Kdy a jak rostou první zuby a jak o ně pečovat

Silné slinění a neustálá potřeba cokoliv nacpat do úst a drtit bezzubými dásněmi. Takové „příznaky“ obvykle znamenají, že v dásních vašeho děťátka rostou první mléčné zoubky. V jakém pořadí se prořezávají a jak se o ně starat, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Jasně dané schéma růstu

V jakém pořadí a v jakém přibližně období se prořezávají jednotlivé zuby, uvádíme v tabulce:


Nejdříve se, už po půl roce věku, objevují spodní dva zoubky. Ještě dalších 28 zubů ale ještě následuje a u některých dětí je to mimořádně bolestivý proces, který si bez nadsázky odtrpí celá rodina. Proč mají některé děti prořezávání zoubků bezproblémové a doslova hladké a jiné děti pláčou bolestí, to není jasné.

Díky orientačním údajům v tabulce alespoň můžete vysledovat, který zoubek je zrovna na řadě a které místo v dásni může bolest.

Jak pečovat o prořezávající se zoubky

Do doby, než se prořeže první zoubek, je vhodné podávat dítěti z ledničky vychlazená dětská kousátka naplněná tekutinou. Chladná guma uleví od bolesti a tlaku překrveným dásním, ve kterých se tlačí zoubek a dítě si kousáním navíc bolavé místo efektivně masíruje.

Kromě kousátka můžete dáseň masírovat i vlastními prsty, ale vždy výhradně po důkladné hygieně.

Jakmile se objeví první zoubek, gumová kousátka s tekutinou přestávají být bezpečná a již je nepoužívejte, dítě by mohlo kousátko zoubkem prokousnout a vypít tu (kdovíjakou) tekutinu. Následně už jako kousátka používejte jen čistě gumové hračky, případně hračky z měkkého, dokonale hladkého dřeva nebo jiných vhodných materiálů. Kousátka kupujte pouze v obchodech, které máte prověřené, ne všechny druhy plastů se hodí ke žvýkání pro děti.

Čištění mléčných zoubků

Už od prvního zoubku je potřeba jej čistit. Zejména, pokud je dítě ještě téměř plně kojeno, stačí zoubky spíš symbolicky přejet zdravotnickou gázou, namotanou na čistě umytém prstu. Později, když už v jídelníčku děťátka převažuje nemléčná strava, přidejte také zubní pastu určenou pro děti odpovídajícího věkového rozpětí a rovněž zubní kartáček vhodný pro tuto kategorii.

  • Čistěte zoubky ráno po probuzení a následně před každým spánkem, včetně denního spánku.
  • Používejte jen minimální množství pasty, stačí jen „zašpinit“ štětiny kartáčku.
  • Můžete klasický kartáček nahradit speciálními gumovými kartáčky na prst.
  • Zoubky čistěte krátce a snažte se to vždy činit v příjemné atmosféře.

Proč je nutné čistit mléčné zuby

Tyto zoubky dítě používá v horizontu lidského života opravdu jen krátce. Narostou a za 4, 5 let už vypadávají. Je to tak. Ale jejich kvalita je pro kvalitu trvalého chrupu nesmírně důležitá.

Tzv. medové zoubky jsou mléčné zuby, které mají poškozenou zubní sklovinu, zčernaly a jejich objem se zmenšuje. Vypadají pak jako černá torza původních zoubků. Vznikají špatnou životosprávou a zanedbáním dentální péče.

  • Slazené nápoje, džusy, slazené čaje, slazená dětská mléka
  • Sladké potraviny, ať už přesnídávky, či regulérní cukrovinky, jako jsou bonbony a čokoláda
  • Absence pravidelného čištění zoubků vč. čištění zoubků před denním spánkem.

Mléčné zoubky zaujímají v dásní svá předem stanovená místa, aby potom trvalý chrup narostl správně. Pokud však mléčné zoubky chybí, tvárná dáseň se výluce v chrupu přizpůsobuje, a to zapříčiní nesprávný (křívý) růst trvalého chrupu a další komplikace v růstu zoubků. Tyto potíže se později zdlouhavě a nepříjemně řeší zámečkovými rovnátky, případně stomatochirurgickým zákrokem.

Ve zkratce: mléčné zuby mají obrovský vliv na kvalitu trvalého chrupu.

Nevhodná skladba jídelníčku, navíc primárně neničí jen zuby, ale také celkové zdraví dítěte, vede totiž k nadváze a obezitě a druhotně ke zvýšení rizika rozvoje civilizačním onemocnění, jako je hypertenze (vysoký krevní tlak), diabetes (cukrovka), a dalších.


Zdroje:
https://www.wikiskripta.eu/w/Pro%C5%99ez%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD_zub%C5%AF
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2006/04/11.pdf
https://itesco.cz/hello/clanek/zubni-pece-zacina-u-deti-pred-prichodem-prvniho-zoubku/27092/ (zdroj přehledné tabulky)
https://www.drstuchlik.cz/poradna-a-dotazy/stomatologicka-poradna/39-medove-zoubky/

Publikováno: 2022-01-04



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek