Dítě do 3 let: Kolik ovoce a zeleniny denně?

Děti by měly mít pestrý a vyvážený jídelníček, to je všeobecně známé. Ale kolik ovoce a zeleniny denně skutečně potřebují? A v jakém složení? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Roční dítě: 120 g denně

120 gramů ovoce a zeleniny denně není žádný závratný objem, že? Možná je to dokonce méně, než jste čekali.

Je však zapotřebí si také uvědomit, že roční děti zpravidla ještě konzumují ovoce a zeleninu vařené
a částečně (či úplně) mixované.

Obvykle si tak vystačí s jedním masozeleninovým příkrmem, typicky k obědu, a jednou či dvěma ovocnými svačinkami, ať už podomácku vařenými přesnídávkami, nebo kupovanými, třeba v praktických kapsičkách.

Podíl ovoce a zeleniny by měl být dlouhodobě přibližně 50 : 50, ale na denní bázi není potřeba poměr ovoce a zeleniny nijak úzkostlivě hlídat. Někdy bude víc zeleniny, jindy ovoce, podle toho, co zrovna máte po ruce čerstvé.

Kolik je 120 g:

• 1 banán
• 1 broskev
• 1 hruška
• 6 švestek
• 10 jahod
• 2 rajčata
• 2,5 mrkve
• 1 červená paprika
• ½ okurky

Nakombinovat 60 g ovoce a 60 g zeleniny denně je tak poměrně snadný úkol a spíš se budete běžně dostávat nad tuto hranici. A to je zcela v pořádku.

2–3leté dítě: 150 g


Jak bude dítě růst, měl by mírně vzrůst i objem ovoce a zeleniny v jeho každodenním jídelníčku. Nárůst ale není nijak výrazný, doslova jen o švestku a půl víc. Jaký je objem v dalších letech?

3leté a starší dítě: 200 g

6leté a starší dítě: 400 g

Ovoce a zelenina nejsou všechno

Na podíl ovoce a zeleniny v jídelníčku dětí je dnes kladen velký důraz a je vyzdvihována role vitaminů, minerálních látek a vlákniny, samozřejmě právem.

Neměli bychom však zapomínat ani na další, stejně důležité složky jídelníčku, které by se měly na stole malého dítěte pravidelně objevovat, protože jsou pro jeho růst a vývoj zásadní.
Kvalitní maso v nesmažené tepelné úpravě s minimem soli a ostrého koření. Měly by být zastoupeny všechny druhy včetně rozmanitého rybího masa.
Kvalitní oleje jsou mimořádným zdrojem nenasycených mastných kyselin.
Mléčné výrobky a mléko by se měly na jídelníčku dítěte objevit každý den, ať už ve formě čerstvého mléka, jogurtů, nebo sýrů. Ze sýrů zatím vynechte plísňové sýry a výrazně slané druhy (parmezán nebo solené pařené sýry jako korbáčky).
Pečivo zatím ale pouze bílé, neboť celozrnné obsahuje velké množství vlákniny, která by mohla zbytečně zatížit trávicí trakt dítěte. Rohlíky, housky a chléb jsou pro malé děti ideální.
Luštěniny jsou také neprávem opomíjenou složkou jídelníčku jak u dětí, tak u dospělých. Čočka, fazole, hrách, sója nebo cizrna obsahují zdraví prospěšné látky a měly by se na talíři objevit alespoň jednou za týden.


Pitný režim


Další nedílná složka zdravé racionální stravy. Děti kolem 1 roku věku by měly denně vypít až 1 litr tekutin, ideálně čisté vody nebo čaje určeného pro děti. Později se dětem mohou podávat velmi zředěné dětské šťávy, příležitostně džusy. S minerálními vodami a sladkými limonádami bychom
u dětí měli být velmi opatrní. Minerálky mohou obsahovat příliš vysoké dávky některých minerálních prvků a sladké limonády zase přinášejí zbytečně moc cukru, což škodí metabolismu, ale i kondici zubní skloviny. Nejlepší by bylo – pro děti i dospělé – dát sladkým limonádám sbohem navždy.

Co naopak může být vítaným zpestřením pitného režimu i jídelníčku, jsou ovocné, ovocnozeleninové nebo ovocnojogurtové koktejly a smoothie. Rozmixované čerstvé suroviny můžete kombinovat podle chuti a přidávat i další skvělé pochutiny, jako jsou ovesné vločky, různá semínka (sezamová, chia, dýňová, slunečnicová atd.), sušené ovoce (skvělé jsou meruňky s množstvím draslíku nebo švestky jako skvělá prevence zácpy), případně kvalitní hořká čokoláda pro zpestření chuti. S koktejlem pak v jídelníčku zacházejte jako s plnohodnotnou svačinou, vždy jej ale doplňte dostatečným množstvím vody – to kvůli dodržení pitného režimu, ale i úspěšnému trávení většího množství vlákniny.

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek