Kdy zařadit pečivo

První 4 měsíce života dítěte jsou jasné. Miminko by mělo přijímat výhradně mléko, a to ideálně mateřské. Pokud to z nějakého důvodu není možné, pak mléko kojenecké. Po ukončení čtvrtého měsíce věku už nastupují další příkrmy.

Na řadu přichází rohlík alias „nejoblíbenější jídlo všech českých dětí“.

Kdy je ten správný čas


Jako první je na řadě mrkev a další jednodruhové zeleninové příkrmy, později se přidávají jogurt, masozeleninové příkrmy, kojenecké kašičky a postupně se s rostoucími zoubky výživa malého človíčka přibližuje běžné stravě. Více o zavádění příkrmů si můžete přečíst v našem článku zde. První vlaštovkou bývá právě legendární rohlík, který milují snad všechny děti. Obvykle nastupuje na scénu kolem 8. měsíce, kdy už dítě zvládá:


• Stabilizovaný úchop
Dítě rohlík udrží, nezapomíná ho držet, zvládá koordinaci rukou a úst, to znamená, že rohlík zvládne nasměrovat do pusy.

• Žmoulání
Dítě už se umí vypořádat s hrudkami v potravě. Snižuje se tak riziko zaskočení sousta. Pokud dítě jí pouze plně mixovanou stravu a najednou dostane rohlík, obvykle si neporadí.

• Chrup
Není podmínkou a sveřepí junioři zdolají rohlík i bez zoubků, ale na ukousnutí rohlíku bývají alespoň 2 zuby praktické.

Vláknina a lepek


V některých rodinách se preferuje jako první pečivo chlebová kůrka a rozhodně to není špatně. Ta navíc stimuluje prořezávání zoubků tím, že masíruje dásně.

Rohlík má však několik výhod:

• Sladká chuť
Mateřské mléko je sladké a je to právě sladká chuť, kterou malé děti umí rozpoznat a která je jim přirozená a příjemná.

• Příhodný tvar
Rohlík se dobře drží, padne dětem do ruky a mohou ho zdeformovat podle sebe.

• Lepek
Lepek je v dnešní době častý alergen, u kojenců to platí dvojnásob. Jejich nejčastějšími alergeny jsou bílkovina kravského mléka, vaječná bílkovina a právě lepek. Po prvním žmoulání rohlíku je proto třeba soustředit se na pozorování možných projevů alergie, jako jsou atopický ekzém, svědění pokožky, ve vzácnějších případech mohutnější projevy jako dušnost a zarudnutí v obličeji. V extrémních a velmi vzácných případech pak anafylaktický šok, ten ovšem bývá doménou alergií v pozdějším školním věku, u kojenců se vyskytuje zcela ojediněle v souvislosti s potravinovou alergií.

• Vláknina
Vláknina je během celého života člověka velmi zapotřebí. Bez ní bychom nebyli schopni efektivně trávit potravu. Vláknina prochází naším trávicím traktem a posunuje s sebou všechnu odpadní hmotu, ale váže na sebe vodu a také toxiny. Vláknina je kartáč na střeva a střeva jsou pro celkové zdraví člověka zásadní. Určují například úroveň přirozené imunity člověka.
V mateřském mléce vlákninu nenajdete, ale to proto, že miminko se stravuje výhradně  tekutou stravou (v prvních měsících při plně mléčné stravě) a střeva dítěte ještě nejsou připravená na zpracování vlákniny. Po přibližně 4–6 měsících od narození už si umí trávení miminka s vlákninou v rozumném množství poradit, nesmí jí však být příliš. Proto se pro malé děti důrazně nedoporučují potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je například kornspitz, celozrnné bagety a housky, celozrnné žitné chleby a podobné druhy pečiva. Rohlík je ideální – vlákniny má únosné množství.

Nikdy dítě nenechávejte s rohlíkem bez dozoru. Ještě není profesionální jedlík a sousto mu může kdykoliv zaskočit. Začne se dávit, dusit a možná zrovna tak nešťastně, že se mu nepodaří vás křikem přivolat. Vždy dítěti dávejte rohlík (a ostatně i kterékoliv jiné jídlo) pouze jen ve vaší bedlivé přítomnosti.

Důležité:
Jakmile přijímá dítě více než polovinu nemléčné stravy, přidávejte nápoj ve sterilizované lahvičce s pryžovou savičkou typu „dudlík“. Zatím stačí dát převařenou kojeneckou vodu nebo zchladlý čaj určený pro kojence.




Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek