Perte bezpečně a pečujte o pokožku svých dětí

Jemná dětská pokožka přímo vybízí k hýčkání a co nejšetrnější péči. Ale již od prvního dne přichází do kontaktu s materiály, které ji mohou dráždit.

Kromě správně zvolené kosmetiky je třeba dobře vybírat také oblečení a prací prostředky. Plínky, povlečení, ale i maminčino oblečení, kterého se dotýká při mazlení, totiž mohou miminku způsobit podráždění.

Zde je pár nejčastějších projevů a příčin podráždění citlivé dětské pokožky. Poradíme vám, jak jim předejít.

Vyrážka z dětských plínek

K tomuto začervenání v oblasti, kde se plínky dotýkají dětské pokožky, dochází nejčastěji proto, že plínky jsou moc těsné, byly moc dlouho vlhké, nebo při užívání pracích prostředků, které nejsou určeny pro dětskou pokožku. Vyhnout se této nepříjemné vyrážce můžete snadno. Nechávejte oblast plínek co nejdéle odkrytou, vyměňte plínky, jakmile jsou vlhké,
a minimálně v prvním roce života doporučujeme prát kojenecké oblečení odděleně od prádla ostatních členů rodiny a ve speciálních prostředcích.

Ekzém

Jedná se o svědivou červenou vyrážku, která se může objevit na obličeji, loktech, hrudníku nebo v podkolenních jamkách. Bohužel bývá dědičná, pokud se v rodině vyskytuje astma, alergie či atopická dermatitida. Velice často ale bývají spouštěčem agresivní čisticí prostředky či kosmetika, se kterými kůže miminka přijde do kontaktu. Proto je zásadní používat mýdla a prostředky určené pro citlivou pokožku. Takové, které neobsahují enzymy, umělá barviva ani optické zjasňovače, na něž narazíme v běžných pracích prostředcích nebo kosmetice. V každém případě je dobré vyhledat pomoc lékaře, který určí závažnost ekzému a případně naordinuje speciální léčbu.

Ať se vaše miminko potýká s kožním podrážděním, či nikoliv, prevence je na místě. V péči o dětskou pokožku platí pravidlo, že méně je více. Vybírejte proto kosmetiku, která neobsahuje parfemaci, parabeny ani ftaláty. Perte v přípravcích, které jsou hypoalergenní, dermatologicky i klinicky testované a účinně odstraňují nečistoty při všech pracích teplotách. Toto složení ocení také všichni, kteří trpí alergiemi nebo atopickou dermatitidou.

Perte s klidným srdcem.

Publikováno: 2022-10-01



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek