné chuti na kyselou a hořkou. Někdy může být řešením výměna těchto dvou chutí. Dobře vám poradí v pražírnách kávy.

Zdroje:
https://www.ipvz.cz/seznam-souboru/2366-laktacni-minimum-pro-pediatry.pdf (str. 44.)
https://www.wikiskripta.eu/w/Kojen%C3%AD

Publikováno: 2022-01-11



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek