25. týden – milník těhotenství

25. týden těhotenství je hranice, odkdy je vůbec reálné udržet narozené dítě naživu. Co přesně se mění právě ve 25. týdnu těhotenství a co čeká děti, které se takto předčasně narodí? Neveselé, ale důležité téma pro vás zpracoval Rádce Mimi klubu.

Potrat, nebo porod?


Je to právě 25. týden těhotenství, kdy se mění terminologie z potratu na předčasný porod. A je to také 25. týden těhotenství, kdy už lékaři dokážou zachránit malý lidský život, ačkoliv vyhráno rozhodně není a bohužel i po 25. týdnu těhotenství miminko může svůj boj o život prohrát. Na druhou stranu jsou známy i případy, kdy lékaři v České republice zachránili miminko, které se narodilo už ve 22. týdnu těhotenství. V některých novějších odborných publikacích se dokonce hranice viability, tedy životaschopnosti, posunula již k 24. týdnu těhotenství.

Co rozhoduje o životě dítěte?


Jak vidíte, příroda netiká jako švýcarské hodinky. Neexistuje žádná pevná hranice. Co jedno miminko přežije, jiné překonat nemusí. Vždy záleží na celé řadě faktorů, od genetiky až po zdravotní kondici dítěte a maminky. Zda miminko přežije a bude zcela zdravé, se v okamžiku předčasného porodu nedá zaručit nikdy. Ostatně, jistě to nelze říct ani u dětí, které se narodí v termínu.

Prenatální (předporodní) medicína umí spoustu vrozených vad odhalit už během těhotenství. Jsou však i takové, které se projeví až po porodu nebo během růstu a vývoje dítěte.

Co přesně rozhoduje o tom, zda dítě přežije, či nikoliv, tak s jistotou nevíme.

Miminko ve 25. týdnu těhotenství

Děťátko je velké přibližně jako lilek, začínají se mu vyvíjet plíce a takzvaný průduškový strom, který je nezbytný pro pozdější samostatné dýchání. Rovněž se vytváří systém drobounkých, tzv. kapilárních cévek v podkoží, které později krásně vyživují pokožku.

Prognóza přežití pro miminko v tomto týdnu těhotenství se uvádí 50 : 50, ale neonatologie je v České republice na velmi vysoké úrovni a tento poměr se neustále posouvá ve prospěch zachráněných miminek. Nicméně i tak zůstává velmi vysoké riziko, že děťátko bude mít některé zdravotní potíže, typicky ohledně kondice plic a dýchání, ale často také kardiologické (srdeční) komplikace, dále metabolické komplikace a komplikace zažívacího ústrojí a bohužel i celou řadu dalších potenciálních problémů či chorob, například poškození sluchu, zraku, malý vzrůst nebo tzv. ADHD, lidově hyperaktivitu, a další.

Stejně tak ale existuje spousta předčasně narozených dětí, které žádné trvalé zdravotní komplikace nemají a vedou plnohodnotný a úspěšný život.

Skoro o tři měsíce dříve se narodil například Winston Churchill, který o několik dekád později porazil Hitlera v bitvě o Británii. Nedonošenec, kterému prý dal ihned po narození dýchání z úst do úst jeho strýc, byl později slavným malířem – řeč je o Pablu Picassovi. Předčasně se narodil i autor teorie relativity Albert Einstein nebo autor evoluční teorie Charles Darwin. A to byla medicína pozadu
o nějakých 150 let.

Ve chvíli, kdy se narodí miminko ve 25. týdnu těhotenství, není bohužel jasné, jaký osud jej čeká. Přejeme všem rodičům, kterým se narodí miminko předčasně, aby byl osud co nejpřívětivější a zdravotní následky co nejmenší.

 

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek