Imunita dítěte po ukončení kojení

Mateřské mléko poskytuje dítěti nesmírně cennou ochranu – matčinu imunitu. Po ukončení kojení však dítě o tuto ochranu částečně přichází, zatímco ji naopak potřebuje čím dál více. Jak tuto nerovnost řešit, píše v novém článku Rádce Mimi klubu.

Jak souvisí imunita a mateřské mléko

Mateřské mléko je tou nejlepší stravou pro dítě, a to i poté, co kolem 6. měsíce věku pro dítě přestane být jediným zdrojem výživy.

Mateřské mléko se tvoří v komplexním a jedinečném složení přímo na míru dítěti a obsahuje vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuku. Kromě toho obsahuje různé protilátky proti virům, bakteriím a jejich toxinům, ale též další specifické látky, které se přímo nebo nepřímo podílejí na obranyschopnosti dětského organismu.

Mateřské mléko se navíc neustále mění. Nejen podle toho, co matka jí, ale také podle toho, jak staré je dítě, podle denní doby, frekvence kojení a aktuálního zdravotního stavu matky. Tuto flexibilitu pochopitelně umělá mléka nemohou suplovat.

Kojení je sice imunologicky velmi významné, ale v některých případech není možné – tehdy dítě přechází na kojenecké mléko. Moderní umělé mléčné formule dokážou v mnohém napodobit mateřské mléko. Jsou velmi kvalitní, a pokud na nich miminko vyrůstá, není opodstatněné obávat se o jeho budoucí zdraví. Doposud však složení umělého mléka nedosáhlo kvality mléka mateřského, například právě s ohledem na přejímající imunitní ochranu.

Co se děje po ukončení kojení

Pokud je to alespoň trošku možné, je kojení doporučeno alespoň do 6. měsíce věku dítěte. V prvním půlroce života organismus dítěte velmi rychle roste a zároveň je nesmírně zranitelný, převzatá imunita od matky je tak klíčová. Ideální je v kojení, coby doplňku další stravy, nadále pokračovat.

Světová zdravotnická organizace doporučuje kojit až do dvou let věku dítěte, ale v každé kultuře, ale i konkrétní rodině se může délka kojení lišit.

Po ukončení kojení je naprosto klíčové dál podávat pokračující batolecí mléčnou stravu. Není už tak zásadní, jestli ve formě mléka, nebo kaše, nicméně mléčná složka by měla být na jídelníčku dítěte nejméně dvakrát denně.

Pokud k ukončení kojení dojde později než v 6. či 7. měsíci věku dítěte, je možné podávat mléčné výrobky z kravského mléka (kvalitní bílé jogurty například), naopak se vyvarujte samotného kravského mléka nebo tvarohu. Běžné mléčné výrobky se by vždy měly kombinovat s pokračující mléčnou umělou výživou, mlékem nebo kaší.

Proč jsou mléko a mléčné výrobky tak důležité

Protože nám celoživotně pomáhají právě s imunitou. Bakterie mléčného kvašení obohacují střevní mikroflóru a podporují reprodukci našich vlastních střevních bakterií, díky nimž zdravě trávíme.

Umělé pokračovací formule navíc (na rozdíl od běžných mléčných výrobků z kravského mléka) obsahují další složky, jako jsou vitaminy a minerální látky, a optimální poměr bílkovin a sacharidů.

Dnešní moderní pokračovací umělé formule obsahují rovněž probiotika a prebiotika. Zatímco probiotika jsou samotné kmeny prospěšných bakterií, prebiotika jsou něco jako substrát. Jsou to nestravitelné látky obsažené v potravinách, které podporují vitalitu vybraných zdraví prospěšných střevních bakterií.

Jak dále posilovat imunitu dítěte po ukončení kojení

U malých dětí do 3 let se obecně nedoporučuje podávání vitaminových, minerálních nebo jiných doplňků stravy, pokud se dítě neléčí s nějakým specifickým onemocnění a lékař nedoporučí jinak.

Imunitu naopak úspěšně buduje pestrá a vyvážená strava s každodenním příjmem nejenom vhodných mléčných výrobků, ale i čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a vlákninu, jež přirozeně pomáhá zdravému trávení.

Imunita člověka totiž „začíná“ ve střevě, v trávicím traktu, a to platí u malých dětí, dospělých i seniorů. Dbát na racionální jídelníček se vyplatí v každém věku.


Zdroje:
https://www.ordinace.cz/clanek/po-ukonceni-kojeni-dbejte-na-mleko-a-prebiotika/
https://www.gigalekarna.cz/doplnky-stravy/ostatni-doplnky-stravy/probiotika-prebiotika-a-laktobacily/ 

Publikováno: 2022-11-29

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek