Kdy poprvé zkusit lyže?

Jak poznat, že je správný čas vaše dítko poprvé postavit na lyže? Kam vyrazit, jak využívat služby instruktora a jak výhodně sehnat vybavení? Více pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Správný čas na první svah

Určitě tuhle větu čítáte i v jiných textech: „Až bude dítě dostatečně fyzicky a psychicky vyzrálé“. Ale co přesně tohle vlastně znamená?

1. Fyzická zdatnost

Nejenomže váš budoucí lyžař už zcela sebejistě chodí, skáče, koordinovaně běhá, ale je schopen i vyhrát si na prolézačkách, jezdit na odrážedle nebo chodit na delší procházky.

Skvěle se fyzická zdatnost pozná ve větších dětských hernách, kde jsou lanové prolézačky. Děti musí mít už poměrně dobře vyvinutý hluboký stabilizační systém, aby mohly šplhat, přelézat, houpat se nebo se udržet jen za ruce.

Velmi také pomůže, pokud dítě již navštěvuje nějaký pohybový kroužek. V takto nízkém věku je sice nabídka pohybových kurzů pro děti poměrně skrovná, ale i tak je můžete najít, třeba ve spolcích, jako je Sokol. Dítě bude mít nejenom lépe vyvinuté psychomotorické dovednosti, ale lépe se také psychicky „popasuje“ s novou záležitostí sportovního charakteru.

Pro odhad správné doby na první svah je vždy podstatnější psychická zralost.

2. Psychická zralost

Dítě by v okamžiku prvního obutí lyží mělo chápat, co lyžování znamená a že je to sport pro zábavu. Dobré je vyrazit ještě před prvním lyžováním třeba jen na obhlídku sjezdovky. Dítě se jenom rozkouká, uvidí lyžující dospělé i děti a můžete v něm zkusit vzbudit touhu zkusit si to také. Můžete ho rovnou seznámit také s lyžařským instruktorem. Nejenom pro děti, ale nakonec i pro nás dospělé, je příjemnější vědět dopředu, co čeho jdeme.

Obecně platí, že zhruba tříleté dítě je na začátky lyžování dostatečně zralé. Hranice to není nikterak pevná, někdy to děti v pohodě zvládnou (především psychicky) už ve dvou a půl letech, jindy zase až před čtvrtými narozeninami. Netlačte na pilu, nejdůležitější je dítěti lyžování neznechutit.

Lyžařská výbava

Pro přehlednost uvádíme kompletní lyžařskou výstroj pro malého lyžaře:

  • Teplé spodní prádlo (podvlékací)
  • Teplá mikina, nejlépe ke krku
  • Zateplené a nepromokavé kalhoty a bunda
  • Zateplené a nepromokavé rukavice
  • Kukla pod helmu (klasické čepice jsou zbytečně objemné a u šátků může tlačit uzel, kukla je ideální i kvůli zateplení krku)
  • Lyžařská helma
  • Lyžařské brýle
  • Lyžařské boty
  • Lyže (hůlky zatím nebudou třeba)

U lyží věnujte pozornost jejich správné délce. Měla by odpovídat výšce dítěte v ramenou, ale klidně mohou být i kratší, rozhodně ne delší. Nebojte se ani lehce vykrojených lyží, ostatně ty klasické, zcela rovné, už dnes skoro ani neseženete.

Dětské lyže můžete pořídiit ve specializovaných obchodech, ale v začátcích lyžování je rozhodně výhodnější je půjčit, ať už přes internet, nebo přímo na svahu. Případně je můžete zakoupit z bazaru, pokud předpokládáte, že je po budoucím lyžaři například podědí další sourozenci.

Tipy

Aby bylo první lyžování úspěšné, věnujte mimořádnou pozornost oblečení.

Například když má dítě oblečené ponožky a přes ně podvlékací nohavice, může se v oblasti spodní části holeně vytvořit nepříjemný sklad, který se ještě víc stiskne při zapnutí lyžařské boty. Dítě potom místo tlačí a nálada na lyžování je v tahu.

Stejně tak s sebou vždy mějte náhradní rukavice, kdyby si je dítě zamokřilo, zkřehlé ruce dovedou pěkně zkazit náladu.

Před navlečením do lyžařského nikdy nezapomeňte nechat dítě dojít si na záchod.

Pokud to bude jen trochu možné, vezměte s sebou na první lyžování kamaráda dítěte, který už na svahu byl. Může to být motivace lepší než všechna lízátka světa.

Skončete v nejlepším. Ať se dítě na příští lyžování může opravdu těšit a nezafixuje si tuto činnost jako nekonečnou, namáhavou a otravnou.

Foťte se zavčas. Fotografickou vzpomínku na první lyžování určitě budete chtít, ale raději ji pořiďte hned v úvodu. Nikdy nevíte, zda lyžování bude trvat hodinu, nebo 10 minut.

Nezlobte se na dítě, pokud to bude jen 10 minut. Chcete ho naučit lyžování milovat, tak v sobě posbírejte všechny zbytky trpělivosti a přistupte na jeho tempo. Přejeme vydařené sjezdy! 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek