Kdy zajít do dětské herničky

Existují nějaká nepsaná pravidla, nebo je to jenom na zvážení rodičů dítěte? A kdy je přijatelné děťátko vypustit, i když ještě neoslavilo ani první narozeniny, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Novorozenec do 6 týdnů věku

Ačkoliv miminko v prvních týdnech po narození skoro pořád jenom spinká, rozhodně nelze návštěvu dětské herničky doporučit, a to i přesto, že dítě jenom leží v kočárku a nanejvýš se přebalí a nakojí.

Ve vzduchu v dětské herničce s největší pravděpodobností poletují ve větší či menší míře bacily, a to nejenom koronaviru. Ona úplně „stačí“ i stará dobrá chřipka, různé rýmičky a kašlíky. Starší děti, které už si budují imunitu, se takovým místům vyhýbat nemusí, ale pro děťátko, které je na světě jenom pár týdnů, bude lepší, když jej nebudete vystavovat ani potenciálnímu nebezpečí.

TIP: Ať už ve vnitřních, či venkovních prostorech, nenechávejte nikoho tzv. strkat hlavu do kočárku. Na dítě se může podívat i z větší vzdálenosti. Neriskujte, že na sotva narozené děťátko někdo (byť nechtíc) naprská bacily.

V dnešní době, kdy navíc některé maminky své děti neočkují povinným očkováním nebo s očkováním váhají, může (zatím) neočkované novorozeňátko také chytit některou opravdu závažnou chorobu, na niž později získá protilátky z očkování, ale zatím je nemá.

Jiná situace je pak na venkovní zahrádce, kde si na čerstvém vzduchu můžete pochutnat na něčem dobrém a popovídat si s přáteli. Tam už je koncentrace potenciálních choroboplodných zárodků nižší.

Mladší kojenec (do půl roku věku)

Pokud má miminko za sebou některá očkování a dobře prospívá, nemusíte už se tolik bát nákazy. Pak spíš záleží na tom, jaké děťátko máte doma. Je-li to pohodář, který si sedne a baví ho pozorovat okolní dění, je spokojený, že je u maminky, a takto si vystačí, klidně můžete do dětské herničky vyrazit. Pokud ale máte doma atleta, který už si cvičí otáčení na bok či na bříško, plazí se a snaží se neustále „někam, kamkoliv“ dostat, tak vás spíš čeká trápení.

Do prostoru samotné herničky ale zatím děťátko mladší 6 měsíců určitě nedávejte. Jednak si hračky ještě příliš neužije, a pokud budou v herničce další děti, velmi snadno by se mohlo stát, že na statického malého návštěvníka stoupnou, spadnou nebo na něj něco (i omylem) hodí. Pro takto malé děti rozhodně dětská hernička zatím není.

Starší kojenec (6–9 měsíců)

U dětí starších půl roku už záleží na více okolnostech:
Plazení
Pokud se dítě zvládá cíleně pohybovat po prostoru a nějakým způsobem se záměrně dostat z bodu A do bodu B, pak má smysl ho zkusit dát do prostoru herničky, kde se už může na pár minut zabavit.
Počet a věk ostatních dětí v herně
Více než jedno dítě mladší dvou let přítomné v prostoru herničky je rozhodně argumentem, proč si své dítě raději zatím nechat u sebe. Mladší děti určitě nechtějí malému miminku ublížit, ale ještě nemají tak zvládnutou koordinaci pohybů, takže častěji padají a také při hře více házejí věcmi a přirozeně se nechovají příliš ohleduplně.
Starší děti jsou z pohledu potenciálního nebezpečí pro miminko sice přívětivější společníci, ale pokud je jich více, zpravidla jejich hra nabývá na intenzitě a pak by také miminko mohlo přijít k úrazu.
Hračky v herničce
Herny v dětských kavárnách jsou koncipovány různě. Pokud například dětská herna obsahuje malé částečky, jako je Lego, určitě tam miminko nepouštějte. Děti doslova ochutnávají náš svět ústy a spolknutí takové malé stavebnice by mohlo mít fatální následky.

Svou roli tak vedle celkového počtu dětí, jejich věku a vybavení herny hraje také názor provozovatele. Než vypustíte svého malého plazivce do herničky, určitě není na škodu se nejdříve poradit s obsluhou.

Starší kojenec (9–12 měsíců)

Děti v tomto věku obvykle už zvládají plazení či lezení po čtyřech, některé také dokážou postávat či popocházet kolem nábytku. Takto staré děti už určitě mohou do herničky vyrazit, pořád ale vyžadují hodně rodičovského dohledu. A v podstatě i pro ně platí zásady uvedené výše, tedy raději je z prostoru herničky odvolat, pokud tam přijde více dětí, mladší děti kolem dvou let nebo prostě jakákoliv dětská společnost, která se vám od pohledu nebude zdát bezpečná.

A i zde platí, že mohou být dětské kavárny, kde je vstup do dětského koutku povolen až od 1 roku věku dítěte.

Na druhou stranu, 9–12 měsíců už je věk, kdy si konečně rodiče mohou částečně odpočinout, protože dítě už se chvíli zabaví samo, objevuje svět po vlastní ose a vám jako rodiči stačí je zdálky hlídat. Začíná zkrátka ta fyzicky méně náročná část mateřské, ale zase je obvykle trošku náročnější psychicky, protože s rychlým rozvojem motoriky dítěte přichází také rychlý rozvoj psychický a sociální, a než se nadějete, máte doma malého človíčka s vlastním názorem. A to je teprve jízda.




Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek