Mateřská znaménka u malých dětí

Co představují znaménka, se kterými děti už přijdou na svět, a jak později reagovat na vznik nových mateřských znamének v batolecím či předškolním věku, kdy se znepokojovat a kdy naopak zůstat v klidu, píše Rádce Mimi klubu.

Jak vznikají mateřská znaménka?

První mateřská znaménka se utvářejí už v prenatálním stadiu, tedy během těhotenství. Jedná se o poměrně běžnou záležitost a celá řada novorozenců se rodí s nějakým drobným mateřským znaménkem.

Prenatální období ale není jedinou fází, kdy mohou mateřská znaménka vzniknout. Vzhledem k tomu, že kůže prochází neustálým procesem odumírání a obnovy kožních buněk, její vzhled se vyvíjí v průběhu celého života.

Velká mateřská znaménka

Některé děti se rodí s velkými mateřskými znaménky – tzv. kongenitální névy mohou mít velikost až několik centimetrů a často mají také chloupky.

Taková znaménka sama o sobě nepředstavují žádné nebezpečí, ale je potřeba je hlídat, aby se časem nezměnila v melanom.

Proč je potřeba hlídat mateřská znaménka?

Pokožka je v místě mateřského znaménka citlivější. Například pravidelné přímé vystavení slunečním paprskům bez adekvátní sluneční ochrany (SPF faktoru v opalovacím krému) představuje z pohledu rizika rozvoje melanomu daleko vyšší pravděpodobnost nějaké další aktivity kůže.

Melanomy a obecně kožní nádory se přibližně ve třetině všech případů vyvinou právě z mateřských znamének, ale to také znamená, že celé dvě třetiny se objeví na pokožce, kde předtím žádné znaménko nebylo. Proto je potřeba věnovat pozornost jakékoliv změně na kůži, ať už na znaménku, nebo mimo něj.

Jak odlišit nové mateřské znaménko a počínající melanom?

Obecně se uvádí, že znaménko nepravidelného tvaru a nejasného ohraničení je více rizikové, ale nemusí to vždy platit.

Zda se jen objevilo nové znaménko, nebo se jedná o počínající melanom, není netrénované oko laika schopno rozlišit. Vzhledem k tomu, že i dětem v batolecím, školkovém, předškolním či školním věku a později lidem v pubertálním, dospělém i seniorním věku se neustále v průběhu života mohou objevovat nová znaménka i další neškodné kožní útvary, je potřeba každou podezřelou změnu na pokožce konzultovat s kožním lékařem.

Mezi další neškodné kožní útvary patří:

  • Fibrom
    Kožní výrůstek, který může dosahovat i několika centimetrů, má obvykle barvu pokožky a je na omak měkký. Má tvar jako vytahaný, vyfouklý balonek, ale může mít různé podoby.
  • Hemangiom
    Hemangiom má krvavou barvu a nejčastěji jeho podoba připomíná kapičku krve. Někdy se lze setkat i s rozsáhlými hemangiomy, které vypadají jako červená mapa.
    V dnešní době je však možné mateřská znaménka i další kožní útvary úspěšně a bezpečně odstraňovat, a to jak z důvodů estetických, tak bezpečnostních, aby se například znaménka nenatrhla nebo nebyla trvale vystavena slunečnímu záření (na obličeji), a také preventivních.

Kdy přistoupit k odstranění kožního útvaru?

Toto rozhodnutí je na lékaři specialistovi. Pokud zjistí určité riziko, pak je vždy důsledně doporučováno raději kožní útvar odstranit. Ale částečně leží zodpovědnost i na pacientovi.

  • Pokud na kožním útvaru, ale i na zcela „obyčejné“ pokožce pacient zpozoruje změnu, lokace svědí, pálí nebo se jinak nezvykle projevuje, pak je ve spolupráci s lékařem potřeba přijmout patřičná opatření.
  • Vystouplé kožní útvary bývají vystaveny zvýšenému riziku poškození, například se o ně otírá spodní prádlo nebo vadí při běžných činnostech.
  • Když není znaménko esteticky vyhovující. Vzhled má vliv na sebevědomí každého člověka a sebevědomí má zásadní vliv na psychiku, ale i sociální začlenění každého z nás. Není tedy v žádném případě namístě jakkoliv opovrhovat estetickou rovinou.

Doporučení pro rodiče malých dětí

  1. Pozorujte denně pokožku svého dítěte a všímejte si nových znamének a dalších kožních útvarů.
  2. Mějte dlouhodobě přehled o vývoji útvarů na kůži svého dítěte.
  3. Cokoliv podezřelého konzultujte s ošetřujícím pediatrem svého dítěte.
  4. Případně po dohodě s pediatrem navštivte s dítětem specialistu – dermatologa.
  5. Alespoň v období duben–říjen mažte své dítě (i sebe!) kvalitním opalovacím přípravkem.

Důsledná kontrola v kombinaci s vytrvalou, dlouhodobou a kvalitní sluneční ochranou jsou jedinými skutečně efektivními nástroji prevence kožního melanomu.


Zdroje:
https://www.wikiskripta.eu/w/Ko%C5%BEn%C3%AD_n%C3%A9vy
https://www.rehabilitace.info/zdravi-deti/odstraneni-znamenka-u-deti-i-dospelych-kdy-je-to-potreba-a-jak-to-presne-probiha/
https://www.abctehotenstvi.cz/txt/materska-znamenka-je-treba-sledovat-i-u-malych-deti

Publikováno: 2022-11-18



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek