Existují nepsaná pravidla dětských hřišť?

Je společensky přípustné vyrazit se smrkajícím dítětem na veřejné dětské hřiště? A jak se má malé dítě vlastně na hřišti chovat? Co se smí a co už by se dělat nemělo? V džungli nepsaných pravidel dětských hřišť se orientuje Rádce Mimi klubu.

Sousedské soužití aneb Nedělejte to, co byste sami nechtěli

Někteří novopečení rodiče, kteří vše prožívají s prvním dítětem poprvé, si často neuvědomují nástrahy, které se objeví, až když je dítě starší. A tak se z pohledu rodičů starších dětí chovají na dětském hřišti (zdánlivě) nezodpovědně nebo neumějí některé situace správně vyhodnotit.

Pokusili jsme se sestavit žebříček pravidel, jejichž dodržování pomůže vám i ostatním rodičům.

1. Nechoďte s nemocným dítětem

Řekněme, že vaše dítě je těsně po nemoci. Doma s ním není k vydržení, nudí se a má přebytek energie. Venku je hezky, tak vyrazíte na hřiště. Ale vaše dítě stále ještě může být infekční, mít rýmu či kašel a v tu chvíli být zdrojem potenciální nákazy pro ostatní děti.

  • Malé děti si často olizují ruce, strkají si prsty do úst a posléze svým rukama pochopitelně na vše sahají. Přenos jakékoli infekce je na dětském hřišti vysoce pravděpodobný.
  • I když se malé děti navzájem neznají, rychle navazují kontakty, „povídají si“, kooperují a hrají si spolu. Podávají si předměty a mohou si nákazu doslova předat.

Ve vaší situaci je obtížné vymyslet jiný program, ale vždy se o to pokuste a nevoďte ještě potenciálně infekční dítě na veřejné dětské hřiště. Představte si sebe v roli rodiče ostatních dětí. Také byste si nechtěli z dětského hřiště donést nemoc.

2. Zavírejte branku

V dnešní době už je většina dětských hřišť oplocená. Malé děti plot nepřekonají, a když je branka zavřená, ani starší děti nenapadne plot zdolávat nebo z hřiště prchat. Otevřená branka je naopak velice láká, a jak to znají všichni rodiče, dítě umí být fuč doslova ve vteřině.

Zavírejte branku i tehdy, pokud vaše vlastní dítě sotva udělá pár krůčků. Rodiče starších dětí (a později i vy sami) to rozhodně ocení. Branka se zavírá, dodržujte to.

3. Sledujte své děti

Žádný rodič nemůže být 100% 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Občas si potřebujeme vyřídit něco v telefonu nebo si chceme jen chvilku v klidu číst.

Vždy ale po očku sledujte své děti. I ta největší zlatíčka se umí rozparádit, brát hračky jiným dětem, sypat po nich písek, strkat je z prolézaček, házet kamínky nebo vyvíjet jinou záškodnickou činnost. Neznamená to, že vaše dítě je špatně vychované nebo zlé. Jsou to jenom děti a všechny mají občas takové spády. Přesto nezapomínejte, že jste za chování svého dítěte zodpovědní.

Zakročte, pokud se něco takového děje. Nedopusťte, aby si to špunti řešili mezi sebou. Stačí chvilka nepozornosti a může dojít k úrazu. Vciťte se do rodičů druhého dítěte. Také by se vám nelíbilo, kdyby jiné dítě bouchalo vaše dítě do hlavy lopatičkou.

4. Rozdělte se

Na dětských hřištích je často jedna nebo dvě atrakce, které jsou pro děti ze záhadného důvodu atraktivnější – často třeba houpačky nebo skluzavky – a chtějí na ně všechny děti.

Určitě to neznamená automaticky ustoupit a pustit jiné děti, prostě trvejte na principu střídání. Teď ty a potom chlapeček, a pak zase ty.

Je to mnohdy velká zkouška trpělivosti s vlastním dítětem, cizím dítětem a někdy i jeho netečnými rodiči, ale všechno vždy pomůže vyřešit komunikace. Stačí jen rodiče požádat, zda by bylo možné se prostřídat. Ve většině případů určitě dojde k pohodové domluvě.

Navíc je to dovednost, která bude děti celý život provázet. Neustupovat, ale spravedlivě se rozdělit, to je důležité.

5. Citlivě řešte hádky

Stává se, že se dvě cizí děti začnou o něco hádat. Pokuste se nejít cestou ani jednoho extrému. To znamená: Nenuťte své dítě, ať bez ohledu na příčinu sporu vyklidí pole a všechno nechá cizímu dítěti, ale netrvejte ani na totožné reakci druhého dítěte.

Rodiče nemusí do hádky dětí vstupovat hned. Ostatně zvládnutí sporu je důležitá sociální dovednost, kterou si děti budou osvojovat celé dětství a dospívání. Zasáhněte však v případě, kdy se schyluje k velkému konfliktu.

Opět je lepší postupovat v součinnosti s rodičem druhého dítěte. Snažte se vždy v klidu a s nadhledem domluvit se.

Tolerance a trpělivost

Trávit dny na dětském hřišti je malá maturita ze sociálních dovedností i pro rodiče. Ke konfliktům, zlým pohledům nebo jízlivým poznámkám zkrátka čas od času dochází, ale mějte na paměti, že předmět hádky je vždy osůbka našim srdcím nejdražší. I druzí rodiče mají na prvním místě své dítě a jeho blaho.

Vždy se snažte věci řešit v klidu. Ohledně našich dětí jsme velmi emotivní všichni. Jsou to přece naši nejdůležitější lidé na světě.

Obrňte se trpělivostí s jinými dětmi a jejich rodiči a snažte se být empatičtí a tolerantní. Je to těžké, ale dáváme tím příklad svým dětem ke zvládání mezilidských vztahů.

Zdroje:
https://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-super-mamy-vychova-a-skola/536941/sest-zakonu-detskych-hrist-ktere-by-mel-znat-kazdy-rodic.html#1012894
https://www.activebeauty.cz/cs/pravidla-na-hristi-mili-rodice-tohle-byste-meli-vedet/

Publikováno: 2023-3-30



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek