Kolik soli má jíst kojenec, batole a dítě do 3 let?

Sůl je v poslední době v dětském jídelníčku na černé listině. Je to ale oprávněné? Jaké množství soli je pro různě staré děti optimální a jak její příjem ve stravě ohlídat? Přečtěte si nový článek Rádce Mimi klubu.

Je v mateřském mléce sůl?

Kupodivu ano. Průměrně je ve 100 ml mateřského mléka přibližně 0,2 g minerálních solí. To znamená, že i příroda do nejvhodnějšího pokrmu pro novorozeňátka a malá miminka zařadila sůl. Její totální absence tedy není žádoucí ani pro ty opravdu nejmenší děti.

Tuto esenci dnes již zohledňují i výrobci kojeneckých mlék, takže nemusíte mít obavy o příjem soli, pokud je miminko krmeno umělými formulemi.

Nicméně přidávání soli rozhodně rodiče plně kojených dětí zatím nemusejí řešit.

První příkrmy

V období zavádění prvních příkrmů, což je možné od ukončeného 4. měsíce, ale klidně se mohou na jídelníček děťátka doplnit i kolem 6. měsíce věku, zatím není nutnésůl přidávat. Děti mají stále zajištěný příjem živin z mateřského mléka a i v zelenině je stopové množství minerálních solí.

Postupný přechod na individuální stravu

V období mezi 6. a 12. měsícem věku dítěte už je obvyklé, že dítě dostane pečivo, kousek brambory od oběda, zkrátka potraviny z dospělého jídelníčku, ve kterých může být více soli.

Nejméně do prvních narozenin dítěte je opravdu potřeba dávat na tyto malé ochutnávky pozor. Množství obsažené soli v běžných pokrmech je pro dítě zbytečně velké a neváhejte zasáhnout, kdyby batole mělo dostat i třeba jenom zeleninu s malým množstvím (samozřejmě slané) omáčky.

Aktivně se snažte minimalizovat příjem soli. Dobrých důvodů je několik:

• Nadměrné množství soli zatěžuje srdce dítěte. Přetěžovaný kardiovaskulární systém má pak násobně vyšší pravděpodobnost rozvoje hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku. To je diagnóza, která dříve bývala vyhrazena starším dospělým, v dnešní době ale bohužel postihuje čím dál mladší pacienty.
• Přílišný příjem soli představuje také obrovský problém pro ledviny malého dítěte, které zatím nejsou dostatečně vyvinuty, a nadbytečná sůl je tak ničí ještě mnohem více než ledviny dospělého člověka.
• Závislost na soli v pravém slova smyslu sice nevzniká, ale vytváří se silný návyk na slanou chuť, který se velmi těžce a bolestně odnaučuje a vede ke zvýšené konzumaci zpravidla nezdravých jídel a naopak k dlouhodobému odmítání neslaných jídel, obvykle těch ze zdravějšího spektra jídelníčku.

Děti starší 1 roku

Ve stravě starších dětí už se sůl přirozeně vyskytuje víc. Děti s námi dospělými jedí „naše“ jídla. Rizika přílišného solení jsou vysoká, nepodceňujte určitou hrozbu nadměrného množství soli ve výživě. Připravili jsme několik doporučení, která by mohla pomoci k rychlé a snadné minimalizaci příjmu soli.

1. Nekupujte nic s viditelnou solí na povrchu (slané oříšky, chipsy, pečivo).
2. Solte méně. Tak, aby váš dospělý jazyk měl z jídla požitek, ale nedominovala slaná chuť.
3. Nepoužívejte dochucovadla, jako je sójová omáčka, worchester nebo omáčka všeobecně známá pod pojmem „maggi“.
4. Nepoužívejte bujóny v kostce nebo již pokrm dále nesolte, pokud je použijete.
5. Postupně v dlouhodobém horizontu týdnů a měsíců snižujte objem soli v domácí kuchyni. Je to dobrá služba nejenom pro vaše dítě, ale také pro vás, vaše srdce, cévy a ledviny.

Kolik soli je správně?

Skutečný příjem soli se v běžném životě nikdy nedá přesně zjistit, ale pokud se dětská jídla vaří doma, stačí, když se sůl zkrátka nepřidá, a u kupovaných příkrmů je zase obsah soli deklarován výrobcem na obalu. Problém nastává později, když už jí dítě samo, třeba ve školce. Tam už ale také mírně roste doporučené denní množství soli.

Přikládáme rovněž tabulku s orientačními údaji:

 

Doporučené denní množství soli
Věk dítěte 4-12 měsíců 1-3 roky 4-6 let 7-10 let 11-14 let
Sůl (g/den) < 0,5 0,5–1 1 1,15 1,25
Sodík (mg/den) 180 300 410 460 510


Sůl a tuk dělají chuť jídla. I suroviny, které jsou prakticky bez chuti, jako třeba těstoviny, kuskus, sója nebo cuketa, získají přidáním tuku a soli vynikající chuť.

Myslete na to, že lepší je být považován za průměrného kuchaře než sobě a dětem „uhnat“ civilizační nemoci, které s příjmem soli souvisejí.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek