Respirační onemocnění v těhotenství

Obyčejné nachlazení, viróza, ale i pravá chřipka nebo covid-19 se nevyhýbají ani těhotným ženám.

Jaká jsou rizika infekce během gravidity, jakým způsobem je možné vést léčbu a jaké jsou možnosti preventivních opatření, píše v novém článku Rádce Mimi klubu.

Rizika respiračních chorob během těhotenství

Respiračních chorob existuje mnoho – od různých virových onemocnění a virů nepravé chřipky (parainfluenza) přes viry pravé chřipky a adenoviry po koronavirové infekce způsobené mutacemi viru covid-19.

Všechny tyto viry běžně cirkulují v populaci a stačí nevhodná konstelace (nižší imunita, nachlazení, únava nebo nervové vypětí), kdy virus tělo napadne a začne se v něm reprodukovat.

Zda se infekce plně rozvine, nebo zda bude mít lehký průběh a brzy odezní, vždy záleží na aktuální kondici imunitního systému, virové náloži, která se do těla dostane, a efektivitě případného odpočinku a léčby.

Jaký faktor přo běžných respiračních onemocněních vlastně hraje těhotenství a jak moc je pro samotný plod taková infekce riziková?

Posílená imunita, vyšší citlivost

Gravidita je pro organismus jakýmsi vrcholným obdobím, kdy se imunitní systém snaží co nejefektivněji chránit před choroboplodnými zárodky, aby umožnil zdárný průběh růstu a vývoje plodu završený úspěšným porodem.

Proto je zároveň v tomto období organismus citlivější vůči jakoukoli infekci a okamžitě spouští obranné mechanismy, jako jsou únava nebo zvýšená teplota. Zdánlivě se tak může zdát, že je žena častěji nachlazená a nemocná. Samotné těhotenství může přinášet náročnější fyzické stavy, únavu, dýchavičnost, svalovou bolest, spavost nebo nevolnost a příznaky nemoci a gravidity se mohou různě kombinovat.

Léčba virových respiračních onemocnění v graviditě

Během těhotenství je poměrně významně omezena škála léčiv, která jsou vhodná pro léčbu respiračních onemocnění nebo k potlačení jejich příznaků.

  • Paralen, Panadol a další léky na bázi látky paracetamol
    Účinně snižují horečku a pomáhají tělu lépe a rychleji se vyrovnat s infekcí. Jsou vhodné i při těhotenství v dávkování podle doporučení ošetřujícího praktického lékaře nebo gynekologa. V krajním případě se stačí pečlivě řídit podle instrukcí uvedených v příbalovém letáku.
  • Isotonická mořská voda
    Takzvaná mořská voda ve slabší koncetraci je naprosto bezpečná pro každodenní používání nejenom během těhotenství, ale také třeba pro malé děti. „Silnější“ hypertonická mořská voda by se měla během těhotenství užívat výhradně podle instrukcí uvedených v příbalovém letáku a pro malé děti vhodná není.
  • Vitaminové doplňky stravy
    Ani běžné multivitaminy nebo doplňky stravy s obsahem minerálních látek by se něměly v těhotenství užívat bez konzultace s ošetřujícím praktickým lékařem nebo gynekologem. Pokud chcete svůj imunitní systém podpořit zvýšeným příjmem vitaminů a minerálů, vždy volte přípravky určené speciálně pro těhotné ženy, ideálně podle aktuálního trimestru, protože potřeby těla se v průběhu těhotenství mění.
  • Režimová opatření
    U respiračních onemocnění často tvoří významný léčebný prvek. Odpočinek, dostatek tekutin, spánku a minimální fyzická i psychická aktivita jsou často nejlepším lékem. To samozřejmě jde relativně snadno u prvorodiček, hůře u těhotných žen, které už mají dítě nebo děti. V takovém případě stojí za to požádat o hlídání dítěte členy širší rodiny, přátele nebo zaplatit chůvu. Odpočinek je nanejvýš důležitý.
  • Babské rady
    Obložit si plosky nohou nakrájenou cibulí a obléct si tlusté ponožky zní sice jako rada na první poslech obskurní, ale najdou se lidé, kteří jsou živoucím důkazem její efektivity. Možná se jedná o placebo, možná je síla přírody skutečně tak mocná, ale v těhotenství klidně můžete tyto praktiky vyzkoušet.
  • Laváže solnými roztoky
    Při rýmě mohou pomoci proplachy nosních dutin, které odplaví nahromaděný hled a zároveň zvlhčí sliznice. Solný roztok je možné si připravit doma a měl by mít přibližně teplotu lidského těla, ani chladnější, ani teplejší, nejvýš 37 °C. K proplachování se používají speciální konvičky, které je možné zakoupit v kterékoli lékárně nebo dobře vybavené drogerii.

Pokud na původní virovou infekci nasedne bakteriální infekce, i pokud se jedná o primární bakteriální infekci, bývá nezbytné nasadit antibiotickou léčbu. Nemějte však obavy, šetrné druhy antibiotik jsou pro užití během gravidity zcela bezpečné.

Nevhodné způsoby léčby při těhotenství

Naopak je nezbytné zmínit, že existují léčebné prostředky, kterým v těhotenství rozhodně vyhněte. Celé spektrum bylinných čajů je problematické. Ať už šalvěj, černý bez, nebo anýz, oregano (dobromysl), kontryhel, jalovec a několik dalších, méně častých, tyto bylinky nejsou v těhotenství vhodné z různých důvodů. Rovněž pak léky na bázi látky ibuprofenum a další silnější léky proti horečce a bolesti nikdy během gravidity neužívejte.

Jak se vyhnout respirační infekci

Nejlepší prevencí infekce je silný imunitní systém. Jeho podpora se pojí s režimovými opatřeními popsanými výše, ale zásadní je též zdravý a vyvážený jídelníček bohatý na ovoce a zeleninu, kvalitní bílkoviny, mléčné výrobky a celozrnné potraviny, tedy přirozené zdroje vitamínů, minerálních látek, esenciálních olejů a vlákniny.

Významným faktorem, který zvyšuje riziko respiračních infekcí a také obvykle prodlužuje průběh onemocnění, je kouření. V těhotenství podle údajů lékařské fakulty Masarykovy univerzity kouří v Česku až 13 % žen. Kouření má silně negativní vliv na průběh těhotenství a růst a vývoj plodu. Jediným možným doporučením je plná abstinence od veškerých nikotinových přípravků.

Významnou roli v silné imunitě hraje psychická kondice. I proto v těhotenství dbejte na duševní hygienu a odpočinek nejen fyzický, ale i mentální.

Zdroje:
https://respiforum.cz/wp-content/uploads/2017/12/Novotn%C3%A1_gravidita.pdf
https://www.mall.cz/prehled-bylinek-ktere-pomahaji-ci-skodi-v-tehotenstvi
https://www.benu.cz/detail-dotazu/nachlazeni-v-tehotenstvi-beaen

Publikováno: 2023-1-26

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek