Co je seborea a jak ji řešit

Seborea je onemocnění pokožky, které se týká více než poloviny novorozeňátek. Vyznačuje se mléčnými až nažloutlými krustami obvykle v oblasti vlásků.

Co přesně ale seborea je, jak moc je nebezpečná, jak se o postiženou pokožku pečuje a je možné ji vyléčit? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu. 

Co je seborea


Seborea je reakce kůže na přemnožení kvasinek, které se živí kožním mazem. Kůže reaguje tak, že zrychlí buněčnou obnovu a odumřelé buňky spolu se zvýšenou produkcí mazu se začnou shromažďovat na pokožce. Proto jsou krusty velmi mastné a mají nažloutlou barvu.

Přemnožení kvasinek způsobuje souběh více faktorů, ať už je to přirozeně zvýšená činnost mazových žláz, přímý či nepřímý vliv hormonů, množení některých druhů kvasinek v okolí dítěte, nadměrné pocení dítěte, některé druhy kosmetiky na bázi oleje, některé léčebné masti (často kortikosteroidy nebo léky na potlačování imunity), zimní období, kdy se střídá teplý a suchý vzduch s chladným a vlhkým venkovním prostředím, nebo v neposlední řadě také dědičnost.

Zda se u dítěte seborea, odborně seboroická dermatitida, objeví, nelze předem odhadnout.

Mají se ložiska odlupovat?

Ano, odstraňování mastných krust a následná péče o novou pokožku „pod nimi“ je jedinou možnou léčbou seborey u novorozeňat a dětí do půl roku. Odlupování ale musí být nanejvýš šetrné a má svoje pravidla. Při neopatrném odloupnutí krusty se strhne i nedovyvinutá pokožka pod ní, což je živná půda nejenom pro další množení kvasinek, ale i pro možnou infekci.

Jak na to:

1. 1–2 hodiny před koupelí namažte miminku hlavičku mastnějším krémem, který však vždy musí být určen pro děti od narození.
2. Při koupeli použijte na hlavičku šampon pro suchou (až atopickou) pokožku určený pro děti od narození, během koupele však ložiska neodlupujte, jen je namydlete a důkladně opláchněte.
3. Houbičkou, dětskou žínkou nebo jemným dětským kartáčem na vlasy opatrně masírujte povrch hlavičky tak, aby se krusty obrušovaly a ty, pod nimiž je již hotová kůže, se mohly odloučit. Nikdy nedrhněte seboreu násilím.
4. Po koupeli celé tělíčko dítěte namažte pečujícím krémem určeným pro děti od narození a ložiska seborey mažte až na konec, aby se kvasinky nerozšířily na další místa.

Další tipy:

• Častěji, klidně i dvakrát týdně, perte ložní prádlo dítěte, právě kvůli přemnožení kvasinek.
• Při kojení noste dlouhý rukáv, aby se dítěti zbytečně nepotila hlavička o vaši ruku.
• Kontrolujte, zda se dítě moc nepotí. Poznáte to nejlépe na zátylku, který je při přehřívání děťátka vlhký od potu.
• U dětí starších 6 měsíců je možné použít jako léčebný prostředek kyselinu salicylovou, její použití ale vždy předem konzultujte s ošetřujícím pediatrem dítěte.

Je seborea nebezpečná?

Běžná seborea, která reaguje na správný postup (ložiska se nezvětšují, kůže se obnovuje a postupně celá seborea ustupuje), rozhodně nebezpečná není.

Aby se však nestala chronickým kožním problémem, může pediatr nebo dermatolog při odolnějších formách seborey doporučit léčbu mastmi na předpis, které by měly „porazit“ i agresivnější formy nemoci.

Co se stane, když seboreu necháte být

Seborea sama o sobě se může stát chronickou nemocí, která může přetrvávat i desítky let a nevratně poškodit pokožku. Není však známo, že by chronická seborea nějak zásadně ovlivňovala další části organismu, například vnitřní orgány.

Jenže velké a nepříjemné zdravotní problémy může způsobit druhotně – neléčená seborea totiž svědí, svědí hodně a dítě si škrábe hlavu. V tu chvíli se do poraněné pokožky snadno dostane jiná infekce a to už může být skutečně závažný problém, který by mohl zasáhnout celý organismus.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek