Očistky aneb krvácení po porodu

Post partum, česky šestinedělí, je specifický stav nesmírně důležitý pro zdraví ženy po gynekologické stránce. Co přesně se má dít po porodu, jak vypadají očistky, jak se mění v čase a jaké signály považovat za varovné a ihned vyhledat pomoc lékařů?

Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu. 

Výchozí stav: porod

První doba porodní jsou kontrakce, otevírání porodních cest, druhá doba porodní je samotné vypuzení dítěte a třetí doba porodní je porod placenty, resp. celých plodových obalů. Právě třetí dobou porodní začíná návrat ženských orgánů k původnímu stavu.

Okamžikem porodu placenty se v místě, kde byla placenta ukotvena, otevře rána. Jednotlivé cévy, které ji zásobovaly, se postupně uzavírají a rána (byť ne rána takového rázu, jako známe z povrchových zranění) se začíná hojit.

Souběžně se děje několik věcí:

  • Děloha se zavíjí
    Zcela přirozeně se děloha začíná smršťovat zpět na původní místo a do původní velikosti. Tento proces ale trvá několik týdnů. Každé kojení navíc podporuje proces zavíjení dělohy, proto může žena při kojení cítit bolesti v podbřišní oblasti, vzdáleně podobné kontrakcím nebo menstruačním bolestem. Při zavíjení dělohy dochází k postupnému vypuzování zbytků plodových obalů a krevních sraženin, které se v děloze po porodu přirozeně vyskytují.
  • V ráně vzniká tekutina – lochie
    Lochie neboli očistky je fyziologická tekutina, která vzniká v místě ukotvení placenty
    a pomáhá odplavovat zbytkové tkáně z dělohy pryč.
  • Postupně se uzavírají cévy
    Proto v prvních dnech vytéká krev, která je „čerstvá“, tedy jasně červená.

Fáze očistků

První dny po porodu, zhruba týden, jsou očistky poměrně mohutné, sytě krvavé, objevují se v nich krevní sraženiny a zbytky tkání. V následující fázi již krev není čerstvá, má nahnědlou barvu, stále se mohou objevovat sraženiny a výtok krve je méně plynulý. V posledních týdnech šestinedělí potom očistky zesvětlají, objevuje se v nich více hlenu a barva přechází do růžové, někdy šedožluté barvy.

Bakterie v očistcích

Fyziologický, tedy normální průběh je takový, že v děloze žádné bakterie nejsou, ale při průchodu vagínou se do očistků bakterie přirozeně dostanou a očistky jako takové jsou proto vysoce infekční. Tak by se s nimi mělo i zacházet, tedy s maximálním možným dodržováním hygienických standardů. Pokud by se bakterie z použité vložky dostaly na bradavku, odkud je přijme dítě, mohlo by dojít k úplně zbytečným nepříjemným zdravotním komplikacím dítěte.

Patologický, tedy nezdravý průběh poznáte podle zápachu očistků. Tehdy je zřejmé, že se v děloze „něco děje“. Variant a scénářů je několik, ale zápach znamená velké varování.

! Pokud očistky nepříjemně zapáchají, okamžitě navštivte svého ošetřujícího gynekologa nebo gynekologickou ambulanci.

Málo očistků

Pokud naopak vychází málo očistků, nebo dokonce žádné, většinou to znamená, že se hromadí v děloze a z nějakého důvodu neodcházejí. I to je velmi závažný varovný signál a je třeba okamžitě navštívit svého ošetřujícího gynekologa nebo gynekologickou ambulanci.

Zanedbání varovných signálů

V žádném případě není nutné vyvolávat paniku a strašit. Ale může se stát, že novopečení rodiče jsou tak zaměstnáni péčí o děťátko, že mohou trošku zanedbávat sami sebe a nevěnovat svému tělu dostatečnou pozornost. Bohužel neřešení zápachu očistků nebo jejich nedostatečnosti může mít velmi vážné následky v podobě sepse, lidově řečeno otravy krve, která může nastat, pokud se zbytkový biologický materiál bude hromadit v děloze anebo nebude z nějakého důvodu docházet k přirozenému samočištění dělohy. Myslete vždy i na sebe, nakonec je to vaše tělo, které umožnilo ten malý zázrak, co můžete držet v náručí.

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek