Opatrně s klimatizací u malých dětí

Venku je 30 °C, vezete několikaměsíční miminko – můžete nebo musíte zapnout klimatizaci? A má to nějaká pravidla? Jak zajistit, aby nedošlo k prochladnutí ani k přehřátí dítěte?

Tropické léto a cestování s miminkem

Není to příjemné pro nikoho. V tropických dnech, kterých je v Česku i několik desítek ročně, je cestování autem za trest i pro zdravého dospělého člověka. Ta suchá, dusná výheň, která se vyvalí ze zaparkovaného vozu po otevření, připomíná peklo a pro malé dítě je pochopitelně nebezpečná.

Na druhou stranu umělá a extrémně rychlá změna teploty je podobně nebezpečná, jakkoliv je v tu chvíli příjemná! Následné nachlazení může v kombinaci s náhodným virem či bakterií vyústit v nepěknou chřipku nebo angínu.

Máme pro vás pár pravidel, která vám pomohou tropické cestování zvládnout i s miminkem.

1. Oblečení a prodyšné látky

Protože níže v tomto textu doporučujeme klimatizaci zapnout, je nezbytné, aby dítě mělo oblečení, které odpovídá pobytu například ve 24 °C. Takže overal s krátkými rukávy a nohavičkami, tenké ponožky nebo lehké sandálky. Klidně mohou být i dlouhé tepláčky, budou-li z dostatečně lehkého materiálu.

Pokud miminko převážíte v dětské sedačce typu vajíčko, doporučujeme jej ještě vystlat látkovou plenou. Je dostatečně savá a pomůže dítěti vyrovnat se s potem. Její přírodní materiál je navíc vhodnější pro citlivou dětskou pokožku, zejména pak u dětí s atopickým ekzémem nebo se sklonem k suché a citlivé pleti. Výhodou pleny je i to, že až dítě usne, můžete její vykukující část použít jako lehounkou přikrývku.

2. Nastartujte nejdříve zaparkované auto a vychlaďte jej

Je-li možné, aby někdo zatím s dítětem počkal doma, nebo pokud je v blízkosti alespoň kousek stínu, nechte dítě chvilku v chládku a zaparkované auto nastartujte a vychlaďte na maximum. Stačí i pár minut. Takový postup je nutný zejména tehdy, stojí-li auto na přímém slunci. Pak v něm teploty mohou šplhat vysoko nad 50 °C.

3. Klimatizace na více než 20 °C

Často se setkáte s doporučením, že klimatizace by měla být nastavena pouze o 5 °C níže, než je venkovní teplota. Jenže pokud je venku (obzvláště ve městech) vysoko přes 30 °C, nastavit klimatizaci třeba na takových 28 °C zkrátka nedává smysl.

Klíč je v tom, aby v autě nevznikla taková teplota, při které byste jindy běžně sáhli po dětské mikině. Protože ačkoliv vaše rozpálené tělo stále vnímá teplotu kolem 18 °C jako příjemně chladivou, pro organismus malého dítěte je takový skok obrovským šokem.

4. Odstínění

Být ve stínu a být na přímém slunci je velký rozdíl, proto vždy zastiňte okénko, u kterého je umístěna dětská sedačka, ať už běžnými roletkami na přísavku, nebo jednoduše látkovou plenou přivřenou do okénka.

5. Dostatek pití

I plně kojené děti by měly dostat přídavek do pitného režimu, pokud jsou venkovní teploty tropické. Do sterilizované lahvičky se savičkou nalijte převařenou a zchladlou kojeneckou vodu.

6. Kontrola

I pokojně spící dítě se může přehřívat nebo naopak „mrznout“ z klimatizace. Myslete na to a dítě pohmatem kontrolujte za jízdy. Přehřátí prozradí červené tvářičky, pot a mokrá záda, prochladnutí zase poznáte podle studeného nosu a končetin.

7. Prevence opruzení

Jakkoliv je dítě klidné a cestu zvládá dobře, pravidelně, nejméně po 2 hodinách, vyměňte plenku
a důkladně celou plenkovou oblast namažte bepanthenem. Dlouhé cestování je vysoce rizikové
z hlediska případných opruzenin, tak věnujte jejich prevenci větší pozornost než jindy.

Dítě se přehřálo

Někdy bohužel nejde všechno podle plánu a přes veškerou snahu bylo dítě příliš dlouho venku ve vysokých teplotách.

První pomocí je mokrý kapesník na hlavu, krk a ručičky dítěte a dostatek tekutin. Jakmile to potom bude možné, dítě vykoupejte ve vlažné vodě, neustále nabízejte pití a co nejdelší možnou dobu s ním zůstaňte v prostorech, kde je stín a teplota nanejvýš kolem 27 °C.

Pokud dítě zvrací, odmítá kojení, tekutiny či příkrmy, je apatické nebo plačtivé, raději vyhledejte lékaře. Zlaté pravidlo života s dětmi: raději desetkrát zbytečně k lékaři než jednou pozdě.

TIP: Volně prodejné v lékárnách jsou i doplňky stravy při průjmových onemocněních, kdy dochází k rychlé dehydrataci dítěte, často jsou známé jako Kulíšek, což je komerční název jednoho z těchto přípravků, které však různé firmy pojmenovávají různě. Je to ve vodě rozpustný prášek, který umí akutně rehydratovat organismus a je dokonale šetrný i k podání kojencům. Neváhejte jej použít –
i kdyby byl použit zbytečně, nevzniká tím žádné zdravotní riziko, může jen pomoct.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek