Péče o předkožku

Kdy začít stahovat předkožku u chlapečků, jak zajistit dostatečnou hygienu a kdy už je čas na odborné řešení nestažené předkožky, pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu.

Jak to celé funguje


Při narození je předkožka pouze pootevřená pro vylučování a obvykle nelze přetáhnout, nicméně není třeba se o přetažení předkožky snažit hned po narození. Vnitřní lis předkožky těsně přiléhá na žalud a nedochází ke znečištění.

Přirozený a obvyklý vývoj je následující:
• Chlapci se rodí s předkožkou přilepenou na žalud.
• V prvních letech se začíná oddělovat od žaludu a dá se částečně přetáhnout.
• Kolem 5. roku věku dítěte je obvykle uvolněná a lze ji přetahovat.
• Je běžné, že předkožku není možné plně stáhnout až do pubertálního věku.


Je to normální?


Dříve bylo běžnou praxí, že se nedostatečně stažená předkožka silou uvolňovala, dnes se takový postup již nevolí. Prasklinky a zranění tím způsobená nahrávají nejen infekcím, ale i dalším komplikacím funkce předkožky.

Stav, kdy není možné předkožku plně stáhnout až do předpubertálního věku, je normální.

Jak správně pečovat o předkožku

Dítě by si mělo na požádání samo při koupeli stahovat předkožku, avšak pouze tak, aby to nebylo bolestivé, a pod tekoucí vodou omývat obnažený žalud. Mýdlo používejte vždy jen šetrné, určené pro pokožku dětí. „Dospělácké“ mýdlo by mohlo žalud zbytečně vysušit a suchá, narušená pokožka by se stala náchylnější k infekcím i poraněním.

Rovnou také uvedeme, co nedělat:

  • Čištění předkožního vaku
    U menších chlapců se může objevit takzvaný balónkový efekt, kdy se předkožka nafoukne proudem moči při močení. Rodiče pak mohou mít snahu předkožkový vak vyčistit. Vždy stačí pouze opláchnout dětským mýdlem pod tekoucí vodou. Nesnažte se násilím místo vyčistit, naopak by se tam při tomto otevření mohly dostat bakterie, k čemuž při močení nedochází.
  • Stahování předkožky při koupeli
    Dříve doporučovaný postup při nedostatečném otevření předkožky se dnes již nevolí. Kůže zvláčnělá teplou vodou se sice může více roztáhnout, pak ovšem někdy dochází k uvíznutí předkožky za žaludem, což je stav vyžadující okamžitý chirurgický zásah. Ten pro dítě vždy představuje nesmírnou stresovou zátěž. Navíc násilné stahování předkožky v koupeli znamená možnou kontaminaci znečištěnou vodou. Genitál by se měl vždy oplachovat pod tekoucí vodou.
  • Používání pěn do koupele a nešetrných mycích prostředků
    Obecně nedoporučujeme používat mycí prostředky, které nejsou určeny pro dětskou pokožku. Namístě je opatrnost i v případech, kdy kosmetika ulpívá na pokožce – v našem případě na předkožce a žaludu. Například koupelová pěna nebo mycí oleje mohou nepříjemně podráždit pokožku. Existují samozřejmě čestné výjimky – vysoce kvalitní olejové mycí prostředky pro atopiky nebo pěny do koupele v dermokosmetické kvalitě.

Kdy vyrazit k lékaři


Pediatr by měl vývoj separování předkožky bedlivě sledovat při každé prohlídce dítěte. Obecně však situaci řešte tehdy, kdy je dítě v předpubertálním věku a stále se nedaří předkožku přetáhnout, anebo tehdy, pokud stav znesnadňuje močení.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek