Začíná sezóna opalovacích krémů

Je teprve květen, ale sluníčko už má sílu. Všem rodičům začíná sezóna nahánění dětí v předsíni s dlaní plnou bílého opalovacího mléka. Není to příjemné, ale je to nezbytné.

Důslednou péčí ochráníte pokožku a za několik dekád vám kůže vašeho dávno dospělého dítěte poděkuje – bude mít nižší pravděpodobnost rozvoje onkologického onemocnění. 

Miminko na slunce nepatří


Děti do 1 roku by se na přímé slunce neměly dostat vůbec, za všech okolností by měly být ve stínu. Pokožka miminka je velmi citlivá a i pár minut na přímém sluníčku by způsobilo její spálení. Platí to nejenom pro partie obličeje, ale například i pro nožičky. Miminko na slunce nepatří.

Pokud například dáváte spát dítě do kočárku, vždy jej natočte tak, aby do něj nesvítilo slunce v okamžiku uložení dítěte, ale ani během následujících desítek minut (pamatujte na pohyb stínu s tím, jak se pohybuje slunce po obloze).

V žádném případě také nedávejte přes korbu kočárku plenu. Jednak ji může vítr odfouknout a na dítě by svítilo, jednak by v horším případě mohla spadnout na dítě a to by se mohlo udusit.


Opravdu se má dítě denně mazat?

Děti starší 1 roku, které už běhají, a tudíž se jim pobyt na slunku nedá odepřít (ani to není v jejich zájmu), se mazat musí. Samozřejmě s výjimkou přirozeně tmavých typů pleti by se každé dítě mělo denně před pobytem venku mazat, a to i ve dnech, kdy je slunce pod mrakem.

Dětská pokožka se sice rychle hojí a obnovuje, ale všechna poranění se do ní propisují i po zahojení. Představte si to tak, jako kdyby kůže měla paměť a pamatovala si každé spálení. Jednou se nastřádá namáhání a poškození pokožky a vyústí v nepěkné onemocnění kůže. Ochrana pokožky před sluncem má proto význam nejenom v ten konkrétní den, ale také dlouhodobě.

Jak vybrat správný opalovací krém


Nejjistější je opalovací (někdy se používá také pojem fotoprotektivní) kosmetika s SPF ochranným faktorem 50+. Vždy se snažte najít krém, na kterém bude uvedeno, že je vhodný pro děti od 1 roku. Takové krémy jsou k dostání v lékárnách a dobrých drogeriích.

Vyplatí se rovněž důvěřovat prověřeným značkám, které mají všechny možné certifikace bezpečnosti a také účinnosti.

Investice do kvalitního dětského krému se může pohybovat i v částkách kolem 500 Kč. To je hodně peněz. Nenechte se ale odradit. I levnější krém z drogerie, který možná nemá tak renomovanou značku, je vždy o 100 % lepší než nic.

Spíš dejte pozor, abyste dítě nemazali starým opalovacím krémem, protože opalovací krémy mají také svou dobu trvanlivosti, resp. datum spotřeby, a po jejím uplynutí se mohou látky v krému znehodnotit a krém již nemusí mít své původní účinky. To znamená raději levnější nový krém než starý drahý krém. V praxi také hraje roli, kolikrát už opalovací krém ležel dlouhé hodiny někde na přímém sluníčku. Takové „grilování“ totiž látkám v krému zrovna neprospívá a urychluje jeho znehodnocení.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek