Zapojte dítě do předvánočních příprav

Asistence u vykrajování perníčků mívá u menších dětí úspěch, ale můžete je zapojit i do úklidu, výzdoby nebo výroby vánočních dárků. Na co si dát pozor a s čím se smířit, píše Rádce Mimi klubu.

Předvánoční přípravy s dětmi

Pro rozzářené oči svého milovaného dítěte by člověk udělal cokoli. A vykouzlit „ty pravé“ kouzelné Vánoce pro své děti, chce každý rodič.

Součástí celého vánočního kolotoče mohou být i děti. Jaké to má výhody?

  • Cítí se zapojené, a tedy důležité.
  • Uvidí, že za vším je hodně práce a sil.
  • Budou mít zdroj oprávněné hrdosti na vykonanou práci.
  • Jednou budou vzpomínat na předvánoční přípravy.

Pro vás, rodiče, zase tolik benefitů zapojení dětí nemá. Úplně otevřeně a bez jakékoli negativity si to můžeme říct upřímně – pro vás bude každá činnost dítěte znamenat dvojnásobný čas, dvojnásobný úklid a několikanásobné nervy.

Proto pro vás máme pár tipů, jak děti zapojit relativně bezpečně a produktivně.

1. Perníčky
Na uklízení toho budete mít hodně, ale je to krásná tradice, hezký zážitek a děti se mohou právem chlubit s vlastními výtvory.
TIP: Investujte do silikonových formiček. Je s nimi o kousek složitější práce, ale nikdo si nemůže nic ucvaknout, skřípnout nebo se škrábnout. Platí to zejména u letitých kovových formiček.

2. Cukroví
Stejně jako perníčky, s dětmi se nepouštějte do polev ani druhů, které vyžadují preciznost, jako třeba úlky.
TIP: Vynechte cukroví s celými nebo nahrubo sekanými ořechy. Malé děti do 3 let ještě obvykle neumí oříšky kousat a mohou se jimi dávit nebo dusit.

3. Úklid
Do úklidu by se měly i malé děti už po prvních narozeninách zapojovat pravidelně a automaticky. O Vánocích zkuste dětem ukázat i méně časté předměty úklidu.
TIP: Zkuste třeba děti zapojit do otírání (nebo sprchování) prachu na velkých listech pokojových květin, ale oprašování prakticky čehokoli bude mít úspěch.

4. Výzdoba
Děti mohou rozhodnout, kam se umístí dekorace, vyberou barevné kombinace nebo si v obchodě vyberou nové dekorace podle vlastních představ.
TIP: Vyrobte si společně nové prvky vánoční výzdoby. Mohou to být papírové řetězy, papírové koule, výkresy – fantazii se meze nekladou.

5. Vánoční dárky
Nelekejte se, my samozřejmě víme, že dárky nosí Ježíšek. Ale můžete společně vyrobit třeba vánoční přáníčko babičce a věnovat jí ho na svátečním obědě. Nebo můžete výše zmíněné vánoční dekorace vyrobit v předstihu a obdarovat blízké třeba už na Mikuláše.
TIP: Nechte si vyvolat hezkou fotografii dítěte nebo celé rodiny a kupte si široký bílý rámeček s matným povrchem, který může děťátko s vaší pomocí vymalovat nebo nazdobit.

6. Odpady
Nejen tak ledajaké odpady. Krásné, barevné, zářivé a šustící balicí papíry přímo vybízí k hraní. Muchlání, trhání, mačkání, a to nemluvě o všech těch papírových stužkách. Nechte děti taky jednou něco cíleně ničit.
TIP: Když dítěti papíry na závěr pomůžete zmačkat, i relativně malé děti už pochopí, když jim ukážete, že je mají všechny nanosit do (přistaveného) koše.

Určitě přijdete na celou řadu dalších aktivit, do kterých se mohou v předvánočních přípravách zapojit i docela malinké dětičky. Jen je vždycky zapotřebí se předem smířit s tím, že práci vám moc neulehčí.

Přejeme Vám překrásné svátky.

Publikováno: 2022-11-29



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek