Pozor: strie se netýkají jenom bříška

O nutnosti mazat si v těhotenství bříško krémem či olejem proti striím už byly popsány stohy papíru, mnohdy ale na ženy čeká nepříjemné překvapení. Navzdory důslednému mazání bříška se strie přece jen objeví, jenže na místech, kde je nečekáte.

Jak předcházet striím, si přečtěte v novém článku Rádce Mimi klubu.

Kde se mohou objevit strie v těhotenství


Bylo by obrovskou chybou mazat pouze bříško. Strie se totiž s velkou pravděpodobností mohou objevit i na ňadrech, bocích, hýždích a vnější straně stehen. Není to nijak výjimečný jev. Naopak, je to bohužel poměrně běžné, protože ženy z logiky věci promazávají pouze těhotenské bříško.

Věnujte vždy stejnou pozornost partiím ňader, beder, boků, hýždí a vnější straně stehen jako bříšku. Každý den promazávejte speciálním krémem či olejem proti striím všechny tyto oblasti, protože je to jediný způsob, jak můžete skutečně účinně předcházet jejich rozvoji.


Co přesně jsou strie alias pajizévky?


Velmi zjednodušeně jsou strie viditelná poškození (doslova roztržení) dermis, vrstvy kůže, kde se nachází kolagenová (a elastinová) vlákna. Ačkoliv nedojde k narušení epidermis – vrchní vrstvy kůže, je místo roztržení viditelné i přes vrchní vrstvu kůže. Vzhledem tam skutečně strie připomínají zhojené jizvy, proto se někdy k jejich označení používá český výraz „pajizévky“.


Jak vznikají strie


Strie vznikají výrazným roztažením kůže v krátkém čase, to znamená typicky v těhotenství nebo v období rychlého a výrazného nárůstu hmotnosti. Strie ale nejsou spravedlivé. Zatímco někomu se vytvoří, aniž by byl nárůst jejich hmotnosti závratný, jiní lidé přiberou opravdu hodně a strie se jim neudělají žádné. Souvisí to s odlišnou pružností pokožky každého z nás.

V okamžiku, kdy strie vznikne, je sytě růžová až červená a nebolí. Někdy může místo jen mírně svědit nebo být na pohmat citlivé. Bohužel v této chvíli je jisté, že vzniklé strie se přirozeným způsobem už nezbavíte. Proto je tak důležitá prevence, protože jediná strie, kterou lze vyléčit, je ta, která se neobjeví. Ačkoliv je nutné naše tvrzení ještě trošku upravit – strií se zbavíte operativním nebo laserovým zákrokem.

Prevence strií


Jak bylo řečeno v úvodu, některé typy pokožky jsou geneticky více náchylné ke vzniku strií. Proto není od věci zeptat se maminek a babiček, zda strie mají. Dědičnost je ovšem jedna část skládanky, další jsou:


•    Rychlost nárůstu hmotnosti
U těhotenství se nedá příliš ovlivnit, těch 9 měsíců je jasně daných.
•    Míra nárůstu hmotnosti
Bohužel s každým dalším kilem na váze se zvyšuje i riziko vzniku strií.
•    Pravidelnost promazávání pokožky
Budete-li mazat pokožku každý, opravdu každičký den, riziko vzniku strií rapidně klesá. Důslednost je jedinou efektivní prevencí strií.
•    Vnitřní výživa pokožky
Podpořit zdravou kondici pokožky můžete i v těhotenství, typicky dodatečným příjmem kolagenu, ale i komplexními doplňky stravy pro těhotné ženy, které obecně pomáhají k udržení zdravé kondice těla. Je to nepřímá podpora, ale také se počítá.
•    Stimulace prokrvení pokožky
Masírovat bříško těhotné ženy se rozhodně nedoporučuje, ale pravidelné promazávání pokožky je zároveň stimulací krevního oběhu v malých cévkách – kapilárách v podkoží.

Velmi důležitý je porod, kdy je kůže též vystavena enormnímu tlaku. Nezapomeňte se namazat i na začátku porodu. Zní to malicherně, v den příchodu dítěte na svět myslet na svou pokožku, ale ty tři minutky mazání se vám mohou velmi vyplatit.  



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Přenášení: Co se stane, když porod nenastane do termínu?

Termín porodu je jasný, skutečně se ale v tento den porod odehraje jen asi ve 4 % případů. Zatímco porod cca 14 dní...

Číst celý článek