Jak zastavit padání vlasů při kojení

Keratin, biotin, kolagen, aminokyseliny, selen, zinek, methionin – co přesně jsou všechny tyto substance a jak vám mohou pomoci zastavit mohutné padání vlasů při kojení? Přečtěte si, proč vám vlasy padají a co se s tím dá dělat.

Proč teď padají vlasy?


Je to velmi zajímavý příběh. Během těhotenství estrogen prodlužuje poslední fázi života vlasu. To znamená, že na hlavě pevně zůstávají i vlasy, které by jinak už vypadly. Zároveň další kombinace přirozeně vylučovaných hormonů během těhotenství zajišťují vlasům pevnost, lesk a pružnost.


Přibližně 3–4 měsíce po porodu odezní působení těchto hormonů a jediné, co se ve skutečnosti děje, je návrat k normálu.


Všechny ty vlasy, které „přesluhují“, začnou vypadávat. Za devět měsíců těhotenství + dva až tři měsíce po porodu je to opravdu enormní množství vlasů.


Navíc během kojení žena prochází fyzicky i psychicky velmi náročným obdobím, kdy má nedostatek spánku, zvýšenou stresovou zátěž a často také méně rozmanitý jídelníček po vyřazení nadýmavých potravin kvůli střevním kolikám (prdíkům) dítěte. To může způsobit sníženou kvalitu vlasů, jejich lámavost, zplihlost, ztrátu pevnosti a pružnosti, občas ženy popisují i jakousi hrubost a nepoddajnost. U žen, které se nebarví, také někdy přichází vyblednutí přirozené barvy vlasů.

Co pomůže?

Nejspíš vás tato primární odpověď neuspokojí, ale je to čas. A díky vědeckým pokrokům i některé výživové doplňky.

Nyní vám pouze vypadávají vlasy, které už by byly celé měsíce dávno pryč. Nechte je jít, na hlavě už je neudržíte. Naopak jim pomozte odejít tak, aby vás jejich odchod psychicky deptal co nejméně:


• Vlasy denně ráno a večer kartáčujte šetrným kartáčem s gumovými štětinami, abyste co nejvíce padajících vlasů zachytily a nemusely je pak sbírat po bytě a na oblečení.
• Při mytí vlasů budou odcházet chomáče vlasů. Požádejte svého partnera nebo třeba maminku či kamarádku, aby odpad vyčistili za vás. Pohled na tolik vlasů by vám neudělal dobře.
• Mějte na mysli, že čím delší vlasy máte, tím více jich opticky vypadává – i pouhé tři dlouhé vlasy vypadají jako chomáč.

Pomůže i vhodná péče:


• Investujte do šamponu a kondicionéru, ideálně se poraďte se svou kadeřnicí, která vaše vlasy zná a dovede vám odborně poradit.
• Fénujte vlasy při nejnižší možné teplotě vzduchu.


Látky obsažené ve vlasové péči


Keratin je jedním ze stavebních kamenů vlasu. Pomůže jej zpevnit a zvýšit jeho pružnost. Keratinové kúry navíc dělají i některá kadeřnictví, raději si na ni ale zajděte až po fázi mohutného vypadávání vlasů. Jak to poznáte? Přibližně v okamžiku, kdy vám v koutech čela začnou rašit nové vlásky, už započala obnova vašich vlasů a tehdy má největší smysl budovat jejich budoucí kvalitu.
Kofein stimuluje nejenom náš mozek při ranní kávě, ale až na 24 hodin může nabudit
i vlasové váčky a jejich aktivní činnost.

Látky v doplňcích stravy


Biotin, dříve označovaný také jako vitamin H, a jeho role v organismu jsou poměrně složité
a komplexní. Ovlivňuje celou řadu procesů, například (velmi zjednodušeně) nakládání s odpadními látkami a distribuci energie. Výhoda: předávkování je velmi nepravděpodobné
a kromě kondice vlasů podpoří další stránky vašeho zdraví, má například příznivý vliv na nervovou soustavu.
Kolagen je v současnosti žhavým trendem beauty kosmetiky, a celkem oprávněně. Je základní živinou pro vlas a určuje jeho pevnost a pružnost. Výživu vlasů přes vlasové váčky (folikuly) tak můžete podpořit zvýšeným příjmem kolagenu. Bonus: podpoří i normální stav vašich kloubů a vaziva, které se po porodu rovněž vracejí do původního stavu, neboť během těhotenství dochází k velkému rozvolňování vazivových tkání, aby byl umožněn porod.
Zinek je pro svou podpůrnou roli ve vlasové péči známý. Přispívá totiž k úspěšné buněčné obnově a jeho regenerační účinky mohou podpořit opětovný růst vlasů. Stejný efekt má zinek i u pleti a nehtů.
Vitamin A má velmi konkrétní funkci, je zodpovědný za dostatek mazu ve vlasových váčcích
a zajišťuje, aby vlasy měly dostatek výživy a především aby nedocházelo k jejich vysušování.
Železo obecně je nezbytné a klíčové pro zdravou kondici lidské krve, která pak ovlivňuje prokrvování a výživu celé řady orgánů, pochopitelně i vlasů.
Draslík podobně jako železo ovlivňuje stav krve a celkově i kondici kardiovaskulárního systému. Má v organismu naprosto nezastupitelnou roli a je neprávem trošku opomíjený.
Selen podporuje rychlost růstu vlasů a jeho nedostatek tento růst zpomaluje.
Vitamin C má na svědomí dostatek energie nejenom pro růst vlasů, ale opět pro mnoho dalších pochodů v organismu.
Methionin je esenciální aminokyselina a pomáhá obnovovat, chcete-li, znovu aktivovat ochablé vlasové váčky. Neumí sice přivést k životu váčky, které již zanikly, ale podpoří ty, které ještě mají nějakou naději. Methionin se však doporučuje užívat až po ukončení kojení.
Vitaminy pro kojení jsou naopak rozhodně dobrou volbou, neboť vždy obsahují i látky, které napomáhají obnově vlasového porostu, a můžete se spolehnout na správné dávkování.


Důležité je mít na paměti, že se vaše kštice zase obnoví a namísto vypadaných vlasů ve většině případů vyrostou nové. Vy naopak máte jedinečnou příležitost ovlivnit celou generaci svých nových vlasů během několika měsíců, tak ji nepromarněte a dopřejte jim kvalitní péči a dobrou vnitřní výživu.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek