Koupání v přírodě v těhotenství

Můžete se jít vykoupat do rybníka, když čekáte miminko? Existují nějaká rizika? Jak vybírat vhodné vodní plochy ke koupání a jaké preventivní kroky podniknout? Vše pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Rizika infekce při koupání v přírodních vodách

U přírodních vodních ploch existuje vždy určité riziko vzniku bakteriální infekce. Nemusí to být pouze sinice, ale i další mikroorganismy, které nejsou tak nebezpečné, ale také působí zdravotní komplikace.

  • Střevní potíže
    Celá řada bakterií vyvolává i v menším množství nevolnost, průjem a zvracení.
  • Vaginální mykózy
    Zejména v těhotenství, kdy je vaginální sliznice náchylnější k onemocnění plísňového či kvasinkového charakteru, je častým následkem koupání v přírodě právě vaginální mykóza.
  • Akutní horečnatá onemocnění
    Působení bakterií se projeví tím, že organismus reaguje zvýšenou teplotou až horečkou.
  • Záněty spojivek
    Oči představují další vstupní bránu pro choroboplodné zárodky, navíc si do očí často člověk sahá mimoděk a zanese tam infekci úplně nevědomky.
  • Leptospiróza
    Bakteriální infekce, která se objevuje po povodních. Bakterie leptospiry se mohou uchytit v drobných oděrkách nebo rankách.
  • Cerkáriová dermatitida
    Onemocnění způsobené kontaminací vody trusem plžů, kteří se infikovali nakaženým ptačím trusem. Výsledkem je nepříjemná, zarudlá a svědivá vyrážka.
  • A celá řada dalších, méně častých bakteriálních infekcí

V těhotenství každá taková infekce představuje určité riziko i pro samotnou graviditu. Záleží však na konkrétním původci choroby a také na celkové zdravotní kondici ženy, její imunitě a na intenzitě infekce, tedy na množství bakterií, které se dostaly do těla. V souvislosti s pandemií covidu se vžilo spojení „virová nálož“, v tomto případě „bakteriální nálož“.

Sekundárním zdravotním rizikem koupání v přírodě je prochladnutí a případný následný zánět močových cest, který je také způsoben infekčním činitelem.

Prevence infekce z přírodních vodních ploch

Jedinou 100% prevencí je zcela vynechat koupání v přírodě, ale není voda jako voda. Seřadili jsme vodní plochy od nejnižšího po nejvyšší riziko výskytu choroboplodných zárodků.

  • Oceány a moře
    V oceánech je voda obecně považována za nejčistší z pohledu výskytu infekčních činitelů. V mořích naopak platí, že čím více jsou izolovaná od světového oceánu, tím vyšší riziko infekce v nich je. Například Baltské moře vzhledem k poměrně vysokému znečištění, celkově malé hloubce a brakické vodě se může kvalitou vody srovnávat s některými velkými vnitrozemskými jezery. V uplynulých letech se v Baltu dokonce objevily sinice. (Brakická voda = napůl slaná a napůl sladká.)
  • Horské vodní toky
    V alpských zemích, ale obecně ve všech větších pohořích, se dají najít horské potoky a jezera. Obvykle vynikají kvalitou, ale také nízkou teplotou. Z pohledu bezpečnosti se rozhodně řadí k těm nejčištším.
  • Některá větší jezera a některé řeky
    I některé větší vnitrozemské sladkovodní plochy a řeky mohou mít relativně vysokou kvalitu vody, záleží však na konkrétním zdroji vody a případném průmyslovém znečištění.
  • Veřejná koupaliště a biotopy
    Ačkoliv je voda v těchto koupalištích čištěná a podléhá kontrole, může se reálná kvalita vody v různých přírodních koupalištích velmi lišit, a to dokonce i během několika dní! Záleží vždy na údržbě a také na počtu návštěvníků a jejich hygieně. Právě zde je totiž vyšší míra infekce přenosná takzvaně z člověka na člověka.
  • Stojaté vody a rybníky
    Klasické české rybníky představují z hlediska kvality vody rozhodně nejvyšší riziko infekce. Jednak zpravidla fungují jako částečně chovné rybníky, čili v nich žije poměrně velké množství ryb, jednak jsou ryby přikrmovány různými živočišnými zbytky, které samy o sobě mohou mít infekční potenciál.

Preventivní opatření při koupání v přírodě

Žádné z následujících opatření není 100% zárukou proti infekci, ale jejich dodržování snižuje riziko nákazy.

  • Používejte při koupání speciální tampony určené na koupání v přírodních vodních plochách. Tyto tampony seženete v lékárnách či dobře zásobených drogeriích. Tampony jsou napuštěny vazelínou či jiným olejem, který má přirozeně vodoodpudivé vlastnosti a nevpustí vodu dál do vagíny.
  • Vyhýbejte se vodním plochám s větším množstvím ptáků, ty totiž bývají semeništěm různých choroboplodných zárodků. Zejména to pak platí, pokud v místě byla nalezena těla uhynulých ptáků či dalších zvířat (ryb a drobných hlodavců).
  • Při koupání používejte obuv do vody, kvůli prevenci případného drobného poranění chodidel a následného zavlečení infekce skrz ranku. Používejte ochrannou obuv do vody i při brouzdání po břehu, zejména pokud je kamenitý s nánosem bahna. Do takové vody pokud možno vůbec nevstupujte.
  • Nekoupejte se ve vodních plochách, do kterých ústí odpadní vody (v českém prostředí typicky třeba ze zemědělských družstev).
  • Na veřejných koupalištích si nesedejte na lavičky do tzv. mokrého otisku, kde před vámi seděl někdo jiný.
  • Po každém koupání se vymočte a osprchujte bez plavek a převlečte se do suchého.

Také dodržujte základní hygienické návyky, jako je mytí rukou před jídlem a po použití toalety. Pokud u koupací plochy není přístup k toaletám, vybavte se antibakteriálními ubrousky.

Jak rozpoznat příznaky infekce

Příznaky se liší konkrétním infekčním původcem, ale můžete pozorovat širokou škálu symptomů – od horečky přes vyrážku na pokožce, střevní potíže a případně svědící a zarudlé oči až po nepříjemný pocit a svědění ve vaginální oblasti nebo pálení při močení.

Pokud některý z příznaků zaznamenáte, co nejdříve vyhledejte lékaře, aby se léčba infekce zahájila bez odkladu a bakterie neměly čas se rozmnožit a atakovat organismus. Je možné, že bude zapotřebí nasadit antibiotickou léčbu. Vždy zdůrazněte lékaři své těhotenství, ale nemusíte mít obavy, v dnešní době existuje celá řada antibiotik, která jsou dostatečně šetrná i pro těhotné ženy.

Během těhotenství obecně věnujte zvýšenou pozornost i méně závažným zdravotním potížím a vždy se obraťte na svého ošetřujícího praktického lékaře nebo gynekologa.

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sinice
https://www.babyweb.cz/jste-tehotna-chcete-se-koupat-proc-ne-kdyz
https://www.cistavoda.cz/bakterie-ve-vode/
https://www.wikiskripta.eu/w/Leptospir%C3%B3za
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cerk%C3%A1riov%C3%A1_dermatitida

Publikováno: 2022-06-25

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek