Porod koncem pánevním

Nejčastější poloha dítěte těsně před porodem je svislá, přičemž hlavička směřuje dolů. Jenže se může stát, že dítě se dostane do polohy opačné, kdy do porodních cest směřují nožičky nebo zadeček dítěte.

Co se v takové situaci dělá, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Co je normální?

Normální, tedy fyziologické, je obojí. Otočení děťátka koncem pánevním není příznakem žádné fyzické či psychické choroby, vrozené vady nebo jakéhokoliv postižení. Není žádný důvod se obávat o zdravý růst a vývoj dítěte, pokud se před porodem zjistí, že děťátko si v děloze hoví „naopak“.

Dokonce existují i případy, kdy je miminko na porod připraveno v horizontální poloze, tedy je k porodním cestám otočeno zády nebo trupem. Ke všem těmto polohám dochází jen shodou náhod a nejedná se o žádný důvod k obavám o zdraví dítěte.

Jak to „má být“ a proč

Více než 90 % dětí se před porodem samo dostane do svislé polohy s hlavičkou směřující dolů. Taková poloha je nejvýhodnější pro bezproblémový porod, protože velká a zároveň tvarově hladká hlava nejsnáze projde porodními cestami.

Podle statistik je přibližně 3–5 % těhotenství před porodem nastaveno svisle, koncem pánevním.

Záleží také na tom, jak přesně je děťátko v děloze polohované:

  • „Přímý“ nebo také prodloužený konec je poloha, která připomíná protahování zad. Záda jsou plně ohnutá, zadeček je první „konec“ těla a nohy jsou úhledně složeny podél trupu. Stehna u bříška, rovná kolena a prsty na nohou vedle uší. Taková poloha je nejčastější.
  • „Úplný“ nebo také ohnutý závěr je, když děťátko v děloze sedí jako levitující buddhistický mnich se zkříženýma nohama.
  • „Nicotný“ závěr je takový porod koncem pánevním, kdy se děťátko narodí nejdříve jednou či oběma nohama. Takový způsob porodu mají poměrně často nedonošené děti, jejichž poloha v děloze zatím není ustálená.

U dvojčat a vícerčat je porod jednoho či více dětí koncem pánevním už daleko běžnější, protože děti se zkrátka v děloze potřebují „poskládat“.

Přirozený porod dítěte polohovaného koncem pánevním je možný, ale je pochopitelně komplikovaný, protože končetiny jsou neskladné a nikdy není zaručeno, že se někde v porodních cestách nějaká nožka nevzpříčí a nezablokuje průchod porodními cestami.

Zároveň to není nemožné a v minulosti se takto i rodilo. A je třeba smeknout před dávnými porodními asistentkami či porodními bábami, které měly s vedením porodu koncem pánevním více zkušeností. I tak tenkrát lékařská porodní péče prakticky neexistovala a v případě komplikací měl takový porod málokdy šťastný konec.

I s ohledem na neblahé historické zkušenosti se v dnešní době z preventivních důvodů u děťátka otočeného v děloze koncem pánevním rutinně přistupuje k porodu císařským řezem.

Moderní lékařská věda navíc dokáže suverénně řešit komplikované situace, mnohé i během už rozběhnutého porodu, předčasného porodu, porodu dvojčat a vícerčat, případně některých zdravotních komplikací.

Navíc díky ultrazvukovým zobrazovacím metodám dnes už s jistotou víme, jak přesně je dítě v děloze polohováno, kde přesně se nachází jeho končetiny, jak velké (přibližně) je, jaká je jeho aktuální srdeční akce, zkrátka lékaři a porodní asistentky mají dostatek informací k rychlému rozhodování a správnému zásahu do průběhu porodu.

Porod koncem pánevním dnes již nepředstavuje šok během druhé doby porodní a potenciální ohrožení života dítěte i ženy, je to v dnešní době jen drobná komplikace přirozeného porodu.

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Porod_koncem_p%C3%A1nevn%C3%ADm
https://www.wikiskripta.eu/w/Poloha,_postaven%C3%AD_a_dr%C5%BEen%C3%AD_plodu

Publikováno: 2022-08-15

 

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek