10 tipů: Miminko v tropických teplotách

Teplota 30 °C ve stínu je pro děti do 1 roku extrémní a neměly by v tak teplém prostředí pobývat dlouho. Když ale tropické dny přijdou, může být těžké se před horkem schovat. Vyzkoušejte triky Rádce Mimi klubu pro extrémně teplé letní dny.

1. Tekutiny

Není to nic objevného, ale je to zásadní. I plně kojené dítě, i miminko s nižším věkem než půl roku, můžete v takto horkých dnech napájet vodou. Dodržte však zásadu vždy čerstvě sterilizované láhve vč. savičky a převařené zchladlé kojenecké vody.

2. Stín

Děti do 1 roku by vůbec neměly pobývat na sluníčku. Jednak je jejich pokožka náchylnější ke spálení, ale hlavně se malé děti rychleji přehřejí a následky jsou horší než u větších dětí. Vždy volte plný stín, nespokojte se ani s polostínem, např. od stromu. I tak vždy dítě namažte opalovacím krémem určeným pro děti do 1 roku s SPF faktorem nejlépe 50+.

3. Méně oblečení a lepší materiály

Miminko můžete vysvléknout donaha a nechat jenom plenku, ale riskujete zbytečné zapaření
a opruzení v oblastech krku, podpaží či třísel. Proto doporučujeme spíše koupit několik body ze superlehkých materiálů, jako je bambusové vlákno, stačí i tenčí bavlněný úplet.

4. Mokrá plena

Látkovou plenu či látkový kapesník namočte do vlažné (nikoliv ledové) vody a zlehka otírejte orosené čelo, tváře, ruce, nohy a krk děťátka.

5. Ručníky namočené do ledové vody jako osvěžovač ovzduší

Vymáchejte ručníky v ledové vodě a rozvěste jich několik v pokoji, kde pobývá miminko.

6. Volná postýlka

Vyndejte textilní mantinely, dečky a vše, co v postýlce je. Přispějete k volné cirkulaci vzduchu. Pokud je postýlka v rohu místnosti, dejte ji doprostřed, aby skrze ni proudil vzduch.

7. Zatemněte místnost přes den

V každé jižní zemi najdete na domech okenice. To je totiž nejspolehlivější způsob, jak ochladit obydlí – zatemnit okna a nepustit přes den slunce dovnitř. Snažte se alespoň jednu místnost v bytě nebo v domě držet chladnější, aby v ní miminko mohlo spinkat. Máte v rodinném domě suterén? Pokud to není vyloženě sklep na brambory, klidně jej v tropických dnech využijte pro denní spánek dítěte.

8. Méně nošení

V horkých dnech nechte miminko kopat nožičkama volně na podložce a omezte nošení. V náruči se vždy ohřívá od maminky. Při kojení zase podložte děťátko látkovou plenou, abyste se od sebe vzájemně nepotili a nezadělali si na nepříjemné potničky či jiné dermatitidy.

9. Do auta jen v nejnutnějších případech

Ano, miminko by vám nemělo řídit život, ale v tak extrémních teplotách opravdu zvažte, zda je nutné sednout s ním do auta. Pokud to nezbytné je, dodržte následující:

• Klimatizace o cca 4–6 °C nižší, než je venkovní teplota. Auto však před příchodem miminka „vychlaďte“ klimatizováním na maximální výkon a minimální teplotu.
• Oblečte dítě pouze do lehkého bavlněného body a ponožek (aby se nenachladilo z klimatizace). Zajistěte, aby mu nesvítilo slunce na obličej, ideálně ani na zbytek tělíčka. Použijte stínítka nebo přehozenou látkovou plenu.
• Pravidelně zastavujte, rozbalujte miminko, větrejte mu zadeček a častěji kojte.

10. Používejte prodyšné ekologické plenky

Zejména u miminek, která trpí na zapářky a opruzeniny, vyzkoušejte v letních měsících ekologické plenky. Jsou sice silnější (vyšší), ale zato prodyšnější a pro zpocenou dětskou pokožku mohou být příjemnější, stejně jako látkové pleny, například z bambusových vláken.

Jak poznat přehřátí u miminka


Rudé tvářičky, hodně prokrvené sliznice, malátnost, mdloby, horkost na pohmat, silné pocení, může se také objevit průjem, zvracení a spavost.

Vždy dítě co nejdříve nakojte, případně přidejte převařenou kojeneckou vodu. Přikládejte vlažné obklady a držte dítě v chladu a ve stínu. Pokud budete mít pochybnosti, jeďte do nejbližší nemocnice na urgentní příjem. Raději jeďte jednou zbytečně než pozdě.





Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek