Proč je léto sezonou střevních chřipek

Jen co skončily zimní chřipky, virózy a nekonečné rýmy, začíná letní sezona průjmových onemocnění. Proč jsou teplé měsíce rájem střevních chřipek, jak je řešit a jak jim přecházet, píše Rádce Mimi klubu.

V létě se žije venku

S teplými měsíci se pojí více času, který děti tráví venku, ale i více kontaktní aktivity venku. To znamená, že daleko víc osahávají úplně všechno. Prolézačky v parku, pískoviště, různé druhy hmyzu a dalších zvířat, záleží na způsobu života rodiny. Na jejich rukou pak přirozeně ulpívají mikrobi.

Právě choroboplodné zárodky jsou pak příčinou různých průjmových onemocnění, která jsou navíc obvykle infekční a snadno se šíří v dětském kolektivu nebo v rodině dítěte.

Cesty infekce

  • Pozření
    U malých dětí je to typické pojídání písku z pískoviště, ten může obsahovat pozůstatky moči a trusu zvířat, takže infekce nemá žádné bariéry a jde rovnou do těla.
    O pojídání písku jsme napsali celý článek, přečtěte si ho tady.  
  • Přímý kontakt se sliznicí
    Nejenom ústa, ale také oči představují otevřenou bránu do těla. Děti si tak špinavýma rukama mohou „jen“ promnout oči a důsledkem může být nepříjemný a značně nakažlivý zánět spojivek, jehož léčbu (kapání do očí) navíc malé děti velmi špatně snáší, ale i druhotná superinfekce, to znamená, že na oslabené tělo nasedne další, typicky bakteriální infekce. Na bakteriální infekce se používají antibiotika.
  • Špinavé ruce
    Choroboplodné zárodky na rukou jsou alfou a omegou prakticky všech běžných dětských infekcí.

    o Strkání prstů do pusy
    o Olizování rukou
    o Konzumace potravin rukama
    o Kontaminace pití třeba při otevírání lahve
  • Další děti
    Významnou infekční cestou průjmových onemocnění pak jsou pochopitelně všechny ostatní děti, protože tyto nemoci jsou infekční, ještě než k průjmu dojde. V dětském kolektivu je přirozeně hodně bližších kontaktů, děti si půjčují hračky, které všechny olizují. Taková je realita.

Co dělat, když nastane průjmové onemocnění

Časté a řídké stolice, zvracení, zvýšená teplota či horečka (nad 38 °C), studený pot, únava, svalová horečka, nechutenství, to všechno mohou být symptomy virové gastroentridity čili infekce trávicího traktu.

  1. Dítě umyjte, pokud není znečištěné, tak mu alespoň důkladně umyjte mýdlem ruce a obličej.
  2. Uložte je na klidné, dobře větrané místo s rychlým přístupem na toaletu nebo ke kbelíku na zvratky.
  3. Podávejte pouze studenou vodu nebo ovocný čaj po lžičkách, zatím určitě nic jiného. Pokud se stav stabilizuje, po dalších 4–6 hodinách můžete do čaje přidat trochu medu, a je-li dítě při chuti, nabídněte mu několik piškotů.
  4. Pokud se stav nelepší a tělíčko dítěte okamžitě vypudí cokoliv, co pozře, jeďte do nemocnice. U novorozeňátek do 2 měsíců věku jeďte ihned, u dětí do 6 měsíců počkejte maximálně 2 hodiny, a pokud se stav nelepší, jeďte. U dětí do 1 roku zkuste vyčkat 4 hodiny, jestli se dítě nezačne lepšit. U starších dětí zkuste vždy několik hodin vyčkat, ale vždy berte ohled i na váhu dítěte, další případná onemocnění nebo aktuální fyzickou kondici.
    Nikdy neuděláte chybu, když pojedete do nemocnice. Máte pochybnosti? Jeďte hned.
  5. Ve chvíli, kdy k dalším průjmům či zvracení nedochází, pomalu zkuste dítěti podat rehydratační roztok, který vždy mějte v domácí lékárničce. Koupíte jej v každé lékárně bez lékařského předpisu. Pomáhá i dospělým.
  6. Postupně přidávejte k dětským piškotům další jednoduchá jídla, jako suché brambory nebo chleba. Alespoň na 24 hodin vynechte máslo a další tuky, mléčné výrobky a maso, možná s výjimkou malého množství suchého kuřecího. I během dalších dní dodržujte lehkou dietu bez smažených, tučných či sladkých jídel.

Prevence infekce

Zřejmě není možné děti účinně ochránit před jakoukoliv infekcí a z hlediska imunologie to ani není žádoucí. Ale nějaké základní hygienické návyky se budou hodit i do dalšího života.

  • Pití, které se dá otevřít, aniž by se dítě dotklo oblasti, kterou pak olizuje.
  • Podávat jen jídlo v obalech, typicky třeba přesnídávkové kapsičky, nikoliv nakrájené jablko, které díky vlhkému povrchu okamžitě nasaje všechnu špínu z rukou.
  • Před svačinou na hřišti nebo v přírodě otřít ruce dítěte vlhčeným antibakteriálním ubrouskem a opláchnout vodou.
  • Odnaučit dítě strkat si prsty do úst.
  • Nedopustit, aby dítě jedlo písek, hmyz a kameny.
  • Zamezit olizování hracích prvků na dětském hřišti.

Všeho s mírou

Určitě by potenciální riziko infekce nemělo stát v cestě pobytu venku na čerstvém vzduchu, v přírodě nebo v kolektivu.

Pobyt venku je podstatný hned z několika důvodů:

  • Více pohybu
    Více svalové interakce, více roztažených plic při intenzivnější hře, endorfiny a další hormony štěstí, které se vyplavují (i dětem!) při pohybových aktivitách, příjem vitaminu D ze slunce (ale pozor, vždy dítě před slunečními paprsky také důkladně chraňte, více zde.
  • Objevování přírody
    Zkoumání žížal, brouků a mravenců, to vše je součást dětství a žádné dítě by nemělo být ochuzeno o možnost zkoumat přírodu na vlastní oči (a ruce a občas i ústa). Je to součást přirozeného budování vztahu k přírodě a mnohé vědecké studie naznačují přímou souvislost mezi intelektem a pobytem v přírodě.
  • Orientace v dětském kolektivu
    Hraní na hřišti je prvním místem, kde děti potkávají děti mimo svůj kruh rodiny a přátel. Učí se navazovat nové kontakty a učí se také přijmout jinakost. „Cizí“ lidé člověka svým způsobem obklopují celý život, je třeba se s nimi naučit komunikovat.
  • Budování imunity
    Nesmírně důležitý bod. S každou prodělanou infekcí získá dítě schopnost vytvářet klíčové protilátky a děti by měly mít dostatek příležitostí si je vytvořit. Je sice na místě bránit infekci a neschvalovat olizování špinavých rukou, už kvůli budoucím hygienickým návykům, ale není nutné to činit až do krajnosti.

Existuje očkování před rotavirovými infekcemi, právě rotaviry jsou původcem poměrně agresivních gastroenteritid a očkování zabrání těžkému průběhu a následné rychlé dehydrataci organismu. Toto očkování však nepatří k povinnému očkování v ČR a není plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Aplikuje se formou sirupu na lžičku.

Dovolíme si ještě poslední důležité doporučení. Pokud vaše dítě nebo někdo z vaší rodiny a blízkého okolí prochází průjmovým onemocněním, nevoďte dítě do dětského kolektivu. Riziko přenosu střevních infekcí je vysoké a vaše ohleduplnost ochrání ostatní děti.

Máte další otázky nebo pochybnosti? Konzultujte je s ošetřujícím pediatrem svého dítěte. Ten vaše dítě a jeho rodinnou i osobní anamnézu nejlépe zná a dovede situaci kvalitně vyhodnotit.

Zdroje:
https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/2489
https://www.solen.cz/pdfs/ped/2007/01/10.pdf
https://www.ockovacicentrum.cz/cz/rotavirove-infekce# 

Publikováno: 2022-05-18

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek