Encefalitida a borelióza v těhotenství

Infikovaná klíšťata mohou způsobit závažná onemocnění, nejčastěji klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu. Zda mohou tyto nemoci ohrozit těhotenství, jak je poznáte a jak se jim bránit, zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Klíšťová encefalitida

Encefalitida je virového původu, to znamená, že žádná antibiotika na tento virus neúčinkují. Navíc na klíšťovou encefalitidu v podstatě neexistuje lék, který by ji „vyřešil“. Existují léky, které zmírní její průběh, jejich nasazení je ale zase kontraindikováno těhotenstvím.  

Samotný virus encefalitidy se až k plodu nedostane, alespoň lékaři zatím nepotvrdili takový případ, ovšem v podstatě neléčená encefalitida, respektive léčená pouze podpůrnými prostředky
a režimovými opatřeními, se může táhnout dlouho a vyčerpávat organismus těhotné ženy. A to má samozřejmě přímý a velmi negativní vliv na plod.

Jak se pozná klíšťová encefalitida

Týden až dva po přisátí klíštěte se rozvinou příznaky jako úporná bolest hlavy, únava, nevolnost, bolesti svalů, kloubů a horečky. Jsou to příznaky velmi podobné například koronaviru. V pokročilejší fázi onemocnění hodně vyletí horečky a bolest hlavy přechází do silné migrény.

Jak postupovat při podezření na klíšťovou encefalitidu

V první řadě se objednejte ke svému praktickému lékaři, kterého upozorněte hlavně na incident s klíštětem a požádejte ho, aby provedl vyšetření, jež by případně encefalitidu potvrdilo.

Podle stadia nemoci další léčebné kroky určí váš lékař, patrně ve spolupráci s vaším ošetřujícím gynekologem.

Panikařit není potřeba. Ačkoliv klíšťová encefalitida může mít fatální následky, pro relativně zdravého člověka nepředstavuje život ohrožující nebezpečí a organismus si s ní obvykle poradí. Jiné to samozřejmě je u těhotných žen, které mají další chronická či akutní onemocnění.

Jedinou prevencí je očkování

Právě ženy, které mají další, zejména chronická onemocnění, jako je diabetes, astma, onkologické či revmatické onemocnění, případně další choroby vnitřních orgánů, by vždy měly zvážit očkování proti klíšťové encefalitidě.

Lymská borelióza

Borelióza, někdy také známá jako lymeská nemoc, je bakteriální onemocnění, které rovněž přenáší infikovaná klíšťata. Protože ji způsobují bakterie (borelie), je možné aplikovat antibiotika a nemoc úspěšně vyléčit i v těhotenství. V dnešní době už existují dostatečně šetrná antibiotika, která lze nasadit bez obav i v těhotenství.

Co je však naopak horší zpráva, je podezření, že se lymská borelióza přenáší i na nenarozené dítě,
a pokud není nemoc léčena (antibiotiky), vzniká ohrožení správného růstu a vývoje plodu a ve vzácnějších případech až života. Proto je vždy nutné včas a správně diagnostikovat lymskou boreliózu a léčit ji antibiotiky, v opačném případě je v sázce to nejcennější – lidský život.

Jak se pozná lymská borelióza

Borelióza se může projevit celé týdny až měsíce po přisátí klíštěte. Obvykle ji prozradí tyto příznaky:

• silné zarudnutí kolem místa přisátí, někdy doprovázené otokem a horkostí,
• brnění, trnutí v okolí místa přisátí,
• únava, spavost,
• bolesti hlavy, svalů a kloubů,
• zvýšená teplota, až horečka,
• příznaky podobné respiračním onemocněním, jako je chřipka nebo koronavirus.

Očkování neexistuje

Vakcíny proti lymské borelióze sice vědci po celém světě vyvíjejí, zatím ale neexistuje žádná schválená. Je proto důležité věnovat patřičnou pozornost možným příznakům po vyndání klíštěte, protože každé z nich může být infikované a nezáleží příliš na tom, zda jste jej chytili v panenské přírodě uprostřed Šumavy, nebo v pražském městském parku. Infikovaná klíšťata jsou všude.

U encefalitidy je klíčová prevence, u lymské boreliózy zase včasná lékařská pomoc

Oběma nemocem můžete částečně předcházet také vhodnou ochranou, jako je nošení světlého oblečení s dlouhými rukávy a důsledné nošení ponožek, používání kvalitních repelentů, kontrola přítomnosti klíštěte po každém pobytu venku (ještě nemusí být přisáté) a také správná technika vyndávání klíštěte – vždy klíště uchopte za hlavičku či těsně za hlavičkou a rovným pohybem je táhněte kolmo vzhůru. Před vytažením můžete aplikovat tzv. mrazicí spreje, které minimalizují riziko vypuštění slin do těla hostitele při vytahování.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek