Kdy rostou první zoubky a jak o ně pečovat

Mléčné zoubky mají svůj tabulkový harmonogram růstu, což neznamená, že tomu tak je vždy a u každého. Proč některé mléčné zoubky rostou jinak a jindy, jak o ně správně pečovat a co je nejdůležitější pro zachování jejich zdraví, píše Rádce Mimi klubu.

Vzoreček na mléčné zoubky

Pro úplně základní orientaci můžete použít jednoduchou výpočetní pomůcku:

Věk dítěte v měsících minus 6 měsíců

To znamená, že v 7. měsíci rostou jedničky, v 8. měsíci dvojky a tak dále. U stoliček se interval začíná individuálně měnit, proto považujeme za vhodnější pomůcku spíše tabulku s přibližným rozmezím růstu zoubků.


Od narození i po prvních narozeninách

Realita se od tabulek může velmi lišit. Někdy se děťátko může s mléčným zubem už narodit. V těchto případech však chrup nebývá pevně umístěn v dásni, snáze vypadne a může později negativně ovlivňovat založení trvalého chrupu. V dnešní době zubní lékařství naštěstí umí takové situace účinně řešit a komplikacím při růstu a vývoji trvalého chrupu předcházet.

Zároveň je zcela běžné a normální, že se první zoubek děťátku prořeže až po prvních narozeninách, případně se začnou prořezávat jiné zuby než dolní jedničky, začne se prořezávat více zoubků naráz nebo se prořezávají vychýleně od předpokládané linie zubů.

Všechny tyto případy jsou normální, běžné a nejedná se o příznak žádného syndromu ani jiného neurologického onemocnění (a některé syndromy skutečně znamenají i specifický vývoj chrupu).

Je také zapotřebí brát v potaz genetiku. Dědičných anomálií chrupu se v populaci vyskytuje poměrně hodně. Je například relativně běžné, že špičáky zůstanou „zaseknuty“ v horním patře nebo rostou vně linie zubů (tzv. upíří tesáky).

Estetika mléčného chrupu je jedna věc, důležitější je funkce a kondice těchto zubů.

Mléčný chrup:

  • Vytváří dráhy pro trvalý chrup, připravuje lokaci pro trvalé zuby.
  • Přítomnost mléčného chrupu je klíčová pro dotváření čelistních kostí, kloubů a svalů.
  • Mléčné zuby jsou nezbytné pro správné učení řeči i pro správnou výslovnost.
  • Klíčová je pak jejich základní funkce – rozmělňování potravy.

V případech, kdy mléčný chrup z nějakého důvodu selhává, selže tedy i schopnost připravit dásně na vstup stálých zubů, správně nastavit žvýkací mechanismus nebo ovládat celé spektrum hlásek.

Co se může stát mléčnému chrupu

Mléčný chrup začne zpravidla vypadávat kolem 6. roku věku dítěte. Pokud z nějakého důvodu chybí trvalý chrup, mohou i mléčné zuby sloužit celé dekády. Nejsou výjimečné ani případy, kdy mléčný zub v chrupu vydrží až do důchodového věku.

Největším strašákem pro kondici mléčného chrupu je zubní kámen. Dnešní generace dětí je vystavena enormnímu tlaku ohledně konzumace sladkých potravin. Právě cukry nelítostně, rychle a trvale poškozují zubní sklovinu. U dětských zubů k procesu destrukce dochází ještě rychleji než u dospělých.

Proto každý bonbon, čokoláda nebo sladká limonáda přispívají k tvorbě zubního kazu. Menší zubní kaz v předškolním věku, kdy zub pravděpodobně brzy vypadne, nepředstavuje pro trvalý chrup velké riziko. Pokud se kazy objeví už v raném „školkovém“ věku kolem 3 let, mají dostatek času, aby zub pohltily a natolik zkazily, že dojde i k poškození dásní
a zkomplikuje se nástup trvalého chrupu.

Jak pečovat o mléčný chrup

Klíčem je kombinace odpovídající dentální péče a racionálního jídelníčku.

  • Minimum cukrovinek a sladkých jídel (například džemů nebo medu).
  • Minimum slazených nápojů, včetně sladkých čajů, ovocných šťáv a džusů.
  • Minimum kyselých pochutin, které mohou naleptávat zubní sklovinu.
  • Čištění zubů kartáčkem a pastou určenými specificky pro mléčné zuby odpovídajícího věku, často jsou rozděleny na první rok věku a pak od 1 roku do 6 let.
  • Čištění zubů dvakrát denně.

Některé děti čištění zubů snášejí jen velmi těžko. I tak se snažte pokaždé vyčistit všechny zuby, samozřejmě pokud je jich zatím jen několik, není třeba čistit je (jindy doporučované) dvě minuty. U čištění zubů je žádoucí tuto činnost neznechutit
a nevypěstovat k ní odpor, proto raději u nižšího počtu dětských zoubků raději občas ustoupit než čistit tzv. „na sílu“.

Zdroje:

https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-stomatologie/2014-1/kaz-raneho-detstvi-a-jeho-nasledky-na-stalem-chrupu-48755
https://cs.wikipedia.org/wiki/Do%C4%8Dasn%C3%BD_chrup
https://itesco.cz/hello/clanek/zubni-pece-zacina-u-deti-pred-prichodem-prvniho-zoubku/27092/
(zdroj obrázku)
https://www.drmax.cz/clanky/kdyz-se-klubou-prvni-zoubky

Publikováno: 2022-09-14

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek