Předcházejte zraněním z trampolíny

Trampolíny se v posledních letech těší obrovské oblibě. Skákání je pro děti skvělá zábava a také skvělý trénink. Když se zeptáte dětských chirurgů, budou trampolínu jmenovat jako jeden z nejčastějších „zdrojů“ polámaných dětských pacientů.

Máte kvůli tomu trampolínu zavrhnout?

Proč je trampolína nebezpečná


Trampolína pracuje s vahou vlastního těla. Čím víc se člověk do pružné textilie opře, tím výš vyskočí. Tak se násobí kinetická energie, chcete-li hybná síla. To znamená, že dopad zpět na pružnou trampolínu je podobný, jako kdyby měl člověk vyšší hmotnost, a dopadá tedy s násobně vyšší silou. Pokud se dopad nezdaří a dítě si kupříkladu prošlápne kotník, jsou následky horší právě kvůli znásobené síle dopadu.

Další děti na trampolíně zvyšují riziko toho efektu „drtivého dopadu“. Děti na trampolíně běhají a skákají a někdy bez špatného úmyslu skočí někomu na ruku, nohu nebo hlavu a neštěstí je na světě.

Jistá úskalí bohužel skýtají i trampolíny, zejména starší modely, kdy se dětem mohou zaklínit chodidla v pružinách. Vlivem únavy materiálu může popraskat ochranná síť nebo se mohou vylámat zuby umělohmotného zipu u ochranné sítě a dítě nešťastnou náhodou vypadne z trampolíny ven. Protože je kontrukce nadzemní, obvykle ve výšce kolem 1 metru, může mít pád pro dítě dost dramatické následky.

Tipy pro bezpečnější zábavu na trampolíně


•  Zakopejte trampolínu
Vyžaduje to bagr nebo dostatek fyzické síly, ale rozhodně je to spolehlivá prevence pádů s těžkými následky. Bonus je vyšší estetická hodnota stavby.
•  Malé a velké odděleně
Malé děti mají méně vypočitatelný způsob pohybu, více nečekaně padají a chovají se nepředvídatelně, i proto častěji utrpí úraz. Pokud jsou na trampolíně pouze malí caparti, nevyvinou dostatečně velkou sílu, aby mohli vážně (byť nechtěně) ublížit. Velké děti sice disponují vyšší hmotností a tím pádem vyšší silou, ale zase už je jejich aktivita motoricky lépe koordinovaná. Zkrátka už trošku vědí, co na trampolíně dělají a vědomě dávají pozor, aby nezranili sebe ani druhé.
•  Omezený počet dětí
Čím více skákajících dětí, tím vyšší riziko úrazu. Podle velikosti trampolíny trvejte na omezeném počtu dětí, které zároveň skákají.
•  Bez bot
Pravidlo chodit na trampolínu bez bot nevzniklo primárně kvůli hygieně. Bosé skákající nožky jsou bezpečnější, protože absence podrážky omezí riziko zvrtnutí kotníku. Bosé nohy jsou citlivější na udržení rovnováhy a tím se druhotně snižuje riziko úrazu.
•  Prázdné kapsy
Zní to banálně, ale cokoliv, co z dítěte během skákání vypadne, je potenciální zdroj zranění. Žádné sluneční brýle, telefony ani kamínky v kapsách.
•  Kontrola trampolíny
Trampolína je několik měsíců vystavena působení povětrnostních vlivů – vítr, déšť a ostré sluneční paprsky. I opravdu kvalitní trampolíny podléhají únavě a opotřebení materiálu a je normální, že dochází k rezavění, teření textilních materiálů nebo křehnutí plastových částí. Kontrolujte namátkově konstrukci trampolíny a ochrannou síť, a pokud objevíte poškození, řešte je.

Dlouhodobě doporučujeme trampolínu na zimní období rozložit a uschovat všechny části v suchu. Mráz, sníh a led se na kondici konstrukce i dalších materiálů zásadně negativně podepisují.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Jak vybrat správný opalovací krém pro dítě

Kdy je potřeba mazat děti opalovacím krémem, jaké části pokožky se mají mazat, jak vysoký SPF faktor zvolit a jaký...

Číst celý článek