Kdy a jak zařazovat zeleninu, maso a ovoce do jídelníčku kojence

Proč se jako první lžička doporučuje rozmixovaná vařená mrkev, kdy ji nabídnout poprvé, kdy přidat maso a kdy ovocné přesnídávky a jaký je doporučený harmonogram dětských příkrmů, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

1. období „ochutnávek“

4.–6. měsíc věku dítěte

Pouhé 4. měsíce od porodu a už je čas na první lžičku. V tuto chvíli se nejedná o žádnou náhradu za mateřské či kojenecké mléko. První lžičky pro malá miminka mají svůj význam nikoliv výživový, jako spíš psychomotorický a imunologický.

  • Konzumace stravy ze lžičky představuje pro dítě další vývojový milník, další novou dovednost, kterou si postupně osvojí a přijme za vlastní. Je to nácvik na pozdější přechod na nemléčnou stravu.
    Jde také o pokročilejší interakci s rodičem, vzájemné spolupráce má novou úroveň a poskytuje příležitost objevovat nové hračky či knížky, které rodiče používají pro odvedení pozornosti, když se děťátku do jídla moc nechce.

  • První kontakt s různými látkami obsaženými v potravě také podle teorie tzv. imunologického okna přispívá ke snížení pravděpodobnosti pozdějšího rozvoje alergií. Princip je takový, že když organismus dítěte přijde právě v období mezi 4. a 6. měsícem do kontaktu s rozmanitými potenciálními alergeny, nebude je později považovat za ohrožení a organismus kvůli nim nespustí alergickou reakci. Nicméně tato teorie má mezi odbornou veřejností i odpůrce.

Jak by měly tyto první ochutnávky vypadat?

Měly by mít podobu degustačních porcí, kdy dítě dostane několik lžiček vybraného příkrmu, nejprve jednodruhového, později třeba kombinovaného, ale zatím bezmasého, a zbytek porce se dítě dokojí.

Ovšem existují jedlíci, kteří jednou ochutnají příkrm a jsou schopni ho spořádat hned celou mističku. Určitě není nutné jim to potěšení odpírat, ale hlavním zdrojem potravy by pro malé děti do půl roku věku rozhodně mělo být mateřské či kojenecké mléko.

2. období zavádění masových příkrmů

6.–9. měsíc

Od půl roku věku už je normálně se vyvíjející dítě zralé na to, aby zvládlo zpracovat nejenom zeleninu, ale i maso. V tomto období dětem teprve rostou zoubky, tak je nutné příkrmy stále mixovat.

Od půl roku věku už je možné příkrmem nahradit až dvě celá jídla denně. Typicky se začíná obědem, který bývá nahrazen jako první (za kojení). Takto se položí základ návyku dávat si k obědu větší jídlo. Děti také s plným bříškem po obědě lépe spí, i když takto staré děti většinou spí ještě dvakrát denně.

  • Masozeleninový příkrm k obědu
    Pokud budete spoléhat na kupované příkrmy, řiďte se vždy věkovým určením na obalu a vždy kontrolujte datum spotřeby. Příkrm vždy podávejte ohřívaný a na malé plastové lžičce, aby byla konzumace pro dítě pohodlná.
    Pokud budete vařit masozeleninové příkrmy osobně, vyhýbejte se soli a pečlivě kontrolujte kvalitu použitých ingrediencí. Při zamrazení přebytečného množství dejte pozor na znehodnocení rozmrazením a opětovným zmrazením.

  • Ovocná přesnídávka ke svačině
    I ovocnou přesnídávku můžete jak koupit, tak uvařit doma. I zde je podstatné řídit se věkovým doporučením na obalu, i tak mohou některé přesnídávky a „kapsičky“ obsahovat přidaný cukr, takovým se raději vyhýbejte.
    S postupujícím věkem malého strávníka můžete k ovoci při přípravě přidat i menší množství ovesných vloček, kuskusu, jáhlů či dalších jednoduchých obilovin.
    Od věku 6 měsíců také můžete doplnit pár lžiček pravého bílého jogurtu, přesnídávky s jogurtem však konzumujte ihned a raději je neskladujte v chladničce ani mrazničce k pozdějšímu použití, aby nedošlo ke kontaminaci.
    Zajímá vás více o ovoci a zelenině v dětském jídelníčku? Přečtěte si náš článek o syrovém ovoci: https://www.globusbonus.cz/mimiklub/radce-mimi-klubu/detail/1633-kdy-nabidnout-miminku-prvni-syrove-ovoce

3. období ústupu mléčné výživy

9.–12. měsíc

S tím, jak se blíží první narozeniny děťátka, postupně přestává dominovat mléčná strava, ať už se jedná o mateřské mléko, nebo pokračující kojeneckou stravu.
Pozor: Mateřské/kojenecké mléko vždy zůstává v jídelníčku dítěte až do 2–3 let.

V tomto období přestává převažovat ve skladbě dětského jídelníčku a postupně se redukuje na dvě porce mléka denně. Jednu z porcí je pak možné nahradit mléčnou kaší určenou pro děti odpovídajícího věku.

Každé dítě je jiné a jiným způsobem snáší změny ve složení stravy. Některým dětem může trvat delší dobu adaptovat se na nové chutě, jiné děti zase novinky v jídelníčku nadšeně vítají.

Co když je něco jinak

Netrapte se, pokud vaše dítě bude k přijetí nových chutí potřebovat více času. Když některý pokrm zatvrzele odmítá, vzdejte na několik dní až týdnů marné pokusy a vraťte se k nim zase po čase.

Pokud máte jakékoli obavy a pochybnosti, konzultujte je v první řadě s ošetřujícím pediatrem dítěte. Je to odborník, který dítě, jeho zdravotní stav i rodinnou anamnézu dobře zná a dovede vám poskytnout nejvíce kvalifikovanou radu. Nespoléhejte na zaručené rady a instrukce z internetu. Jsou od lidí, kteří vaše dítě neznají a nenesou za jeho zdravotní stav žádnou odpovědnost.

V případě, že s pediatrem svého dítěte nenacházíte společnou řeč, vždy můžete přejít do péče někoho jiného.

Zdroje:
https://www.wikiskripta.eu/w/Neml%C3%A9%C4%8Dn%C3%A1_strava_kojence
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2006/05/06.pdf

 

Publikováno: 2022-05-03



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek