Cukrovka u malých dětí

Cukrovka neboli diabetes je ve společnosti obvykle vnímána jako nemoc starších osob způsobená špatnou životosprávou, ale vůbec tomu tak nemusí být. I v České republice se cukrovka objevuje u malých dětí, a vzácně dokonce i u několikatýdenních miminek.

Proč vzniká a jak ji poznáte?

Není cukrovka jako cukrovka

Cukrovka má tři typy:

Diabetes mellitus 1. typu – to je ta cukrovka, která je vrozená a způsobená „chybou v systému“. Přesně tuto cukrovku mohou mít i malé děti. Cukrovka 1. typu vždy vyžaduje léčbu inzulinem.

Diabetes mellitus 2. typu – to je cukrovka, které se dříve říkalo „stařecká“, a skutečně obvykle vzniká kombinací dědičné predispozice a špatného životního stylu. K léčbě někdy stačí pouze režimová opatření a speciální jídelníček, případně další tablety, inzulin není vždy nezbytný.

Gestační diabetes neboli těhotenská cukrovka je speciální typ cukrovky, který se objevuje během těhotenství a po něm zase mizí. Tato forma cukrovky je způsobena kombinací několika faktorů včetně dědičnosti a léčí se téměř výhradně vhodným jídelníčkem, režimovými opatřeními a vzácněji
i tabletami.

Cukrovka, která se může objevit u dětí, je zpravidla diabetes mellitus (DM) 1. typu.

Jak se pozná cukrovka u dítěte?

Novorozenecký diabetes má poněkud jiné příčiny a někdy může zase po léčbě odeznít, ale už ve věku několika měsíců se může projevit skutečný DM 1. typu. Mohou vás upozornit tyto projevy:

• Dítě často močí.
• Moč v plence je po přischnutí mírně lepkavá (kvůli vysokému podílu glukózy v moči).
• Dítě špatně prospívá, nepřibírá na váze.
• Vyloučili jste společně s pediatrem další příčiny nepřibírání dítěte.

Diabetes ale vždy potrdí až specializované vyšetření. Pokud máte podezření na cukrovku, řešte jej s pediatrem co nejdříve. Raději planý poplach než neléčená cukrovka.

Jak se cukrovka u malých dětí řeší?

U diabetu DM 1. typu není jiná možnost než aplikace inzuliínu. Samozřejmě denně píchat injekčně inzuliín je pro rodiče obvykle citově velmi problematické, není však jináé možnostvariantai. Útěchou ale může být, že drobný vpich dítě nebolí, a když si na proceduru aplikace zvykne, bude ji brát tak samozřejmě, jako třeba koupání nebo čištění zoubků.

Inzulinem ale léčebná péče nekončí. Je potřeba doživotně dodržovat zásady diabetické stravy. Zejména v dětském věku je ale klíčové, aby byl diabetický jídelníček bohatý na živiny, chuťově rozmanitý a plnohodnotný. Dítě na diabetické dietě nesmí strádat co do kalorií, tak vitamiínů a minerálních látek, vlákniny, kvalitních bílkovin a tuků a samozřejmě také sacharidů, které neodmyslitelně k jídelníčku diabetika patří, jen musí být vhodně zvoleny. Konkrétní jídelníček a obecné zásady diabetické stravy pak s rodiči dítěte řeší specializovaní zdravotníci z diabetologického oddělení, případně specializovaný pediatr.

Emoční rovina diabetu u malých dětí

Typická a pochopitelná je obrovskýá lítost rodičů, kteří se trápí tím, že dítě musí neustále absolvovat vpichy a meření a hlídat si pokrmy a pravidelenost jídla, pitný režim a další aspekty života, obvykle intenzivněji než u dětí bez diabetu.

Velkou chybou by však bylo omlouvat se dítěti za injekce, odměňovat jej za zvládnutí vpichu a nebo trestat za nespolupráci. Lehce se to napíše, hůře se to provede, ale správný a dlouhodobě udržitelný přístup je brát diabetes jako samozřejmost, jako fakt, jako součást života. Psychika dětí je odolná
a robustní, a to daleko více, než si my dospělí myslíme. Děti jsou malí velcí bojovníci, a když mají naši podporu, zvládnou všechno na světě.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek