Připravte mikulášskou nadílku vhodnou pro malé děti

Záplava čokoládiček a bonbónů je na svátek svatého Mikuláše v Česku už tradicí, rozhodně to však není strava, která by pro malé děti byla vhodná. Navíc koledu často přinesou i další příbuzní.

Jak zařídit mikulášskou nadílku, aby mělo radost dítě i vy, píše Rádce Mimi klubu. 

Pořiďte zdravější mlsání

Do mikulášského balíčku samozřejmě patří mandarinky, jablíčka, banány nebo pomeranče, ale bez sladkostí by to nejspíš nebylo ono.

Jaké jsou možnosti, pokud půjdete mikulášské dobroty koupit?

  • Gumové bonbóny se sníženým obsahem cukru
    Sice jsou hodně sladké, ale neobsahují tuk a některé z nich jsou slazeny jen přirozenými ovocnými šťávami, takže představují trošku lepší variantu pamlsků.
  • Ovocné kapsičky
    Mezi ovocnými přesnídávkovými kapsičkami pro děti jsou velké kvalitativní rozdíly. Pokud máte nějaké své prověřené a oblíbené, určitě udělají v mikulášském balíčku radost.
  • „Suché“ sušenky
    Bez polevy z čokolády nebo glazovaného cukru jsou sušenky sice pořád dost sladké, ale není to taková nálož. Je však potřeba vybrat takové, které dítěti opravdu chutnají, aby nedošlo ke zklamání.

Pokud Mikuláš a jeho přátelé nechávají balíčky i u babiček, dědečků, tet, strýčků nebo u sousedů, neváhejte jim doporučit konkrétní produkty. Při troše diplomacie to určitě nebude vnímáno negativně.

Spoustu mikulášských dobrot ale můžete i vyrobit doma. Které to jsou?

  • Perníčky
    K adventnímu období perníčky patří. Když se upečou až později společně s vánočním cukrovím, už ztrácí na atraktivitě, zatímco jen pár dní po konci listopadu jsou něco jako zjevení a předzvěst Vánoc. Obvykle o ně bývá několikanásobně větší zájem, než když se objeví až před Štědrým dnem.
  • Domácí sušenky
    V angloamerické kultuře je domácí pečení sušenek poměrně běžnou záležitostí. Těsto se dá normálně koupit v obchodě, doma se pouze nakrájí a naskládá na plech. V Česku je k sehnání jen zřídka, takže je potřeba spíš najít na internetu recept, který vám bude vyhovovat (verzí je nepočítaně), a pustit se do toho.
    Velkou výhodou je možnost vybrat recept s ingrediencemi, které máte rádi. Fantazii se meze nekladou a klidně se na sušenkách mohou objevit lentilky, kočičí jazýčky nebo gumoví medvídci. Pro větší děti může Mikuláš přinést sušenky třeba s oblíbenou pohádkovou postavičkou vytištěnou na jedlém papíru. To vám připraví v každém větším cukrářství.
  • Ovoce v čokoládě
    Takové sušené švestky v čokoládě sice nejsou dietní, ale aspoň dítě získá vlákninu, vitamíny a minerály. Můžete vybrat jakékoliv ovoce, které má dítě v oblibě, a pohrát si třeba i s barvou čokolády – stačí jen bílá čokoláda na vaření a pár kapek potravinářského barviva.

Zejména pro babičky nebo tety může nyní nastat hvězdná chvíle. Zatímco rodiče malých dětí obvykle nemají času nazbyt, babičky v důchodovém věku si mohou už koncem listopadu hrát s perníčky nebo dalšími domácími dobrůtkami.

Přejeme vám krásnou mikulášskou nadílku.

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek