Jak vybrat letní dovolenou s dětmi

Vaše dítě už není miminko, spoustu věcí zvládne, chodí, jí většinu běžné stravy a umí s vámi komunikovat. Zkrátka letos konečně můžete vyrazit někam na dovolenou. Na co si dát pozor při výběru destinace na cestách s malým dítětem?

Tipy na výběr letní dovolené


Každá rodina je jiná, někdo si jako odvážný dovolenkový počin s malým dítětem představuje rakouské jezero, někdo Indonésii. Následující tipy berte pouze jako doporučení, která se vám mohou hodit při výběru destinace, vždy se však řiďte svým vlastním rodinným nastavením.

Nejdůležitější je vnitřní psychická pohoda rodičů (nebo rodiče) a od toho se odvíjí i jistota a vnitřní klid dítěte. Ať už byste jeli s dítětem na druhý konec světa, nebo jen do sousední vesnice stanovat k rybníku, vždy jde o to, že spolu aktivní trávíte čas a vytváříte si společné zážitky. Užívejte si se svými dětmi jejich dětství.

• Riziko vážných chorob
Teď při celosvětové pandemii nemoci covid-19 nesmíme zapomínat na to, že na světě jsou i další opravdu závažné nemoci jako ebola, ale rovněž choroby, proti nimž jsou české děti standardně očkovány, protože v mnoha zemích světa jejich výskyt trvá. Vaše dítě před třetími narozeniny nejspíš neprošlo kompletní standardní vakcinací a mohlo by tak být zbytečně vystaveno riziku nákazy některou z těchto nemocí. Podívejte se na web českého ministerstva zahraničí na zvažované cíle svých cest, úřad k nim vždy připojuje doporučení k očkování, případně další užitečné instrukce.

• Nebezpečná zvířata
Jedovatí pavouci, jedovatí hadi, ale i infekční hmyz (to spouvisí s předchozím bodem), nejsou zrovna to, co byste na dovolené s malým dítětem chtěli potkat. Vždy si předem zjištěte, jaká nebezpečná zvířata bydlí ve vaší cílové destinaci. Nezapomeňte na tvory, kteří obývají moře. Nemyslíme ani tak žraloky, jako spíš drobnější tvory, například medúzy.

• Přístup do vody
Tohle už je spíš záležitost výběru konkrétního hotelu, ale pokud máte s dítětem v plánu koupat se v moři, volte upravené pláže. Malé děti neumí plavat, a pokud budete trnout hrůzou pokaždé, když si dítě stoupne na útes a bude koukat do vody, příliš si pobyt na pláži neužijete.

• Do dvou let zdarma
Tak zní nepsané pravidlo hoteliérů a aerolinek. Dítě do dvou let je obvykle všude zdarma nebo za zanedbatelný příplatek. Byla by škoda naplánovat dovolenou jen týden po 2. narozeninách.

• BABY FRIENDLY hotel
Možná to nevíte, ale po celém světě existují hotely, které jsou no-baby. To znamená, že děti v nich nejsou vítány. Naopak existují po celém světě hotely (a je jich násobně více), kde děti vítány jsou a celý hotel je jim také přizpůsoben. Ušetříte si mnoho, mnoho a mnoho starostí a nervů, pokud moudře zvolíte právě „baby friendly“ neboli „k dětem přátelský“ hotel. Takový dětský koutek, brouzdaliště, dětské menu, nočníky na pokojích a další zdánlivé drobnosti vám z dobré dovolené udělají dovolenou skvostnou.

• Jeďte tam, kde se domluvíte
Dospělí se domluví rukama nohama všude. Ale představte si následující horor: Někde v areálu se vám zaběhne dítě, a vy se nedomluvíte. Alespoň základní znalost angličtiny je na dovolené s malými dětmi nikoliv výhodou, ale nutností. Pokud opravdu umíte pouze několik slovíček, pak vězte, že třeba takové Slovensko je krásné v létě i v zimě a též v Česku najdete překrásné penziony, hotely i luxusní resorty. S malými dětmi to bez znalosti jazyka neriskujte.

Taky mějte na paměti, že děti až tak neocení počet hvězd, ale společný rodinný program. Důležité je být spolu, příjemně trávit čas, komunikovat a užívat si vzájemnou blízkost. A kvůli tomu ani nemusíte jezdit na dovolenou.

Užijte si krásné léto.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek