Proč je důležité železo v těhotenství

Železo je jedním z klíčových prvků během těhotenství, ačkoliv se o něm příliš nemluví, a když, tak až těsně před porodem.

Co všechno železo ovlivňuje, jak ho lze doplnit přirozenou cestou a proč ho žena v těhotenství musí mít víc, než potřebuje mimo těhotenství, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Co „umí“ železo

Železo toho umí opravdu hodně. Přítomnost tohoto prvku podmiňuje tvorbu celé řady enzymů, které zajišťují důležité biochemické reakce včetně tvorby hormonů, kolagenu, aminokyselin, či dokonce replikace DNA. Zjednodušeně tak železo ovlivňuje desítky procesů v našem organismu. Navíc je stavebním prvkem hemoglobinu neboli červeného barviva, které v krvi váže kyslík a je doslova nezbytné pro život.

Co se stane, když železo chybí

I u člověka mimo těhotenství je nedostatek železa velkým problémem. Nazývá se chudokrevnost, odborně anémie, a je obvykle vidět i na pohled. Člověk má bledou, šedou, popelavou tvář, bezkrevné rty a při lehkém shrnutí dolního očního víčka je vidět, že tkáň je světle růžová, nikoliv sytě červená, jak by měla být.

Co se však děje uvnitř, je závažnější. Schopnost krve dodávat tkáním kyslík se totiž snižuje a trpí tak doslova celé tělo.

Má železo v těhotenství speciální roli?

Ano, má. Jednak jej budoucí matka potřebuje větší dávku, protože má během těhotenství v těle až o 1 litr krve více, ale také klade její tělo vyšší nároky na okysličení krve, takže je potřeba vytvořit více hemoglobinu, čili vzrůstá potřeba železa.

Navíc organismus ženy vyživuje dítě, které si během těhotenství z matčiných zdrojů vytváří zásobu železa pro období po porodu. Pokud žena netrpí chudokrevností během těhotenství, dítě si vytvoří dostatečnou zásobu a vydrží s ní přibližně do 6. měsíce věku.

Jak se pozná nedostatečný příjem železa

Všechny těhotné ženy v České republice procházejí pravidelným zjišťováním hladiny železa v krvi a ošetřující gynekolog tyto hodnoty hlídá. Obvykle se tak však děje až ve třetím trimestru. Pokud pozorujete známky chudokrevnosti, kontaktujte svého ošetřujícího gynekologa a konzultujte s ním své příznaky.

Jak se dá doplnit železo

I kvůli přirozeně zvýšeným nárokům na příjem železa v těhotenství je dobré vědomě hlídat jeho doplnění z potravy. Na železo jsou vůbec nejbohatší játra, jejich konzumace ve větším množství se ale v těhotenství nedoporučuje kvůli vyššímu obsahu vitamínu A. Proto raději volte jiné zdroje:

• červené druhy masa (zvěřina, hovězí a vepřové)
• ryby (tuňák, treska, makrela, sardinky)
• krůtí maso
• špenát, brokolice
• luštěniny (hrách, cizrna, sója, fazole, čočka a další)

Železo se lépe vstřebává z masa, ale i rostlinné zdroje přispívají k jeho doplnění.

Doplňky stravy

Během těhotenství by všechny doplňky stravy měly být užívány až po konzultaci s ošetřujícím gynekologem. Určitě není vhodné nasadit výživové preparáty, byť s obsahem zdraví prospěšných látek, které nejsou primárně určeny těhotným ženám. Problém je totiž v dávkování – v těhotenství může nadměrný příjem některých (jindy prospěšných) vitamínů a minerálů naopak uškodit.

Pokud je vaším cílem doplnění železa, bude nejjistější se domluvit s lékařem a nechat si předepsat tablety s obsahem železa v takové dávce, která je pro vaše potřeby optimální.

TIP: Po konzultaci s lékařem můžete vyzkoušet také sirupy s obsahem železa.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek