Sport v těhotenství

Nic nedělej a jez za dva! Tahle poučka patří minulosti a vy se jí rozhodně neřiďte. Nekontrolované přibírání na váze neprospěje vám ani miminku a navíc si možná zaděláte na řadu chorob. Zdravý jídelníček a pohyb k těhotenství rozhodně patří.

Více k tématu přináší Rádce Mimi klubu.

Více krve v těle – větší potřeba kyslíku


Až o litr krve více koluje v žilách těhotným ženám. Je to samozřejmě proto, aby organismus zvládl výživu vyvíjejícího se plodu. Právě zvýšený objem krve však nárokuje více kyslíku na okysličení. To vše za stávající „infrastruktury“, tedy stejného objemu krevního řečiště a stejného objemu plic.

Jaké to má v praxi důsledky? Srdce a plíce musí samy o sobě pracovat intenzivněji. Takže každá další námaha znamená prakticky dvojnásobnou zátěž na organismus. Proto se těhotné ženy zadýchávají i při průměrně rychlé chůzi, při chůzi do schodů a při zdánlivě snadných pohybových aktivitách.

Aby v krvi těhotné ženy vždy koloval dostatek kyslíku i pro miminko, je nutné udržet tep na frekvenci 140 tepů za minutu. Aerobní cviky tedy nelze těhotným ženám doporučit. Nicméně stojí za to se na to podívat i z druhé stránky.

Vrcholová sportovkyně má trénovaný organismus, takže zvládá i náročné sportovní výkony podávat v nízké tepové frekvenci. Vzpomeňte si třeba na slavnou biatlonistku, když se účastnila televizní taneční soutěže. Zatímco ostatní soutěžící byli po tanci udýchaní, červení a zpocení, ona byla absolutně v pohodě. Podobně to platí v těhotenství. Pokud je žena před otěhotněním aktivní, třeba jezdí pravidelně na kole, běhá, cvičí a věnuje se nějakému sportu, její organismus zvládne i v těhotenství intenzivnější pohyb než tělo ženy, která se sportu aktivně nevěnovala.

Pohyb s minimem otřesů


Druhý faktor, který je třeba u pohybových aktivit v těhotenství hlídat, jsou otřesy. Samozřejmě neplatí laická představa, že dítě z bříška vypadne, ale otřesy neprospívají ani organismu těhotné ženy, ani plodu.

Zejména v prvním trimestru mohou silné otřesy způsobit enormní tlak v děloze a může dojít k poškození těhotenství. Dochází k tomu však poměrně vzácně.

Horší situace nastává, pokud je při doskoku vyvíjen silný tlak na již zatěžkávané klouby zejména dolních končetin, ale také na měkké vazivové tkáně, které drží těhotenské bříško. Takto se může urychlit poškození pokožky známé jako strie, kdy se v podkoží objeví prasklinky viditelné před vrchní vrstvu kůže.

Pohyb s minimem rizik pádů


Dynamický pohyb může být zároveň i pohyb nebezpečný. Pojďme si uvést konkrétní příklad.

Jízda na kole je masově oblíbený sport a věnují se mu předškolní děti i senioři daleko po šedesátce. Žádný extrémní sport, řekli bychom. Přesto ročně dojde k několika tisícům dopravních nehod s účastí cyklisty (např. v roce 2015 došlo ke 4 620 nehodám) a 80 z nich bylo v roce 2015 smrtelných.  A to se bavíme pouze o těch, které prošly policejními záznamy. Další tisíce lidí se na kole vybourají bez asistence policie. Z takové statistiky hned cyklistika vychází jako dost rizikový sport. Jako příklad velmi dobře poslouží i u rizika zvýšených otřesů. Stačí asfaltovou cyklostezku vyměnit za obyčejnou lesní cestu a otřesy se dostávají do zcela jiné kategorie. Na cyklostezkách bývá také více účastníků, takže riziko střetu s jiným cyklistou stoupá. A co se týče tepové frekvence, stačí i menší kopec a tepovka letí vysoko nad doporučených 140 tepů za minutu.

Jak vidíte, po zvážení nám cyklistika vychází jako druh pohybu zcela nevhodný pro těhotné ženy.

Vhodné pohybové aktivity v těhotenství

Co tedy lze doporučit těhotným ženám, aby měly dostatek pohybu a nijak neohrozily sebe ani miminko?

• Chůze
Nejpřirozenější pohyb člověka, který rovnoměrně zapojuje svaly celého těla, dá se snadno přizpůsobit možnostem a potřebám chodce, je zdarma a dá se praktikovat kdykoliv a kdekoliv. Rozhodně doporučujeme každodenní chůzi po dobu alespoň 30 minut.
• Těhotenská jóga
V dnešní době se kurzy jógy přesunuly do online prostředí, takže nikdy nebylo snazší zúčastnit se lekce jógy pro těhotné. A to doslova kdykoliv a kdekoliv.
• Těhotenské pilates a další
Těhotenské pilates, těhotenská kalanetika a těhotenský aerobic nebo těhotenský aquaerobic a další specifické lekce různých cvičebních programů určených pro těhotné.  
• Plavání
Plavání je pro těhotné ženy velmi vhodný pohyb, ale pobyt ve veřejném bazénu je komplikovaný hygienicky. Těhotné totiž bývají náchylnější k rozvoji vaginálních infekcí a mykóz. Je proto nanejvýš vhodné chránit se použitím speciálních tamponů do bazénu.  

V případě jakýchkoliv nejasností a pochybností se obraťte na svého ošetřujícího gynekologa.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek