Screening ve 12. tt

Obvykle právě v den, kdy přijdou příznivé výsledky prvotrimestrálního screeningu, začnete svou novinku o miminku šířit do světa. Toto komplexní vyšetření na konci prvního trimestru přináší výpočet pravděpodobnosti vývojových vad.

Co přesně se vyšetřuje a jak, zjišťoval Rádce Mimi klubu.


Na klinice, nebo u svého lékaře?


Dlouhá léta býval screening ve 12. týdnu těhotenství doménou gynekologicko-porodnických klinik, kam gynekologové posílali své pacientky s doporučením. V dnešní době už má ale více gynekologů prvotřídní ultrazvukové přístroje a někdy tak celý screening provádí přímo váš lékař.

Obvykle se za vyšetření platí, cena se pohybuje kolem 1 500 Kč, všechny české zdravotní pojišťovny však poskytují možnost zpětného proplacení (alespoň části) ceny.

Nejdřív v 10. tt na krev

Vyšetření začíná ještě o dva týdny dříve v ordinaci gynekologa, který odebere vzorek krve na krevní rozbor a odešle jej do laboratoře. Tam se kontrolují krevní obraz, krevní skupina, Rh faktor, infekce hepatitidou B (žloutenkou typu B), syfilis, HIV a toxoplazmóza. Kromě toho se ověřuje případná přítomnost či absence dalších látek, které mohou signalizovat riziko vývojových vad plodu.

V 12. tt na „velký“ ultrazvuk

Ultrazvukové vyšetření ve 12. týdnu těhotenství je dlouhé, komplexní a důkladné. Kontroluje se:

•  Šíjové projasnění
Neboli nahromadění tekutiny pod kůží v záhlaví plodu. Pokud je tekutiny více, než by mělo být, riziko vývojové vady či dalších zdravotních komplikací miminka bohužel prudce vzrůstá.
•  Vnitřní orgány plodu
V této fázi samozřejmě nejsou ještě vnitřní orgány plodu plně vyvinuté, ale už jsou založeny.
•  Končetiny plodu
Jednak se kontroluje, zda jsou všechny, ale spíše se lékař soustředí na jejich tvar. Například končetiny v nepřirozených pozicích, nepřirozeně sevřené pěsti a vytočené kotníky mohou mnohé napovědět o neurologických vadách plodu.
•  Kosti a kůstky
Už v tomto screeningu lze odhalit vady, jako je rozštěp patra. To je sice závažná komplikace, ale v dnešní době už naštěstí plastičtí chirurgové umí rozštěp krásně spravit. Například i takový holywoodský fešák Joaquin Phoenix měl rozštěp patra a byl operován před čtyřmi dekádami.  

Lékař též dítě pomocí ultrazvuku měří a zaznamenává hodnoty do grafu, aby se posoudil růst a vývoj plodu. Také se zjišťuje umístění placenty a průtok krve v děloze. V neposlední řadě se prověřuje srdeční funkce, zda nevykazuje anomálie a zda se vše jeví v pořádku.

Ani dnešní supersenzitivní detailní ultrazvuky však nejsou 100%. Stále se díváme na plod pouze zobrazovací metodou přes břišní stěnu a to, co lékař vyšetří, bohužel nemusí být kompletní. Ne všechno je na ultrazvuku dobře vidět, a tak se může stát, že lékař vyhodnotí zdravý plod jako ohrožený a ohrožený jako zdravý. Stává se to vzácně, ale bohužel k tomu dochází.

Co znamená výsledný výpočet?

Riziko vývojové vady plodu je výpočet, který zohledňuje:

•    výsledky rozboru krve
•    parametry, které lékař „naměří“ ultrazvukem
•    věk ženy
•    předchozí těhotenství, potraty, porody
•    gynekologická onemocnění a zákroky
•    další anamnézu ženy (např. onkologická onemocnění, diabetes, hypertenze apod.)

Obvykle je tento výpočet zpracován počítačovou aplikací, nepočítá to lékař sám na papíře nebo na kalkulačce.

Výsledek zní například: 22 582:1. To znamená, že pravděpodobnost je opravdu malá. Skóre ale může být třeba 1 000:1. To sice je pořád „jen“ riziko jedné tisíciny, ale zároveň je 22krát vyšší než ve výsledku výše. Jak se v tom vyznat?

Výpočet velmi ovlivňuje například již zmíněný věk ženy. Vždy se o výsledku pobavte se svým ošetřujícím gynekologem, který vám lépe přiblíží skutečnou vypovídající hodnotu výsledku.

I při výsledku v řádech set ještě nepanikařte. Obvykle lékař zařídí další vyšetření, aby se objasnilo, jaký je pravý stav plodu.

Přejeme vám, aby výsledek vašeho prvotrimestrálního screeningu byl příznivý a mohli jste svou krásnou novinku radostně říkat svým blízkým.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek