Přírodní metody řešení zácpy v těhotenství

Zácpa v těhotenství postihuje velkou část žen včetně těch, které s ní jindy problém nemají. Proč ale vzniká a jakými přírodními prostředky ji můžete akutně řešit a preventivně jí předcházet? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Proč vzniká zácpa v těhotenství


Zácpa v těhotenství je důsledkem souběhu dvou faktorů. Prvním z nich je změněná hladina některých hormonů, zejména progesteronu, který zpomaluje střevní peristaltiku, tedy přirozený pohyb obsahu ve střevech. Progesteron totiž umí rozvolňovat svalové a vazivové tkáně v organismu, což umožňuje několikanásobné zvětšení dělohy v těhotenství a později i porod. Druhým faktorem je pak mechanické utlačování střev (ostatně jako celé trávicí soustavy) rostoucí dělohou.

Zácpa není (až na extrémní případy) závažnou zdravotní komplikací, ovšem je nanejvýš nepříjemná.

Jak řešit zácpu

V těhotenství se užívání některých druhů laxativ (léčiv s projímavým účinkem) nedoporučuje, je tak potřeba se spolehnout na metody, které jsou k organismu šetrnější.

Akutní zácpa

Velmi účinným prostředkem k okamžitému řešení zácpy jsou glycerinové čípky. Koupíte je v lékárně za několik desítek korun v balení nejméně po 10 kusech.

Glycerinový čípek se zavede do konečníku a působení glycerinu váže vodu, změkčuje stolici a zvětšuje její objem v konečníku. Navíc podráždí vnitřní stěny konečníku a poměrně spolehlivě tak dojde k vyprázdnění. Právě dráždivý efekt je však poměrně agresivní, a nedoporučuje se proto používat čípky denně.

Dále je pak k dispozici tzv. nálev, lidově také klystýr. Většinou jej najdete pod názvem Klysma, Klyzma nebo Klyzma salinické a je volně prodejný. Tekutina se aplikuje do konečníku a následně dochází k vyprázdnění střev.

Přírodní prevence zácpy

Výhodnější je ovšem zácpě předcházet. Možností je hned několik.

• Laktulóza je sirup přírodního původu, který váže vodu, změkčuje stolici a zvětšuje její objem. Léčebný efekt je však podmíněn navýšením pitného režimu, jinak má metoda spíš opačný účinek, jako ostatně téměř všechny přírodní metody prevence zácpy. Dostatek tekutin v trávicím traktu je sám o sobě preventivním opatřením proti zácpě.

Laktulóza je volně prodejná a působí pouze v trávicím traktu, je zdravotně zcela nezávadná.
• Psyllium je látka podobná otrubám, která přirozeně obsahuje velké množství vlákniny, pomáhá zvětšit objem stolice a rovněž váže vodu. Prodává se jako sypký prášek, její chuť však není příliš lákavá, snazší je užívání v kapslích. Psyllium je vždy nutné zapít alespoň 0,4 l vody nebo čaje. I tento prostředek je volně prodejný a působí pouze lokálně.
• Konzumace sušených švestek je velmi efektivní a (pokud máte rádi švestky) i příjemnou metodou prevence zácpy. Švestky totiž přirozeně obsahují vlákninu i látky podobné laktulóze, tedy jednoduché přírodní cukry. V sezoně můžete použít i čerstvé švestky. Podobný účinek mají například i fíky.

Mezi další metody patří také pití jablečného octa, to však může v těhotenství zbytečně podráždit žaludek, dále konzumace projímavých minerálních vod, jako je pramen Šaratica nebo Zaječická hořká. Ty zase mohou mít vyšší obsah některých dalších minerálních látek, které se v takovém množství nedoporučuje přijímat během těhotenství.

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek