ANO, nebo NE: Probiotika pro kojence

Probiotika se doporučují na koliky, lidově zaražené prdíky. Zda má ale podávání probiotik své opodstatnění a jak přesně to celé funguje, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Jak to celé funguje

Mikrobiom je označení pro celý soubor mikroorganismů, které žijí v trávicím traktu. Nejnovější výzkumy ukazují, že už před porodem se v trávicím traktu dítěte nachází nějaký mikrobiom, byť zatím pouze velmi skromný. Dítě jej získává od matky. Trávicí trakt tak sice není sterilní, jak se dříve předpokládalo, ale osídlení je opravdu spíše stopové a trávení je zatím velmi nevyzrálé.

V okamžiku porodu začíná pro trávicí trakt neskutečně turbulentní jízda. S mateřským mlékem totiž dítě získává další a další osadníky do svého mikrobiomu.

TIP: Kojící žena může podpořit mikrobiom svého dítěte konzumací kefírů, acidofilních mlék
a zakysaných mléčných výrobků. Látky z nich se skrze mateřské mléko dostanou až k dítěti.

Osidlování střev ale není záležitost dní, spíš měsíců. Postupně s tím, jak mohutní mikrobiom, se také zlepšuje schopnost dítěte posilovat střevní peristaltiku. Jak se dítě začne více hýbat, typicky jakmile zvládne převalení na bok, dovede také efektivněji stimulovat posunování potravy v trávicím traktu.

Vyzrávání trávicího traktu zkrátka ovlivňuje více věcí, tou nejdůležitější však zůstává mikrobiom.

Co přesně dělají probiotika

Probiotika jsou přátelské a zdraví prospěšné bakterie, které působí v trávicím traktu, obvykle ve střevech, a pomáhají zpracovávat potravu. V každé kapce tekutých probiotických kapek jsou až miliony těchto bakterií.

Je však potřeba se oprostit od představy bakterie jako choroboplodného činitele, neboť bakterie jsou ve střevech nezbytné, a pokud by tam nebyly, člověk by nebyl schopen strávit potravu. V případě kojenců ale záleží na volbě konkrétních probiotických doplňků stravy – vždy volte výhradně ty, které jsou přímo určeny pro děti od narození.

Jak probiotika zaberou na prdíky?

Po první dávce nijak. Nejspíš ani po druhé a po třetí. V řádu týdnů ale posílí střevní mikrobiom dítěte a pomohou mu trávit mateřské mléko. Tehdy se při efektivnějším trávení bude uvolňovat méně přebytečných plynů a vznikne méně prdíků. Dítě tak nebude tolik bolet bříško a bude se méně svíjet
a krčit, aby přebytečný plyn vytlačilo.

Zajímavost: Často se po probiotikách stolice barví dozelena. To je v podstatě dobré znamení, že probiotika osidlují trávicí trakt, a vůbec se tím nemusíte znepokojovat. Pokud si na internetu přečtete, že zelená stolice je důsledek „infekce“ probiotiky, nelekejte se. Vy opravdu infikujete trávicí trakt dítěte bakteriemi, ale záměrně. Jen jsme zvyklí slovo infekce vnímat pouze negativně.

Probiotika mají také tu výhodu, že by zdravému děťátku neměla nijak uškodit při předávkování. Rozhodně se doporučuje přísně dodržovat dávkování, aby nebyl trávicí trakt dítěte zbytečně přetěžován, ale podávání probiotik je z pohledu nežádoucích účinků při vyšších dávkách zkrátka poměrně bezpečné.

Další metody prevence střevních kolik

Probiotika pomohou posílit mikrobiom. Pro zmírnění akutní tvorby přebytečného plynu, než mikrobiom zmohutní a dítě si dostatečně posílí střevní peristaltiku tak, aby si dokázalo samo pomoci k úlevě, můžete používat ještě další „zázračný“ vynález, totiž simetikon.

Simetikon je látka, která se nevstřebává do krve a působí pouze v trávicím traktu – z pohledu užívání je tak bezpečná. Simetikon rozpouští plyn přímo ve střevě, ulevuje od pocitu plynatosti, od bolesti břicha a tlumí tak samotné střevní koliky.

Skvělou prevencí je rovněž polohování, a to na bříško, kdy děťátko položíme tak, aby mělo ručky opřené o předloktí a mírně zvednutou hlavičku, tzv. poloha pasení koníčků. Případně je možné lehce zacvičit s nožkama dítěte a pokusit se mu tak pomoci vytlačit přebytečný plyn.





Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek