Rizika přenášení po termínu porodu

Zatímco u předčasného porodu jsou rizika zřejmá a spočívají v nezralosti plodu, u potermínového těhotenství, tzv. přenášení, existují zdravotní rizika též. Která to jsou a kdy se přistupuje k vyvolání porodu, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Co znamená „po termínu“

Těhotenství se počítá na 40 týdnů stáří vajíčka, tedy 40 týdnů od prvního dne poslední menstruace, kdy při putování vajíčka došlo k jeho oplození. Od okamžiku oplození se počítá cca 38 týdnů, záleží však na konkrétním dnu početí, které se může lišit, protože různé ženy mají ovulaci v různých dnech cyklu.

Všechny tyto faktory znamenají, že počítání délky těhotenství je záležitost velmi orientační. Velmi individuální je také každé těhotenství. Zatímco některé spontánně a zcela úspěšně končí už třeba kolem 38. týdne těhotenství, jiné spontánně a zcela úspěšně končí třeba až ve 41. týdnu těhotenství.

I proto se 2 týdny před předpokládaným termínem porodu a 2 týdny po plánovaném termínu porodu počítají jako porod v termínu.

Potermínové těhotenství je těhotenství, které trvá déle než 42 týdnů.

Lidově se používá termín přenášení (odborně: pozdní termín), takto se označuje doba po předpokládaném datu porodu, zcela konkrétně 40 + 1 (tedy už první den po předpokládaném termínu porodu).

I „přenášení“ dnes vzbuzuje zvýšený zájem lékařů. Proč, když se ještě jedná o porod v termínu? Právě proto, že může přinášet jistá rizika.

Jaká jsou rizika přenášení

Pokud nenastanou zdravotní komplikace, jediným projevem potermínového těhotenství je fyzická kondice hodnocená jako postmaturita, teda přezrálost. Jejími znaky jsou hodně narostlé vlasy, suchá kůže, minimum podkožního tuku, zarostlé nehty, vrásky na dlaních a chodidlech dítěte a někdy také netypické zbarvení kůže dohněda, žluta nebo zelena. Tento stav se však časem srovná a nemá pro dítě obvykle žádné trvalé následky.

Dalším rizikem přenášení jsou nadměrná hmotnost dítěte a větší hlavička, které působí složitější průchod porodními cestami a potenciálně vyšší riziko vzniku porodních poranění. Tato teze je sice statisticky průkazná, ale není to pravidlo. I děti narozené po termínu mohou mít běžnou či dokonce nižší porodní váhu. Jde o zcela individuální parametr, navíc dnes díky přesným zobrazovacím technikám (sonografie) mají porodník i budoucí rodiče o velikosti děťátka poměrně přesnou představu.

Zdravotní komplikace při přenášení

Zejména při přenášení, (ale vzácněji také u porodů v termínu či před termínem) může dojít ke kontaminaci plodové vody. Takovému jevu se lidově říká zkažená plodová voda a představuje skutečné zdravotní riziko.

Plodová voda je v termínu porodu průhledná či mléčně zbarvená, také může být zakalená mázkem z povrchu těla dítěte. Zdravotní riziko však představuje až nazelenalá, tedy zkažená plodová voda. Nejčastější příčinou je kontaminace plodové vody smolkou, tedy stolicí dítěte.

Pravidelné prohlídky v porodnici po předpokládaném termínu porodu by měly blížící se komplikace zachytit a zabránit dramatickým událostem.

Právě snaha předejít možným komplikacím pak vede porodníky k tomu, že mohou přijít za budoucími rodiči s návrhem různých metod uspíšení či přímo vyvolání porodu.

Zdroje:
https://www.wikiskripta.eu/w/Plodov%C3%A1_voda
https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C4%9Bhotenstv%C3%AD_po_term%C3%ADnu
https://www.jenprotehotne.cz/muze-zkazena-plodova-voda-ohrozit-vase-dite-kdy-je-nebezpecna/
https://www.naseporodnice.cz/zkalena-plodova-voda.php

Publikováno: 2022-08-15 

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek