Jak posílit imunitu v chřipkové sezóně

Mandarinky a vitamín C jsou nejznámější bojovníci za lepší přirozenou obranyschopnost organismu. Jen je jako vždy celé téma imunity o něco složitější.

Proč imunita vychází ze střev a jaké jsou další efektivní nástroje na její podporu, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Imunita vychází z trávicího traktu

Jednotlivé výživové prvky, sacharidy, bílkoviny, tuky, ale i vitamíny a minerální látky, se vstřebávají z potravy a zapojují se do dalších metabolických procesů v těle. Jednoduše řečeno – výživa má obrovský vliv na náš organismus a skutečně platí, že „jsme to, co jíme“.

V posledních letech je stále více zřejmé, že právě v trávicím traktu se také utváří naše imunita. Střevní mikrobiom, tedy kmeny přátelských bakterií, které po narození dítěte postupně osidlují střeva, totiž umí zajistit správné vstřebávání jednotlivých nutrientů, výživových prvků, a tím zajistit organismu jejich přísun.

Pokud v trávicím traktu dochází ke (i jen částečné) ztrátě mikrobiomu nebo je skladba potravy nevhodná, může se stát, že celý proces trávení nebude fungovat správně a tělo nebude získávat dostatek živin.

Vitamíny

Osvětové kampaně z druhé poloviny minulého století se zaměřovaly právě na zdravotní prospěšnost vitamínů. Každý z nich je dobrý na něco jiného, asi nejznámější jsou a nejefektivněji na imunitu působí tyto:

Vitamín C: Pozitivně ovlivňuje mnoho procesů v lidském organismu, příznivě působí na podporu imunitního systému.

Vitamín D: Podporuje normální stav kostí a zubů, ale také normální funkci imunitního systému.

Vitamín E: Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, druhotně může také příznivě ovlivňovat imunitu.

Vitamíny skupiny B: T nich jsou pro imunitu významné především vitamíny B6 a B12.

Vitamín A: Vedle podpory zraku nebo pokožky vitamín A příznivě ovlivňuje přirozenou obranyschopnost organismu.

Vitamíny skutečně prokazatelně podporují imunitu a jejich doplnění je smysluplné a opodstatněné. Je však otázkou, v jaké formě vitamíny přijímat.

  • Čerstvé a rozmanité ovoce a zelenina nejlépe každý den několikrát.
  • Některé z vitamínů jsou rozpustné v tucích, proto do ovocných i zeleninových salátů vždy patří olejová zálivka.
  • Pokud si nejste jisti dostatečným příjmem přirozenou formou (nebo to z nějakého důvodu není možné), pak můžete využít některý z vitamínových doplňků stravy určených specificky pro děti odpovídající věkové kategorie.

Prebiotika a probiotika

Tato dvě podobná slůvka se často pletou, co si pod nimi představit? Zatímco probiotika jsou bakterie, obvykle více kmenů střevních bakterií (nejběžněji různé laktobacily), které významně napomáhají správné činnosti střev a efektivnímu trávení, probiotika jsou něco jako substrát pro tyto bakterie.

U probiotik a prebiotik je klíčové dávkování. V žádném případě se nedoporučuje podávat dětem probiotika a probiotika určená pro dospělé, vždy volte výhradně přípravky určené dětem odpovídajícího věku a v doporučeném dávkování.

Některá probiotika jsou vhodná už pro děti od 0 měsíců, pomáhají totiž také na tříměsíční koliku.

Vláknina

Vláknina funguje v trávicím traktu jednak jako prebiotikum, jednak jako výplňová hmota, která na sebe váže vodu. Tím zvětšuje objem obsahu střev a usnadňuje jeho průchod tímto orgánem a samotné vyprazdňování. Vláknina totiž stolici zvětší a změkčí.

Malé děti bohužel neumí zpracovat větší množství vlákniny a její nadbytek by mohl vést až ke střevním potížím. Proto se nedoporučuje podávat dětem vlákninové doplňky stravy.

Spolehněte se spíš na účinky čerstvého ovoce a zeleniny, které v sobě spojují vlákninu a ovocné cukry (fruktózu, laktulózu), takže jsou optimálním zdrojem nutrientů.
Zdravá střeva – silná imunita

„Vychovat“ si silný a odolný střevní mikrobiom je běh na dlouhou trať a je znát každá chyba v jídelníčku. Příliš sladkého, smaženého a tučného, málo tekutin, ztužený rostlinný tuk, i některá „éčka“, to všechno mikrobiom oslabuje.

Vsaďte na co nejvíce domácí stravu, hodně ovoce a zeleniny, kvalitního masa a pomalé sacharidy, jako jsou rýže, brambory nebo těstoviny. Cukrovinky maximálně omezujte, stejně jako přesolená a smažená jídla.

Ostatně, platí to nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Zdroje:
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2017/04/05.pdf
https://www.vitalia.cz/clanky/streva-jsou-klicova-pro-nasi-imunitu/

Publikováno: 2023-1-12



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek