Mléčné výrobky v jídelníčku dítěte: kdy a jaké?

Tučný bílý jogurt je pohodě, ale tvaroh až později a kravské mléko nejlépe až po letech.

Jaká jsou aktuální výživová doporučení ohledně přidávání mléčných výrobků do jídelníčku dítěte a proč se některé z nich mohou podávat dříve a jiné až později, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Mateřským mlékem to začíná

Mléčná výživa je pro dítě tou nepřirozenější potravou, vždyť je to právě mateřské mléko, případně umělé kojenecké mléko, kterým miminko zahajuje svůj jídelníček. Během prvních nejméně 4 měsíců by také mateřské (kojenecké) mléko mělo být tím jediným, co děťátko přijímá.

Později se přidávají další příkrmy, přesnídávky, později maso a další pochutiny. Více o tématu píšeme v článku zde

Mléčné výrobky jsou přesto ve stravě dítěte nadále (i souběžně s kojením či pokračovacím kojeneckým mlékem) velmi podstatné. Jednak dodávají vitaminy (A, B2, B6, B12 nebo vitamin D), jednak vápník, který je základním stavebním prvkem kostí a dalších tkání těla, jež se rychle rozvíjí a roste a má zvýšenou spotřebu nejen vápníku, ale mnoha dalších prvků.

Zároveň není trávicí trakt dítěte zatím vyzrálý tak jako trávení dospělého člověka a některé látky mohou být ve vyšším množství pro tělo dítěte zbytečnou zátěží. Proto mají výrobky z kravského mléka svůj vlastní specifický harmonogram, kdy a jak by se měly dostat na jídelníček děťátka.

První mléčný výrobek: tučný jogurt

Mléčný tuk hraje ve výživě dítěte poměrně důležitou roli. Jednak je klíčový pro vstřebávání vitaminů A, D, E a K, jednak vhodným způsobem pomáhá dítěti vytvářet energetickou rezervu. Primárním zdrojem mléčného tuku by mělo být mateřské či pokračovací kojenecké mléko, případně kojenecké mléčné kaše. Už kolem 8. měsíce věku dítěti ale můžeme nabízet několik lžiček bílého tučného, tzv. řeckého jogurtu.

Určitě volte variantu bez příchuti, jogurt můžete dosladit třeba nastrouhanými dětskými piškoty nebo dětskými sušenkami. Někdy může být chuť jogurtu pro děti nepříjemná, pak odložte další pokus o pár týdnů – třeba už bude dítě reagovat lépe.

Druhý mléčný výrobek: sýr

Už od 10. měsíce věku dítěte je možné zařadit sýr. Sýr je z pohledu výživy téměř geniálním vynálezem, koncentruje totiž vápník i mléčný tuk a už několik gramů denně může pokrýt významnou část doporučené denní dávky vápníku. Navíc je zde zajištěna jeho vysoká vstřebatelnost právě díky jiným složkám, které sýr obsahuje.

Naopak problematická je jeho (pro nás dospělé: lahodná) slaná chuť, protože takový eidam opravdu obsahuje tolik soli, kolik by rozhodně dítě ve věku kolem 10. měsíce vůbec konzumovat nemělo.

Vhodné sýry:

  • Čerstvé sýry se sníženým obsahem soli
  • Cottage sýry
  • Mozarella se sníženým obsahem soli (čili nevybírat ty ve slaném nálevu)

Naopak

  • Zrající a plísňové sýry
  • Pařené a uzené sýry
  • Tavené sýry
  • Čerstvé sýry ve slaném nálevu (balkán, feta)

Tvrdé sýry, klasický eidam, je pro dítě stále dost slaný, takže může sloužit jako doplňkové dochucovadlo nebo občasný doplněk, ale pravidelné podávání je kvůli množství soli problematické. Někdy se můžete setkat s eidamem ve verzi pro děti se sníženým obsahem soli, tak ty rozhodně ano.

Proč se nedoporučuje kravské mléko

Z dětství si jistě pamatujete, že pít mléko je dobrý krok pro zdraví. Platí to stále, ale až od určitého věku. Problematické je totiž jeho složení vzhledem k potřebám organismu malých dětí.

  • V kravském mléce je až 3x více bílkovin než v mateřském mléce. To představuje značnou zátěž pro ledviny malého dítěte a celou jeho vylučovací soustavu.
  • Kravské mléko má v sobě pro děti hůře stravitelnou bílkovinu kaseinovou, zatímco mateřské mléko má bílkovinu syrovátkovou.
  • Kravské mléko obsahuje až o polovinu méně sacharidů, tedy zdroje energie.
  • Kravské mléko je bohaté na minerální látky, což by teoreticky mohlo být pozitivní, ale jejich přílišné množství organismus dítěte zatěžuje a zanáší.
  • Kravské mléko neobsahuje látky, které podporují budování imunity, jako je tomu u mateřského mléka.
  • Kravské mléko neobsahuje látky, které mají funkci prebiotik a podporují tak kvalitu a kvantitu střevního mikrobiomu dítěte. Mateřské mléko obsahuje látky, které to umožňují.

Všechny tyto argumenty přestávají platit v období kolem 4–5 let, kdy už je organismus dítěte natolik vyzrálý, že nuance ve složení nehrají tak podstatnou roli. Tělo zvládne více bílkovin a minerálů i méně prebiotik, a tak kravské mléko začíná představovat výživově vhodnou a výhodnou položku jídelníčku a rozhodně by mělo zůstat součástí lidského jídelníčku od zmíněných 4–5 let už po celý život.

A co tvaroh?

Tvaroh má jednu nevýhodu, totiž vysoké množství bílkovin, což je v pozdějším věku člověka naopak jeho obrovská výhoda. U dětí způsobuje přetížení močového ústrojí a ledvin, proto se doporučuje zařadit ho až po 1. narozeninách, ideálně v kombinaci třeba s jogurtem.

Proč jogurt nevadí a mléko ano?

Obojí je přece v základu kravské mléko. To ano, ale jogurt, stejně jako sýry a další mléčné výrobky, projdou určitým procesem, který upraví jejich vlastnosti, složení a poměr látek, které jsou ve výsledném produktu obsaženy. Jogurt je z mléka, ale má jiné výživové hodnoty než mléko, protože prošel výrobním procesem s využitím mléčného kvašení.

Jak často jíst mléčné výrobky?

Pro malé děti je mléčná výživa velmi důležitá a rozhodně by měly mít pokračovací mléko nebo mléčné výrobky každý den i několikrát. Stejnou rutinu by si ale měly děti uchovat i v dalších letech, benefity mléčných produktů jsou široké a působí pozitivně nejenom jako zdroj vápníku, ale také jako významná podpora kondice střeva, důležitého orgánu, ze kterého vychází kvalita imunity každého člověka.

Zdroje:
https://pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2006/04/12.pdf
https://www.stobklub.cz/clanek/mleko-a-mlecne-vyrobky-v-kojeneckem-a-batolecim-veku/
https://www.sunar.cz/mlecny-tuk-a-jeho-nezastupitelna-role-ve-vyzive-vaseho-ditete/
https://www.babyweb.cz/mleko-mlecne-vyrobky-ve-strave-ditete

Publikováno: 2022-06-25



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek