Co vás čeká na umělém oplodnění (IVF)

Umělé oplodnění přináší obrovskou naději na miminko pro páry, kterým se z nějakého důvodu nedaří počít dítě přirozenou cestou. Tisíce lidí jsou díky asistované reprodukci šťastnými rodiči krásných dětí. Jak ale vypadá cesta IVF (in vitro fertilization)?

Není to rychlé, snadné ani levné

Celý proces umělého oplodnění je poměrně komplikovaný a trvá dlouhé týdny. Navíc není zaručeno, že bude úspěšný. Je tu ale pořád velká naděje i poměrně vysoká statistická pravděpodobnost, že se oplodnění zdaří.

1. Konzultace
První návštěva v centru reprodukční medicíny je poznávací a povídací. Oběma partnerům jsou poskytnuty všechny důležité informace.
2. Vyšetření
Následně se zkoumá, co přesně je překážkou otěhotnění, a na základě výsledků vyšetření se ve shodě s párem zvolí optimální reprodukční metoda. Pro účely našeho článku počítejme s tím, že zvolenou metodou je IVF, tedy in vitro fertilization.
3. Hormonální léčba
Po dohodě s lékaři a pečlivé instruktáži si žena začíná injekčně aplikovat hormony, zpravidla do břišní řasy. Děje se tak od prvního dne menstruace. Hormony „nabudí“ přirozené procesy měsíčního cyklu ženy tak, aby dozrálo více vajíček ve vaječnících a děložní sliznice byla patřičně připravena na uhnízdění vajíčka.
4. Odběr vajíček
V určitý okamžik lékaři provedou ženě drobný chirurgický zákrok, při kterém se při částečné či úplné anestezii (lidově narkóze) odeberou vajíčka z vaječníků. Po zákroku jsou bohužel běžné bolesti v podbřišku poměrně intenzivního charakteru, ustupují zhruba po dni.
5. Odběr spermií
Dalším nezbytným krokem je získání spermií od partnera.
6. Spojení vajíčka se spermií
To může proběhnout samovolně, tedy že se pouze oba vzorky smísí. Někdy je však zapotřebí řízené dopravení spermie do vajíčka – i to je už v dnešní době pokročilé medicíny možné.
7. Vložení embrya do dělohy
Nakonec dochází k umístění oplodněného vajíčka do dělohy. Během několika týdnů se pak ukáže, jestli se vajíčko uchytilo, a zhruba po 10 týdnech je již zřejmé, zda se těhotenství vyvíjí úspěšně. Bohužel nikdy není zcela zaručeno, že těhotenství bude mít zdárný průběh, ostatně stejně jako u těhotenství, která vznikla přirozenou cestou.

Cena asistované reprodukce formou IVF se odvíjí od ceníku služeb konkrétní kliniky, začíná nejméně na cca 15 000 Kč, běžná je ale i cena kolem 60 000 Kč.

Máte zkušenosti s asistovanou reprodukcí? Jak jste celý proces vnímali a co byste doporučili párům, které IVF teprve čeká? Podělte se s ostatními o své cenné zkušenosti.



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Černý kašel v těhotenství

V poslední době se z různých důvodů začínají sporadicky objevovat ohniska nákazy nemocemi, proti nimž se v ČR plošně...

Číst celý článek