Strašák SIDS = syndrom náhlého úmrtí kojence

Dáte zcela zdravé miminko spát a s hrůzou pak přijdete k tiché postýlce. Noční můra všech rodičů malých dětí se nazývá syndrom náhlého úmrtí kojence s mezinárodní zkratkou SIDS (sudden infant death syndrome).

Koho a proč postihuje, jak se mu dá předcházet a jak jej akutně řešit? 

Co přesně je SIDS

SIDS, tedy syndrom náhlého úmrtí kojence, je stav, kdy dítě přestane dýchat a posléze skončí
i srdeční činnost. Co přesně takové zastavení života způsobuje, bohužel současná medicína neví. SIDS navíc postihuje děti po celém světě bez ohledu na socioekonomické prostředí, rasu či náboženství.

Druhou, stejně tragickou příčinu náhlého úmrtí jinak zdravého dítěte představuje tzv. smrtelná nehoda dítěte. To znamená, že se dítě nezaviněně udusí. Například si ve spánku přetáhne přes hlavu deku a nižší dávky kyslíku utlumí jeho životní fuknce až k tragickému konci.

Při náhlém úmrtí kojence je vždy nařízena pitva, aby bylo možné s jistotou vyloučit cizí zavinění či úmysl.

Jaké dítě má vyšší riziko výskytu SIDS


Syndrom náhlého úmrtí je až překvapivě rovnostářský a tragicky zasahuje v rodinách bez rozdílu po celém světě. Přesto riziko, chcete-li, pravděpodobnost výskytu SIDS zvyšují následující faktory:


• kouření matky v těhotenství a pasivní kouření dítěte (tj. pobyt dítěte v zakouřeném prostředí),
• nedonošené děti a děti s nízkou porodní váhou (tj. pod 2 500 g),
• děti drogově závislých matek,
• děti se SIDS v rodinné anamnéze (tj. v rodině se již SIDS vyskytl).

O několik málo procent častěji postihuje SIDS chlapečky než děvčátka a ve většině případů se vyskytuje mezi 2.–4. měsícem věku dítěte.

Prevence náhlého úmrtí kojence

1. Spánek dítěte na zádech je nejzásadnějším doporučením ohledně prevence náhlého úmrtí dítěte. Vždy ukládejte dítě na záda, a pokud zpozorujete, že spinká na bříšku, raději změňte polohu zpět na záda.
2. Bezpečná postýlka je pro děťátko tehdy, pokud v ní není vůbec nic dalšího kromě děťátka v dětském spacím pytli a maximálně ještě textilní ohrazení pevně přivázané k zábradlí postele. Důležité je rovněž zajistit, aby se na hlavu dítěte nic dalšího nedostalo, například přehozená látková plena jako záclona před slunečními paprsky apod.
3. Spaní ve stejné místnosti s rodiči, avšak ve vlastní postýlce je důležité jednak proto, aby nedošlo k neúmyslnému zalehnutí dítěte, dále k neúmyslnému zakrytí hlavičky dítěte, např. peřinou, a následné zástavě dechu. Rovněž i proto, že ve společné posteli s rodiči ztrácí význam monitor dechu, neboť by v tu chvíli snímal i dech rodiče, a tudíž by včas nespustil alarm. Spaní dítěte v jiné místnosti je zase rizikové z toho důvodu, že rodiče nemusí včas uslyšet hluk, který by je upozornil na zápas dítěte o život – to platí především u smrtelných nehod dítěte, kdy se například chvíli „pere“ s přikrývkou.
4. Dudlík je podle některých lékařských studií rovněž preventivní pomůckou proti SIDS, protože udržuje jazyk a ústa ve správné poloze, dobře průchodné pro dýchání. Pokud však vaše dítě dudlík nechce, určitě jej nenuťte, natolik významná prevence to zase není.
5. Nekuřácké těhotenství a nekuřácké prostředí je velmi důležité pro prevenci SIDS, protože nikotin má tlumivý účinek na dýchací soustavu člověka.
6. Optimální teplota pro spánek by měla být mezi 16–20 °C a dítě by mělo být adekvátně oblečené. Z pohledu SIDS je problematické především přehřátí, kdy dítě může upadat do hlubokého spánku.
7. Kojení statisticky snižuje riziko výskytu SIDS, pokud však maminka z nějakého důvodu kojit nemůže, určitě to není důvod k panice.

Zdaleka nejlepší prevencí je však včasné zachycení stavu, kdy dítě přestane dýchat. V takové situaci mu může zachránit život monitor dechu.

Monitor dechu je podložka, která se dává pod matraci a je napojena na ovládací panel. Podložka snímá dech dítěte a při jeho absenci již zhruba po 10 vteřinách spustí velmi hlasitý alarm. Mnohdy již samotný hluk alarmu dítě probudí z hlubokého spánku a dýchání se obnoví. V každém případě však přivolá rodiče, kteří se pokusí děťátko vzbudit.

Resuscitace při SIDS

Pokud se dýchání neobnoví samo, je nezbytné jednat rychle a racionálně:

1. Zavolejte záchrannou zdravotnickou službu na čísle 155. Dále se můžete řídit jejich pokyny, nicméně postup je následující.
2. Vyčistěte nos a ústní dutinu dítěte, například od zvratků.
3. Zahajte umělé dýchání při frekvenci přibližně 30 vdechů za minutu, vdechujte však pouze objem svých úst, neboť dítě má menší plíce.
4. Masírujte srdce stlačením dolního okraje hrudní kosti do hloubky pouze 2–3 cm při frekvenci přibližně 90 stlačení za minutu a poměru 3 : 1 (3 stlačení : 1 vdech).

Nejdůležitější ze všeho je nepropásnout chvíli, kdy dítě bojuje o život. Používejte monitory dechu, mohou vašemu dítěti zachránit život.

 

 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek