Připravte se na sezónu odrážedel

Jaké odrážedlo koupit, kdy nasadit helmu, zda mají smysl chrániče a jakou trať zvolit na zkušební jízdy, pro vás zjišťoval Rádce Mimi klubu. S jarem totiž začíná sezóna malých pirátů chodníků.

Jaké odrážedlo vybrat


Určitě se primárně řiďte podle věku. Malým dětem pořiďte takové odrážedlo, které bude lehké, snadno ovladatelné i hrubší motorikou a nebude schopno vyvinout přílišnou rychlost. Starším dětem zase spíš odrážedlo, které je připraví na jízdu na kole a bude natolik vyvážené, že na něm budou trénovat udržení rovnováhy.

Provedeme vás jednotlivými parametry


Rám zásadně určuje celý ráz vozítka. Malým dětem kolem 2 let věku pořiďte určitě plastový, ale už lehce po druhých narozeninách klidně zvládnou i odlehčenou kovovou konstrukci. Nikdy však nekupujte odrážedlo, které je „rychlejší“, resp. schopno rychlejší jízdy, než jaké je schopen malý jezdec. Novinkou posledních let jsou rámy dřevěné, které mají velkou výhodu nízké hmotnosti, pevnosti a také estetiky, bohužel tomu odpovídá i vyšší cena.
Výška rámu by pak měla být taková, aby dítě posazené na sedle pohodlně dosáhlo oběma nohama na zem. Ideální jsou odrážedla, kde lze výšku sedla nastavit, aby vám odrážedlo vydrželo nejméně jednu sezónu.


Kolečka u menších jezdců určitě nejméně tři, ideálně čtyři, aby mělo odrážedlo dostatečnou stabilitu. Kolečka mohou být klidně celoplastová. U starších dětí už klasicky kola stejná jako u jízdního kola, tedy s duší a pláštěm.


Malý trik, jak poznáte, jak rychle se bude odrážedlo pohybovat: zvedněte jej do vzduchu a roztočte kolečka.

U koleček s pneumatikami si pak všímejte také vzorku. Pokud budou vaše trasy i terénní, rozhodně k tomu přihlédněte při výběru.

Sympatickým bonusem jsou blatníky. Takový detail, a kolik práce a nervů pak rodičům ušetří! Bohužel, blatníky je opatřena spíše menší část odrážedel, v případě plastových kousků téměř žádná.

Řídítka by měla být o pár centimetrů širší, než je šířka ramen dítěte, aby se mu na odrážedle pohodlně jelo, ale zároveň se mu snadno zatáčelo. Odrážedla ve stylu BMX s hodně širokými řídítky nejsou příliš vhodná pro učení, spíš později pro nácvik akrobatických kousků starších dětí, které už jízdu perfektně ovládají.

Brzdy u menších plastových odrážedel většinou nenajdete, odrážedlo ale samo o sobě není schopno vyvinout nějakou závratnou rychlost. U kovových odrážedel s pneumatikami už by však brzdička měla být, primárně kvůli bezpečnosti a správnému návyku, který pak dítě využije u jízdního kola, ale také jako prevence totálního zbroušení podrážek bot při brzdění.

Helma může dítěti zachránit život, to je prostě fakt. Dnešní helmy hravě přizpůsobíte i počasí, které vyžaduje čepici pod helmu. Neriskujte, vždy dávejte dítěti helmu. I kdyby to bylo tisíckrát zbytečné, po tisící první to může rozhodnout o jeho životě. Navíc je to opět otázka zvyku do budoucnosti, až budou cyklovýlety delší, dobrodružnější a bohatší na příležitosti, kdy může helma zachránit život.


Chrániče mají rozhodně smysl v letních dnech, kdy kůži dítěte nechrání vůbec nic. Také velmi záleží na terénu projížďky a vašem uvážení. Pravda je, že ani chrániče často úplně nezabrání zranění.


Reflexní prvky jsou naopak extrémně důležité. Mějte je s sebou vždy, a to jak na oblečení dítěte, tak na odrážedle. To samo o sobě by mělo být vždy opatřeno alespoň odrazkami, v lepším případě předním a zadním světlem. Nepodceňujte osvětlení, nebýt vidět může mít na silnicích tragické následky.

Základní lékárnička, v níž bude alespoň dezinfekce, obvaz a náplast, je možná položka, kterou s sebou budete nosit na každou procházku úplně zbytečně. Ale až se jednou něco stane a vy uprostřed parku nedokážete dítěti nijak efektivně pomoct a celou cestu domů se budete
v myšlenkách děsit otravy krve, budete rádi, že po ruce nějakou základní výbavu máte.

Přejeme vám, abyste lékárničku ideálně nepotřebovali nikdy a aby první kilometry vašeho dítěte



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek