Chraňte dětskou pokožku před sluncem

Před čím chrání pokožku opalovací krémy, jak je to s vitaminem D ze slunce a jaký je rozdíl mezi kůží dítěte a dospělého, to jsou témata pro nový článek Rádce Mimi klubu o sluneční ochraně dětské pokožky.

Slunce škodí dětem víc než dospělým

Dospělá pokožka dokáže lépe korigovat záření slunečními paprsky pomocí pigmentace (velmi zjednodušeně řečeno). Dětská pokožka má tuto schopnost omezenou a čím mladší dítě je, tím méně je jeho kůže schopná se na vyšší dávku slunečního záření adaptovat.

Děti mají tenčí rohovou vrstvu (svrchní část pokožky, kde se nachází mimo jiné i odumřelé kožní buňky), která tvoří přirozenou bariéru před průnikem UV záření do pokožky. Z mnoha důvodů jsou tedy děti zranitelnějšími příjemci slunečního záření.

Je nutné vzít do úvahy i celkovou délku vystavení se slunečním paprskům za den. V letním období není u dětí výjimkou až 10 hodin denně.

Co způsobují sluneční paprsky

Je jednoznačně prokázané, že působení slunečních paprsků na kůži má pozitivní a negativní důsledky.

Pozitivní je samozřejmě vitamin D, který si náš organismus pomocí působení slunečních paprsků na kůži umí vytvořit. K plné denní dávce stačí pobýt na sluníčku několik desítek minut v průběhu celého dne.

Negativními důsledky dlouhodobého a nechráněného kontaktu kůže s přímým slunečním zářením jsou jednak onkologická onemocnění kůže, jednak nezhoubné změny v kůži, ale také předčasné stárnutí pleti a rozvoj vrásek.

Platí, že každé spálení od sluníčka se ukládá do paměti kůže a narůstá riziko budoucího rozvoje melanomu kůže. V dětském věku to platí dvojnásob právě proto, že dětská pokožka se snáze a rychleji spálí.

Jak chránit dětskou pokožku před sluncem

Miminko do 1 roku věku

Nejmenší děti by neměly být vystavovány přímému slunečnímu záření vůbec. Jejich kůže je nejvíce zranitelná a po celý den musí být před sluncem pečlivě chráněny.

  • Pokud máte v úmyslu trávit čas venku s určitou pravděpodobností, že se dítě příležitostně může dostat na přímé slunce, vždy jej namažte opalovacím krémem určeným pro děti odpovídajícího věku.
  • Dejte pozor na zdánlivý stín, který poskytují třeba koruny stromů. To je prakticky totéž, jako by bylo dítě na přímém slunci chráněno cedníkem.
  • Nevystavujte děťátko teplotám nad 30 °C. Čím menší miminka, tím méně vyzrálou mají termoregulaci a vysoké teploty by jim mohly během pár desítek minut způsobit přehřátí organismu a s ním spojené zdravotní komplikace.

Více tipů, jak zajistit bezpečí miminka při tropickém počasí, najdete v našem článku zde.

Dítě od roku do 3 let

Batolata a děti předškolkového věku dost dobře nejde držet mimo dosah přímých slunečních paprsků. Jejich kůže už je o trošku lépe adaptovaná na UV záření, přesto slunce stále pokožku poškozuje rychleji a více než u dospělých.

  • V podmínkách střední Evropy děti denně mažte opalovacím krémem přibližně od začátku května až do konce září.
  • Jakkoliv se taková péče může zdát přehnaná ve srovnání s tím, jak byla chráněna pokožka předchozích generací, je prokázáno, že slunění je přímou příčinou melanomu kůže a fotoprotektivní kosmetikou je možné takovému onemocnění předcházet.
  • Trvejte na oděvu i v teplých dnech, textil sice propouští UV záření, ale jen částečně a pomůže tak pokožku ochránit.

Některé malé děti si v teplém počasí rády užívají nahotu a v soukromé zahradě je to obvykle i společností přijímáno. Vždy však myslete na ochranu před slunečními paprsky a ujistěte se, že dítě je opravdu chráněno opalovacím krémem na celém povrchu těla.

Předškolní děti

Předškolní děti mají o kousíček lepší odolnost vůči slunečním paprskům, ale opravdu jenom o kousíček. Nelze než doporučit naprosto tutéž péči, jak uvádíme výše u dětí do 3 let.

Nerezignujte na sluneční ochranu, je to skutečně velmi zásadní investice do zdraví kůže vašeho dítěte na celý jeho život.

  • Vyžadujte sluneční ochranu i na prázdninách u babiček a nenechte se odbýt argumentem, že předchozí generace to nepotřebovaly.
  • Vysvětlujte smysl a důležitost opalovacího krému dětem, aby chápaly, proč je dobré se každý den mazat.
  • Jděte příkladem a také denně používejte sluneční ochranu.

Na trhu je na výběr z fotoprotektivních přípravků dvojího typu, s chemickým, či minerálním filtrem. Chemický filtr se velmi dobře nanáší a funguje ihned. Minerální filtr mívá konzistenci pasty a potřebuje zhruba 20 minut, aby se vpil do pokožky. V dnešní době už u kvalitních dermokosmetických řad světových značek opalovací kosmetiky není velký rozdíl ve výkonu chemických a minerálních filtrů a oba typy se používají do fotoprotektivní kosmetiky určené dětem.

Vystavené a odhalené

Stačí namazat ty partie, které jsou vystaveny slunci a nejsou chráněny oblečením.

  • Obličej
  • Uši a prostor za ušima (zejména u dětí s krátkými vlasy)
  • Krk a hlavně zadní část krku od linie vlasů až po lem trička
  • Ruce a nohy
  • Nárty, pokud je pravděpodobné, že se dítě bude zouvat, nebo pokud má sandály bez ponožek.

Při koupání je nutné nátěr opalovacího krému opakovat, záleží však na typu vaší konkrétní kosmetiky. Pokud vaše kosmetika deklaruje voděodolnost, není nezbytné nátěr opakovat po každém koupání.

Přejeme vám krásné a chráněné léto!

Zdroje:
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2007/03/08.pdf
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/der/2011/02/06.pdf 

Publikováno: 2022-05-03



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek